• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  FREEDOM – Freedom

  FREEDOM – Freedom

  FREEDOM – Freedom / Bučan pas, 2016 / EP, Digital / hard rock, stoner rock / Crna Gora

  Hard rock / stoner rock trio iz Podgorice, Freedom, pred publikom je sa svojim prvim EP izdanjem na kome se nalaze četiri autorske numere. Od srijede (16. novembra 2016.) to izdanje se može besplatno preslušati i preuzeti sa platforme www.bucanpas.com .

  Bend Freedom čine – Ivan Mandić (bubnjevi) ; Boris Đurđić (bass) ; Rade Vukčević (vokal, gitara).

  Pjesme koje je donio njihov prvi EP donijele su dosta uticaja bluesa, jazza, funka, r’n’r-a, hard i stoner rocka i metala od Blind Lemon Jeffersona i JJ Calea, pa do Rammsteina, Slipknota i Killswitch Engagea.

  ‘Hurricane’ sa našeg EP-a je možda sjajan primjer te sinergije. Kreće južnjački, završava kao Hellfest, a sredina je Maceo Parker meets Lenny Kravitz. A EP sigurno “kači” Panteru, Soundgarden, Down, Kyuss, Tool” – objašnjavaju članovi grupe Freedom.

  Bend Freedom koji je prvim izdanjem i odličnim klupskim svirkama, kao i nastupom na beogradskom “Dev9t festu” već zavrijedio značajnu pažnju, otkriva da u današnjoj muzici: “Nije toliko problem u kreativnosti, koliko u autentičnosti, a ona dolazi originalnom manifestacijom uticaja svih naših uzora u kombinaciji sa trenutnim emotivnim stanjem i muzičkim namjerama. Sigurno će biti potrebno malo vremena da se naš zvuk konkretizuje, ali se oslanjamo i na to da imamo dosta šaren zvuk u vremenu kad se svi trude da budu tržišno kanalisani stilom, žanrom, imidžom itd. To je jaka osnova za stvaranje bogatog i šarenog repertoara.

  EP koji nosi naziv benda, donosi četiri probrane numere.

  Freedom čine tri muzičara koji suvereno vladaju svojim instrumentima. Ono što im nedostaje – to je originalnost. Već iz gornjeg teksta vidljivo je da zvuče kao ovi… kao oni… kao jedni… kao drugi… ali nikako kao trio Freedom. Šteta.

  Njihov EP (Extended Play) besplatno “skinite” sa web stranice Bučni pas i sami se uvjerite u ovo o čemu govorim. Ako Freedom žele postići nešto više, nešto postojanije (što će ostati iza njih, kao trajnija vrijednost njihovog rada) – trebaju naći formulu koja će iznijeti nove ideje, novi zvuk… Sa srećom.

  Freedom – “Freedom” – 1. Good Times ; 2. Rollin’ ; 3. Rather be Dead ; 4. Hurricane

  www.facebook.com/Freedom-561488160684577 / www.bucanpas.com/bucanpas/fonoteka/#/bend/48

  Foto: Nada Vojinović Photography

  YouTube – Freedom – Hurricane

  *
  * *
  * * *
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  * * *
  * *
  *