• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  HUMAN(e) – Humana era

  HUMAN(e) – Humana era

  HUMAN(e) – Humana era / Non-published / CD-R / rock / Bosna i Hercegovina

  Opće poznata činjenica je da tuzlanska muzička scena nikada nije oskudijevala u odličnim bendovima. Njen glavni usud je taj da se Tuzla smatra “provincijom”, a za neki ozbiljniji i veći uspjeh, uz nesporni kvalitet, htjeli, ne htjeli, neophodno je djelovati iz nekog jačeg muzičkog centra. Zašto je Tuzla “provincija” ne bih sada ovdje razglabao. Malo treba da se ta situacija promijeni nabolje (“Sve se može popraviti, ako to želiš…” – “Epilog”). .

  Glavni junak ove priče je Danijel Slavuljica Čelo – pjesnik i muzičar – autor pjesama sa albuma koje je snimio sa grupama Dugi put i Human(e). Grupu Dugi put predvodio je od 1998. godine. Kruna karijere te grupe bio je odličan album, “U vremenu trag”, izdavač: Kapa Music iz Ključa, aprila 1999. godine. Od 2004. godine djeluje u grupi Human, koja kasnije mijenja ime u Human(e). Humane(e) su: Goran Grbić Totija (bass gitara) ; Franci Marijanović (bubnjevi) ; Željko Divjak Želja (gitare) ; Danijel Slavuljica Čelo (vokali i gitara).

  Human(e) - radna verzija omota albuma "Humana era"

  Human(e) – radna verzija omota albuma “Humana era”

  Album “Humana era” nastajao je u dugom vremenskom periodu. Mijenjao je studija, kao i producente. Od producenata treba istači ova imena: Benko Marjanović, Ferid Hukić Feca i Dragan Divjak. Iako je album nastajao u dugom vremenskom periodu, u totalno različitim uslovima snimanja, pjesme su zadržale stilsku konzistentnost.

  Na albumu je 11 pjesama od kojih su dvije pjevane na engleskom jeziku. Ima tu nekoliko istinskih aduta – pjesama koje zaslužuju širu slušalačku pažnju. Prije svih to je pjesma “Epilog”, a izdvojile su se i pjesme “Nemam više vremena”, “Pad sa litice” i “Ponovo iz početka”. Human(e) sviraju rock – snažno, osječajno i neprikosnoveno. Duboko vjeruju u ono što rade, ali im teška ekonomska i socijalna situacija u okruženju ni malo ne ide na ruku.

  Nedavno (prije tri mjeseca) sam se obratio vlasniku jedne renomirane hrvatske izdavačke kuće sa prijedlogom za poslovnu saradnju. Ideja je bila da dobijem podetiketu (Barikada) koja bi izdavala vrijedna i kvalitetna muzička izdanja, mahom albume prvijence iz oblasti rock muzike. Na umu sam, već na startu, imao nekoliko albuma, među njima i album “Humana era”, tuzlanske grupe Human(e). Nažalost, do dana današnjeg vlasnik te izdavačke kuće nije mi se javio nikakvim odgovorom – ni pozitivnim, a ni negativnim. Ostaje nada da će se to, ipak, desiti jer… nada zadnja umire.

  Za sada, dajem vam preporuku da pjesme sa ovog albuma poslušate na YouTube kanalu. Opravdat će vaše vrijeme utrošeno u njihovo slušanje.

  Omot - Human - Logo

  Human(e) – “Humana era” – 1. Bogomoljka ; 2. Dio tijela ; 3. Epilog ; 4. Ghetto ; 5. Marihuana ; 6. Nema više vremena ; 7. Pad sa litice ; 8. Pastir i mal ; 9. Ponovo iz početka ; 10. Scream ; 11. Sretan kao dijete

  Foto: Dragutin Matošević

  YouTube – Humane(e) – Epilog (Tuzlanska TV7, Februar 2014)

  YouTube – Humane(e) – Sretan kao dijete (Tuzlanska TV7, Februar 2014)

  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  II Tuzlanske brigade 15
  75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina