• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  GENERACIJA BEZ KOMPASA – Na rukama rulje

  GENERACIJA BEZ KOMPASA – Na rukama rulje

  GENERACIJA BEZ KOMPASA – Na rukama rulje / Miner Records, 2018 / CD / rock / Bosna i Hercegovina

  Generacija bez kompasa (GBK) osnovana je 1991. godine, u Srebreniku. S obzirom na tadašnje ratno stanje, bend se sporadično i vrlo rijetko sastajao. Svirale su se obrade muzičkih uzora kao što su Deep Purple, Led Zeppelin, Pink Floyd, Black Sabbath. Krajem devedestih godina prošloga vijeka, bend počinje aktivnije da svira i radi na autorskim pjesmama. To je rezultiralo debitantskim album naziva “Epitaf“, koji je izdat pod okriljem Sarajevo Diska, 2002. godine. Album, zbog neadekvatne promocije, nije postigao neki veći uspjeh. Nakon toga, Generacija bez kompasa, usljed privatnih obaveza članova benda, kao i zbog određenih međusobnih sukoba u bendu, prestaje da radi.

  To traje do 2006. godine, kada dolazi do promjena članstva. Bend se ponovo okuplja i počinje da svira. Na mjesto bubnjara dolazi Muharem Bajraktarević, dok na mjesto frontmana dolazi mladi pjevač iz Srebrenika, Malik Smajlović. To je bila prekretnica u samom radu benda koji sve učestalije svira i postepeno radi na novim pjesmama. Izražene instrumentalne dionice, visoki i moćni vokali, postaju stil koji Generacija bez kompasa polako počinje da promoviše. Prisutan je očigledan uticaj bendova poput (opet) Deep Purple, Led Zeppelin, Pink Floyd

  Godine 2008., bend učestvuje na Festivalu zabavne muzike u Bihaću gdje izbacuje single pod nazivom “Kad poželiš“. Nakon toga, na red dolaze i drugi festivali. Bend radi na promociji i na stvaranju novog albuma. U narednih nekoliko godina, bend izdaje još nekoliko singlova i na taj način još više utemeljuje svoj stil. U međuvremenu, bend radi i tribute projekat u čast progressive rock pionira bivše Jugoslavije, grupe Smak.

  Godine 2018., Generacija bez kompasa izdaje svoj drugi album naziva “Na rukama rulje“. Album je stilski različit i prisutni su elementi klasičnog hard rocka, pa do etna, bluesa, pa čak i jazza (instrumental, 4. “Srklet“). Generacija bez kompasa sredinom 2018. godine kreće na turneju po regionu na kojoj promovira svoj aktuelni album.

  DiskografijaEpitaf (Sarajevo Disk, 2002) ; Na rukama rulje (Miner Records, 2018)

  Generacija bez kompasa su – Malik Smajlović (vokal) ; Faruk Smajlović (klavijature) ; Almin Bajraktarević (gitara) ; Dario Havel (gitara) ; Nedim Bajraktarević (bass gitara) ; Mario Vilušić (bass gitara) ; Hare Bajraktarević (bubnjevi) ; Vesna Pavlović (prateći vokali, 5,10)

  Pita me neki dan, Prijatelj X – veliki zaljubljenik u rock muziku – zašto nisam recenzirao album grupe Generacija bez kompasa, “Na rukama rulje“? Odgovorih, Miner Records se “pravdao” skupom poštarinom za pošiljku u BiH, a bend se nije ni “našalio” ponuditi mi svoj album na recenziju. Taj Prijatelj X mi tada reće – “…poklonit ću Vam moj primjerak radi recenzije“. CD mi je danas uručen i recenzija, evo, slijedi.

  U vrijeme dok sam bio manager progressive heavy metal benda Southern Storm, tokom 2001. i 2002. godine, često sam sretao grupu Generacija bez kompasa, jer su te dvije grupe dijelile isti stage. Generacija bez kompasa je tada bila u nešto drugačijoj postavi. Taj bend je i tada i kasnije, a čak i sada, za mene bio i ostao – cover bend. Na festivalu, 3. Na putu za jug (avgusta 2017. godine), GBK su nastupili kao Smak tribute bend. Pitam se, čemu služi autorski materijal, ako bend u njega ne vjeruje, ako na njemu ne ustrajava. Od cover benda do autorskog benda, velika je stepenica i rijetki je prođu. Generacija bez kompasa je nedavno svirala u Zagrebu, Hard Place, uz najavu – Jedan od najboljih hard rock bendova BiH (pitam se, tko im dodijeli tu titulu)?

  Sada malo i o muzici sa albuma. I sami članovi benda su naveli da je album “stilski različit i prisutni su elementi klasičnog hard rocka, pa do etna, bluesa, pa čak i jazza“. Give me a break. Gdje to još ima? Insistiranje na “visokim i moćnim vokalima“, također ne stoji. Malik može da bude dobar vokal, ali u određenom vokalnom opsegu. Sve iznad ili ispod, njega guši. To se najviše pokazalo kada je pokušavao pjevati pjesme grupe Smak.

  Imam primjedbu i na dizajn omota albuma. Sve je lijepo zamišljeno, ali kombinacija crne (podloga) i crvene (slova) – ne ide. Imao sam slična iskustva, dok sam radio DTP. Gledajući na ekranu, sve je kristalno jasno, a kada se odštampa, ta jasnoća se izgubi.

  Koliko vidim, ne napisah ni jednu pozitivnu. Nije do mene, vjerujte.

  Generacija bez kompasa – “Na rukama rulje” – 1. Rulja ; 2. Kasno je ; 3. Jedina ; 4. Srklet ; 5. Zaboravi ; 6. Samo još tren ; 7. Bluzer ; 8. Na jarbolima od svile (feat. Vesna Pavlović) ; 9. Kad poželiš ; 10. Bojim se ; 11. Čusta 28

  Foto – Rusmir Ibrahimović (Type 0 Positive)

  https://www.facebook.com/Generacija.bez.kompasa /

  YT – Generacija bez kompasa – Rulja

  YT – Generacija bez kompasa – Samo još tren

  P.S. Zoraid Mehičić. Tešanj, BiH – “Meni je tekst odličan i kvalitetno je urađen. Baš sam danas tražio da li ima neki muzički list sa ovih prostora, koji objavljuje recenzije, ali nema. Inače, stranica Barikada mi je odlična i puno sam pročitao sa nje. Svaka Vama čast za ovo što radite. Za mene – to je KULTURA.”

  P.S. Damir Gulamović, Sarajevo, BiH – “Kritiku je teško prihvatiti, a još teže provariti. Ja sam tvoje recenzije uvijek doživljavao kao prikaze, a ne kritike. Dajući prikaz nečega, uvijek si znao odgovoriti zadatku. Kod nas kritike nema, tu i tamo se može pokoja naći i to je detaljna analiza koja najčešće pokopa i koja ima značaj samo za one koji razumiju o čemu kritičar piše, a takvih je malo. Ovo što radiš je važan dokument vremena.