• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Raporti »

  IAN GILLAN sings Deep Purple – Sava Centar, Beograd (07-11-2016)

  IAN GILLAN sings Deep Purple – Sava Centar, Beograd (07-11-2016)

  IAN GILLAN sings Deep Purple – Sava Centar, Beograd (07-11-2016)

  Datum je – 07-11-2016 – sati je 19:00, a rijeke ljudi slijevaju se ka Sava Centru, Beograd. Inače, već bogatu kulturnu ponudu, ova značajna ustanova večeras će da obogati muzičkim programom pod nazivom Ian Gillan sings Deep Purple. Takav koncert teško može da “omane” jer Ian Gillan je istinska zvijezda. Taj čovjek je ostavio nemjerljiv trag na svjetskoj muzičkoj sceni.

  Muzičar, Ian Gillan, sa svojim fenomenalnim glasom, postao je trade mark svega što je načinio bend Deep Purple. Kroz Deep Purple su prošli razni pjevači (Rod Evans, David Coverdale, John Lynn Turner), ali Ian Gillan je uvijek bio glavni nositelj kompletnog imagea pjevača tog benda, kao što je to bio Ritchie Blackmore, među raznim gitaristima (Tommy Bolin, Joe Satriani, Steve Morse), koji su prohujali kroz taj slavni bend.

  Ian Gillan se uz pomoć Roger Glovera pridružio grupi Episode Six, davne 1965. godine. Kalili su se nastupajući uz Dusty Springfield. Ian Gillan se bendu Deep Purple pridružio 1969. godine. Sa sobom je doveo i Roger Glovera. Time su njih dva “izravnali” stare račune.

  Ian Gillan je poznat po tome da je uvijek, uz Deep Puple, imao i razne pokrajne projekte. Pjevao je glavnu ulogu, Isus Krista, u rock operi “Jesus Christ Superstar“, imao je nekoliko filmskih uloga, dva puta je pjevao u duetu sa Luciano Pavarottijem (arija “Nessun Dorma“), kasnije će predvoditi Ian Gillan Band, pjevati u Black Sabbath, predvoditi će bend Gillan, a radit će i solo…

  Ian Gillana u Beogradu su pratili Don Airey Band i Beogradski simfonijski orkestar, vođen dirigentom, Stephen Beltley Kleinom. Specijalni gosti su bili članovi benda Papa Le Gál.

  beograd-koncert-papa-le-gal-01-07-11-2016
  (klikni na sliku za veći prikaz)

  Tačno u 20:00, gase se svjetla i pri njihovom novom paljenju na stageu Sava Centra su Papa Le Gál (Greg Walters, Grace Gillan, Olli Dixon, Jacques Verhaeren, Wil Benson). Pred nama su trombonista, saksofonista, trubač, bubnjar, bass gitarista, gitarista i… vokal – Grace Gillan (kćerka Ian Gillana). Taj bend postoji od 2009. godine i u svoju diskografiju upisuje tek jedno izdanje – EP – “Voodoo“. Njihova muzika je prožeta raznim uticajima – afrobeat, latin, dub, funk i svim drugima, a sa osnovnim ciljem, da animira publiku na ples. Ne može se reći da su u tome i uspjeli. Mi, u Bosni, bismo rekli, svirali su ‘NAKO. Nije da im se nije pljeskalo između numera, ali bilo je to više, onako, kurtoazno.

  beograd-koncert-ian-gillan-don-airey-band-01-07-11-2016
  (klikni na sliku za veći prikaz)

  Uslijedila je kratka pauza. Sala Sava Centra se dodatno napunila (onima koji su namjerno propustili predprogram) i sve je bilo spremno za veliko večer. Prvo se na stage smjestili članovi Beogradskog simfonijskog orkestra, a ispred njih, Stephen Beltley Klein, dirigent. Zatim pristiže Don Airey sa svojom ekipom. Don Airey je klavijaturista i trenutno je na tom zadatku u bendu Deep Purple. Nisam nigdje našao imena ostalih članova njegovog benda, a na stageu su – vokalni trio (mladić i dvije djevojke, jedna od njih je Grace Gillan), bassista, bubnjar, klavijaturista (Don Airey) i gitarista.

  Kreće instrumentalni uvod. Prva pjesma je “Hang Me Out to Dry” (sa drugog solo albuma Ian Gillana, “Toolbox“, iz 1991. godine). Već sama pojava Ian Gillana na stegeu izazvala je burne ovacije. Ian Gillan, kao pravi profesionalac, potpuno se posvećuje onima koji su zbog njega došli i to radi pošteno i kvalitetno. Pjeva punim glasom, bez kalkuliranja. Kao da taj posao ne radi iz noći u noć. Jasno je ko je tu gazda. Sva pažnja publike usredsređena je na Ian Gillana, mada je nemjerljiv i doprinos svih ostalih na stageu Sava Centra.

  Ian Gillan pjeva predviđeni repertoar koji u velikom broju čine pjesme iz opusa benda Deep Purple, nekoliko ih je iz njegovih solo projekata, uz dva covera, grupe Rainbow (“Difficult to Cure“) i pjevača Joe Southa (“Hush“).

  Kako koncert odmiče, temperatura raste. Publika raznih godišta, ali sa prevagom onih “iz pedeset i neke“, ustajanjem na noge ispraća svaku pjesmu. Sa mega hitom – “When a Blind Man Cries” – počinje trenutak kada je sva publika u rukama Ian Gillana. Svaka pjesma ima prigodnu najavu, ali mene se posebno dojmila ova Gillan priča – “…sastali smo se – Deep Purple – radi jamminga ; krenula je spontana svirka i uobličila se lijepa kompozicija ; po našim osmjesima znali smo da je to to…“. Nakon ove najave uslijedila je pjesma “Perfect Strangers“. Uz pjesme “Demon’s Eye” i “Smoke on the Water“, siguran sam, svi su zaboravili na sve životne probleme, na sve ono što je izvan sale Sava Centra. Ian Gillan i članovi Don Airey Banda odlaze sa stagea (članovi Beogradskog simfonijskog orkestra i nadalje sjede)… Publika traži još. Slijede pjesme “Hush” i “Black Night“. Kraj nezaboravnog koncerta. Publika izlazi iz sale, razmjenjuju se utisci, a svi nasmijani…

  Teško da će itko zaboraviti ovaj koncert. Sve je djelovalo spontano i relaksirajuće. Tako to rade istinski umjetnici, tako to prirede iskusni organizatori (Avalon Production & Sky Music).

  Vezani link: https://barikada.com/whitesnake-hala-pionir-beograd-22-11-2015-raport/

  Ian Gillan & Don Airey Band (playlista sa koncerta u Skopju, Makedonija, skoro istovjetna onoj u Beogradu) – Hang Me Out to Dry (Ian Gillan solo album) ; Pictures of Home (Deep Purple) ; No Lotion for That (Ian Gillan solo album) ; Strange Kind of Woman (Deep Purple) ; Razzle Dazzle (Deep Purple) ; A Day Late and a Dollar Short (Ian Gillan solo album) ; Lazy (Deep Purple) ; Rapture of the Deep (Deep Purple) ; When a Blind Man Cries (Deep Purple) ; You’re Gonna Ruin Me Baby (pjevaju – Ian Gillan + Grace Gillan) ; Candy Floss (pjeva – Grace Gillan) ; No More Cane On The Brazos (Ian Gillan solo album) ; Difficult to Cure (Rainbow cover) ; Anya (Deep Purple) ; Perfect Strangers (Deep Purple) ; Hell to Pay (Deep Purple) ; Demon’s Eye (Deep Purple) ; Smoke on the Water (Deep Purple) – Encore – Hush (Joe South cover) ; Black Night (Deep Purple).

  Ian Gillan pjeva Deep Purple, Sava Centar, Beograd 07-11-2016

  Fotografije – Dragutin Matošević

  Ian Gillan & Don Airey Band uz Beogradski simfonijski orkestar, Stephen Beltley Klein, dirigent

  YouTube – Ian Gillan – Perfect Strangers @ Sava Centar Beograd 07-11-2016 Rok Pokret Video

  YouTube – Ian Gillan – When a Blind Man Cries @ Sava Centar Beograd 07 11 2016 Rok Pokret Video

  .
  ..

  Raport pripremio:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina

  ..
  .