• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  HAUSER & London Symphony Orchestra – Classic

  HAUSER & London Symphony Orchestra – Classic

  HAUSER & London Symphony Orchestra – Classic / Sony Classical / Menart, 2020 / CD, dig / classic music / World

  Hauser je poznat kao polovina svjetske muzičke senzacije, instrumentalnog dueta iz Hrvatske, 2Cellos, kojeg čine violončelisti – Luka Šulić i Stjepan Hauser. Hauser je izdao svoj prvi solo album, “Classic“, za etiketu Sony Classical / Menart. Njegov novi album čine neke od najboljih kompozicija provjerenih majstora klasike koje su prearanžirane za čelo.

  Hauser se još od malih nogu divio klasičnoj muzici i njenom izvanrednom potencijalu. Naučivši svirati violončelo, u dobi od 8 godina, nastavio je istraživati taj instrument i tokom studiranja. Po završetku studija, Hauser se pridružio kolegi čelistu, Luki Šuliću, kako bi stvorio 2Cellos i na kraju stekao svjetsku slavu.

  Hauser je (u sklopu 2Cellos) dobitnik nekih od najprestižnijih hrvatskih i međunarodnih nagrada. Putovao je svijetom nudeći impresivne nastupe, uključujući i za princa Charlesa u Buckinghamu i palači St. Jamesa. Svirao je i sa Sir Eltonom Johnom na njegovoj globalnoj turneji. Objavio je, u sklopu dua 2Chellos, pet uspješnih albuma – Let There Be Cello (CD) ; Score (Album) ; Celloverse (Album) ; In2ition (Album) ; 2Cellos (Album) i rasprodao arene širom svijeta.

  Iako (trenutno) solo, Hauser ima velike šanse na još veći uspjeh.

  Prema riječima samog Hausera, njegov album, “Classic“, odnosi se na ljepotu i romantiku, predstavljene kroz bezvremenske klasične melodije uz “najljepši romantični instrument“. Da biste stekli bolji osjećaj za klasičnu kvalitetu albuma, na prvom mjestu je tu “Swan Lake“, jedno od najslavnijih djela Čajkovskog. Djelo, poznato po čarobnoj, a opet tragičnoj ljubavnoj priči, postavlja ton albumu. Hauser je imao uspješnu saradnju sa aranžerom Robinom Smithom, producentom Nickom Patrickom i Londonskim simfonijskim orkestrom, kako bi album bio ovakav kakav jeste – uspješan do krajnjih granica. “Ovo je ono što svijet treba –  ove melodije, ova muzika, s dušom i srcem, izvedena na violončelu. Osjećam da je to moja misija jer je svijet poludio na toliko načina. Nadam se da mogu pokrenuti i dirnuti što više ljudi. Sa strašću koja je unešena u sve ovo. Mislim da ‘Classic’ to može“, poručuje Hauser.

  Pokazalo se, u bezbroj primjera (Elton John, David Bowie, Alice Cooper, Let3 i još mnogi drugi…), da muzika sama po sebi, nažalost, često nije dovoljna da privuče pažnju velikog broja publike,  konzumenata prezentovane muzike. Trebali su neki vanjski, vizuelni aspekti, koji su privlačili pažnju publike ka pojedinom umjetnikom. Skoro 180 miliona gledanja video spota 2Cellos, “Thunderstruck” (AC/DC, cover), mnoge je očaralo. Mene – baš i ne.

  Sve je to u redu, prihvatljivo, ali takvi umjetnici trebaju znati kada treba stati (sa tim vanmuzičkim aktivnostima), reći dosta i  isključivo se posvetiti samo svojoj muzici. 2Cellos su na sebe privukli pažnju publike “živahnim” pokretima tokom svojih svirki, raščupanim frizurama, gudalima iz kojih strše pokidane strune… To im je već postala i manira… Mene, osobno, to je odbijalo od njih.

  Muzika sa albuma “Clasic“, u velikoj je u oprečnosti sa onim što su svirali 2Cellos. Hauser ovdje svira smireno, emotivno i puna pažnja slušatelja usredsređena je na muzičko djelo. Svi “vanjski” efekti su isključeni. To je ono pravo. To pozdravljam.

  Izbor prezentovanog materijala je briljantan i poznat svima onima kojima je muzika mnogo više od zabave – onima koji u toj ljudskoj djelatnosti vide umjetnost. Imena kompozitora poput P.I. Tchaikovsky, S. Rachmaninoff, L. Dalla, J.S. Bach, W.A. Mozart, F. Chopin, D. Monleone, P. Mascagni, Yiruma, G.F. Händel, J. Last, A. Borodin, G. Puccini i S. Barber trebaju da znače mnogo više od imana koja drže u svjim telefonskim (mobitel) imenicima. To su imena ljudi koji su nas duhovno i kvalitativno višestruko obogatila. Iako solo, Hauser sa ovim albumom, ima velike šanse za još veći uspjeh uspjeh.

   

  Hauser & London Symphony Orchestra – “Classic” – 1. Swan Lake (Pyotr Ilyich Tchaikovsky) ; 2. Rachmaninov 2nd Piano Concerto (Sergei Rachmaninoff) ; 3. Caruso (Lucio Dalla) ; 4. Air on a G String (Johann Sebastian Bach) ; 5. The Nutcracker Suite (Pyotr Ilyich Tchaikovsky) ; 6. Concerto for Clarinet (Wolfgang Amadeus Mozart) ; 7. Nocturne in C Sharp (Frédéric Chopin) ; 8. Intermezzo (Cavallera Rusticana) (Domenico Monleone, Pietro Mascagni) ; 9. River Flows in You (Yiruma) ; 10. Lascia Ch’ io Pianga (Georg Friedrich Händel) ; 11. The Lonely Shepherd (James Last) ; 12. Piano Concerto No. 21 (Wolfgang Amadeus Mozart) ; 13. Nocturne (Alexander Borodin) ; 14. Nessun Dorma (Giacomo Puccini) ; 15. Lacrimosa (Wolfgang Amadeus Mozart) ; 16. Adagio for Strings (Samuel Barber)

  http://www.2cellos.com / https://www.facebook.com/2cellos / https://www.facebook.com/hauserofficial /

  YT – HAUSER – Air on the G String (J.S. Bach)

  YT – HAUSER – Nessun Dorma (G. Puccini)