• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  HAKUNA MATATA – Snovi i oružje

  HAKUNA MATATA – Snovi i oružje

  HAKUNA MATATA – Snovi i oružje / Dallas Records, 2017 / CD / rock / Hrvatska

  Grupa Hakuna Matata osnovana je “početkom 21. stoljeća“. Predvodi je Krešimir Mišak (gitarist, pjevač i autor pjesama). Grupa je prvo djelovala kao petorka (dvije gitare i saksofon), pa četvorka (dvije gitare), a sada je trojka koju čine Danko Stefanović, Goran Markić i Krešimir Mišak. Grupa Hakuna Matata je, pored svog, ne tako zanemarljivog djelovanja, imala i uspješne saradnje za mnogim drugim umjetnicima – Zoran Predin, Darko Rundek, Krešimir Blažević, Renato Metessi, Davorin Bogović, Marina Perazić

  Termin – “Hakuna matata” – fraza je iz svahili jezika, a označava život bez pravila, odgovornosti i briga, jednostavno afričko hedonističko načelo. Po tom motu žive kenijski i tanzanski pripadnici plemena Masai (Wikipedia). Po drugom tumačenju – “Hakuna matata” is a Swahili phrase from Kenya; roughly translated, it means “no worries“. To smo, dakle, razjasnili.

  Ovih je dana objavljen četvrti studijski album zagrebačke grupe Hakuna Matata, “Snovi i oružje“, na kojem je okupljeno 14 novih pjesama koje je u cijelosti (muzika i tekst) potpisuje Krešimir Mišak, osim za pjesmu “Potpuna predaja” (muzika – Krešimir Mišak, tekst – Maja Bošković).

  DiskografijaAntigravitacija (Scardona, 2006) ; Free Energy (Croatia Records, 2008) ; Uspon i pad četvrtog Reicha (Dallas Records, 2014) ; Snovi i oružje (Dallas Records, 2017)

  Hakuna Matata su – Krešimir Mišak (gitara, vokal) ; Danko Stefanović (bass) ; Goran Markić (bubnjevi)

  Imao sam priliku i ranije pratiti muzičko djelovanje grupe Hakuna Matata. Predstavljeni su bili u oba medija koja su mi tada bila na raspolaganju – muzičko-informativna radijska emisija serijala Jeans generacija (2004.-2008.), kao i na web portalu Barikada – World of Music (2004.-i sada). Čuvši da imaju novo diskografsko izdanje, poželio sam ga poslušati i odrediti se spram sadašnjeg rada te grupe.

  Album “Snovi i oružje” dosta je slušljiv. Muzika je nepretenciozna, a tekstovi su onaj dio njihovih pjesama koji u kompletu nose prevagu. Stilski, Hakuna Matata se nisu mnogo promjenili u odnosu na prethodne albume. Za mene, sve je to deja vu. Naravno i ova muzika će, kakva je da je, naći svoje konzumente.

  Mislim da muzika, kao profesija, i nije primarni interes Krešimira Miška. Još uvijek ga se predstavlja kao “TV novinara, autora kultne misije ‘Na rubu znanosti’“. To dovoljno govori. Njihova FB stranica, također, ne reflektuje neke značajne aktivnosti te grupe. O njima više pišu neki drugi (portali) nego oni sami. Po meni, to nije dovoljno. Informacije iz “prve ruke” ima samo bend i ako ih ne podijeli sa drugima…

  Hakuna Matata ne smije da se ponaša shodno svom imenu (“baš me briga“). Ako želi nešto ozbiljnije učiniti na muzičkom planu – treba malo jače “potegnuti“. Bar danas, uz ovolike elektronske medije koji nose prevagu u informisanju, to nije problem i opcije su nebrojene.

  Hakuna Matata – “Snovi i oružje” – 1. Snovi i oružje ; 2. Bolivijski dnevnik ; 3. Najveće čudo prirode ; 4. 1984-ta ; 5. Živim u ljubavi ; 6. Vidim 360 ; 7. Dok je svijet još bio mlad ; 8. Dečki s plaže ; 9. Duhovni ratnik ; 10. Potpuna predaja ; 11. Ti mora da se šališ ; 12. Plači ; 13. Vrijeme čuda ; 14. Noćas me muči što ništa me ne muči

  Foto: Nikola Predović

  Vezani link – Hakuna Matata, Zagreb, Hrvatska (Predstavljanje, 2006)

  https://www.facebook.com/Hakuna-Matata-band-179400192250497

  YT – Hakuna Matata – Bolivijski dnevnik

  Hakuna Matata – Dečki s plaže

  *
  * *
  * * *
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com
  * * *
  * *
  *