• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  GOCE STEVKOVSKI SEPTET – 7 Stories

  GOCE STEVKOVSKI SEPTET – 7 Stories

  GOCE STEVKOVSKI SEPTET – 7 Stories / Password Production, 2013 / CD / jazz / Makedonija

  Goce Stevkovski, dugogodišnjim radom priskrbio si je reputaciju jednog od najcjenjenijih bubnjara i perkusionista Makedonije. Najpoznatiji je po saradnji sa umjetnicima kao što su Kiril Đaikovski, Leb i sol, Arhangel, Last Expedition, Project Zlust, DNO, Nikola Kođabašia, Bodan Arsovski and Ezgija orchestra, Sarevski Quartet, Zoran Madžirov i drugi.

  Goce Stevkovski Septet - Omot (cut)Za rad na svom debut albumu, “7 Stories”, Goce Stevkovski je okupio ekipu trenutno najboljih makedonskih jazz muzičara. Album “7 Stories” proizvod je njegove uspješne saradnje sa mladim duhačima kao što su: Kire Kuzmanov (alt saksofonist), Ivan Ivanov (tenor saksofonist, flautaš), Trajče Velkov (trubač) i muzičari “stare škole” kao što su Damir Imeri (klavijaturista), Saško Nikolovski (trombonist), Aleksandar Ikonomov (double bassist) i Oscar Salas (perkusionist), kao gostujući muzičar na nekoliko snimaka.

  Album sadrži 7 kompozicija napisanih od strane Stevkovskog i snimljene su u Chicken Madness studiju od strane Alen-Hadži Stefanova. Stefanov je uradio i miks i mastering albuma, dok je omot albuma dizajnirala Nik Gavrovska. Album je publikovala izdavačka kuća “Password Production” iz Skoplja.

  Stevkovski je nastupao na mnogim prestižnim internacionalnim festivalima i učestvovao je na brojnim workshopima i projektima, pisao muziku za pozorišne predstave i za film.

  Svih 7 kompozicija na albumu su instrumentali. Zvučnom slikom preovlađuju duhački instrumenti – saksofoni – truba – flauta – trombon – koji se smjenjuju u solo pasažima. Pratnju im daju klavijature i ritam sekcija – bubnjevi / perkusije i double bass.

  Kada sam jednog od učesnika ovog projekta, Trajče Velkova, pitao zašto na albumu dominira broj 7 rekao mi je – “to je sretan broj”. Potpuno se slažem sa tom činjenicom. Broj 7 ima takvo značenje u mnogim kulturama. Naša je velika sreća da se ovih 7 umjetnika skupilo, ujedinilo “mladu krv” i “staru školu”. Taj spoj mladosti i iskustva podario nam je 7 izuzetno uspješnih jazz kompozicija.

  Kompozicije na albumu uspijevaju da zadrže punu slušateljevu pažnju, a i atmosferične su – svaka kao da zvucima dočarava neku zasebnu životnu situaciju – priča svoju priču. Kakve će nam slike te kompozicije dati – plod je naše mašte. Mislim da je to dobro za ovaj album – ovo je muzika koja će zadovoljiti sve jazz sladokusce, ali i ponukati mnoge, kojima jazz muzika i nije prioritetna, da na taj muzički žanr obrate veću pozornost.

  logo - Password Production

  Goce Stevkovski Septet – “7 Stories” – 1. 7 Stories ; 2. 7 Rivers ; 3. 7 Days ; 4. 7 Dwarfs ; 5. 7 Sins ; 6. 7 Wonders ; 7. 7 Mountains.

  Foto: Viktor Sokolovski

  www.facebook.com/GoceStevkovskiSeptet /

  YouTube – Goce Stevkovski Septet – 7 Days

  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  II Tuzlanske brigade 15
  75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina