• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  FLUENTES – Putnici

  FLUENTES – Putnici

  FLUENTES – Putnici / Menart, 2023 / CD, Digital / pop rock / Hrvatska

  UkratkoFluentes je hrvatski pop rock sastav osnovan 2004. godine u Đakovu od strane Gorana Boškovića – frontmena, autora muzike i tekstova. Tokom godina nižu se pjesme, a producentsku ulogu za muziku tog sastava preuzima Željko Nikolin iz Osijeka. Tokom 2015. godine, u Music Pubu Zlatka Turkalja, Pjesmom godine proglašena je pjesma “Pođi na put“, sastava Fluentes. U toj pjesmi gostovala je Jelena Radan. Sastav Fluentes 2017. godine objavljuje singlePusti da ljubav nosi me“, koji je dosegao 4. mjesto na nacionalnoj top listi, a nakon njega i izdaje i svoj prvi album, “Igra čekanja“. Music Pub Zlatka Turkalja sastavu 2018. godine dodjeljuje nagradu i proziva Fluentes grupom godine 2017. Singlom “Napokon” nastupaju na 65. Zagrebačkom festivalu, 2018. godine, čime pažnju struke skreću na sebe, a uskoro im slijedi i nominacija za muzičku nagradu Porin u kategoriji “Novi izvođač godine“. Na dodjelama 25. Porina 2018. godine u Splitu Fluentes osvaja Porina za Novog izvođača godine, te otvaraju novo poglavlje sa zrelijim zvukom koji će biti zastupljen na drugom albumu koji izlazi u jesen 2023. godine pod nazivom “Putnici“.

  OpširnijePop rock sastav, Fluentes, osnovan je početkom 2004. godine nakon razlaza grupe Nova. Fluents su startali izdavanjem svog prvog singla, “Kad podigneš zid“. U izvornoj postavi sastava Fluentes bili su – Goran Bošković, Andrej Car te Damir Svalina (klavijature), Mladen Čuturilo (bass) i Kruno Štrk (bubnjevi). Sastav se nakon godinu dana rada na pjesmama, razilazi, a Goran samostalno nastavlja snimati demo pjesme.

  Nakon niza demo pjesama, objavljenih na You Tube kanalu, Goran počinje sarađivati sa Jelenom Radan koja ga poziva da zajedno održe koncert u Osijeku, na kojem nastaju snimke uživo (“Your Guard“, “Better“, “Pođi na put“, “Dreaming My Dreams” i dr.), koje su također objavljene na YouTube kanalu.

  Sastav Fluentes na svojoj Facebook stranici okuplja brojne fanove, zbog čega se Goran, Kruno i Andrej ponovno okupljaju te se sastavu pridružuje – Antonio Krupilnicki (bass gitara). U studiju Marija Zbiljskog snimaju pjesmu “Upside Down“, koja kasnije, u hrvatskoj verziji, postaje “Opet zaljubljen“. Fluentes 2013. godine potpisuju ugovor s Izdavačkom kućom Menart te objavljuju singleOpet zaljubljen“. Sastavu se pridružio Matija Nikolin (bass gitara), te se nizaju singlovi – “Možda mir“, “Nisam sam“, te reizdanje prvog singla, “Kad podigneš zid“.

  Februara 2015. godine, izlazi pjesma “Pođi na put“, nastala u saradnji s Jelenom Radan. Ta pjesma osvaja srca mnogih slušatelja te i nagradu Music Pub Zlatka Turkalja za Pjesmu godine 2015. Spot za tu pjesmu snima član benda, Andrej Car, kao i za sljedeći single, “Obećanje“. Decembra 2015. godine, Fluentes u saradnji s Vjekom Filipovićem iz Tamburaša slavonske krvi, izdaju single, “Jedni drugima“.

  Tokom 2015. godine, Zlatko Turkalj poziva Fluentes u projekat “Zimzeleno, a novo” te se iz toga poziva rađa obrada poznate pjesme Krunoslava Kiće Slabinca, “Plavuša“. Godine 2016., sastavu se pridružuje Tomislav Hajduković (bubnjevi) te objavljuju single, “Vrijeme”. Nedugo nakon toga, u sastav ulazi Davor Dedić (klavijature).

  Sredinom 2017. godine, Fluentes izdaju single, “Pusti da ljubav nosi me“, koji doseže 4. mjesto na nacionalnoj top listi, a ubrzo nakon toga, pod okriljem Izdavačke kuće Menart, 05-06-2017, izlazi prvi album sastava Fluentes, “Igra čekanja“. Na njemu se nalaze svi singlovi koje je bend tokom svojeg postojanja snimio.

  Nakon vrlo uspješne 2017. godine, Zlatko Turkalj sastavu Fluentes, početkom 2018. godine, dodjeljuje nagradu Music Puba Zlatka Turkalja i sastav Fluentes proziva Grupom godine 2017. Sa singlom, “Napokon” sastav nastupa na 65. Zagrebačkom festivalu, te otvara novo poglavlje u svom postojanju i radu sa zrelijim zvukom koji će biti zastupljen na drugom albumu očekivanom tokom 2019. godine.

  Godine 2019., sastav drugi put nastupa na Zagrebačkom festivalu i to sa pjesmom, “Bez riječi“. Proljeća 2019. godine, Goran sudjeluje u emisiji “Zvijezde pjevaju” u kojoj mu je mentor bila Elli Dvornik. Nekoliko mjeseci kasnije, izlazi single, “Ljetna haljina“, a Ella Dvornik gostuje u spotu. Nakon uspješnog zagrebačkog koncerta sastava Fluentes, februara 2020. godine, objavljuje se single, “Putnici“, s kojim je paralelno trebao izaći i album, “Putnici“. Međutim, počinje pandemija i usporava svaki rad. Objavljuju se singlovi, no izlazak albuma se odgađa u nadi da će biti moguće provesti i njegove koncertne promocije.

  Godine 2021., izlazi single, “Plavi svemir“. Rađen je u sklopu nacionalne akcije o podizanju svijesti o autizmu koju je inicirala UdrugaDar“, iz Osijeka. Juna iste godine, izlazi singleSve je baš tako kako treba bit“, međutim, zbog privatnih razloga, Goran prekida rad sastava. Koncerti, izlazak drugog albuma, sve je bilo odgođeno na neodređeno vrijeme.

  Tokom 2022. godine, Goran gostuje u dvije sezone emisije “Zvijezde pjevaju” (mentor je bio pjevačicama – Areti Ćurković i Ivani Šojat). Krajem godine, sastav se opet aktivira i izdaje prvi single nakon godinu i pol dana stanke – “Svezanih očiju“.

  Februara 2023. godine, sastav održava koncert za Valentinovo u Đakovu, na kojem gostuju – Josip Horvat, Nera Mamić i Dora Vestić. Na tom koncertu nastaje spot za single, “Na tvojim rukama“, a u pripremi je live album i koncertni film. Tokom ljeta 2023. godine, sastav se vraća u studio i dovršava nedovršenu pjesmu sa prvog albuma na kojoj gostuju Nera i Dora, te ta pjesma izlazi u jesen 2023. godine kao najavni snigle za album. Napokon, 23-11-2023. izlazi album, “Putnici“.

  DiskografijaIgra čekanja (Menart, 2017) ; Putnici (Menart, 2023)

  Fluentes su – Goran Bošković (vokal, akustična gitara) ; Andrej Car (električna gitara) ; Davor Dedić (klavijature) ; Matija Nikolin (bass gitara) ; Tomislav Hajduković (bubnjevi, perkusije) – uz gosteDrago Laban, Damir Galeković Taban, Nera Mamić, Dora Vestić, Dragan Brnas Fudo, Jadranka Krištof, Marin Ferketin, Mario Bočić, Zvonimir Bajević, Daria Hodnik Marinković, Bruno Kovačić

  Skoro cijelu sedmu dekadu dvadesetog vijeka proveo sam u Osijeku i svo to vrijeme bio sam dijelom osječke muzičke scene. Tu scenu – Osijeka i osječke regije – obilježili su bendovi koji su djelovali u to vrijeme i bili su velikog značaja koji je “pokrivao” cijelu bivšu Jugoslaviju. Dobri korjeni dali su, neminovno, dobre plodove. Jedan od njih je sastav Fluentes o kojem je u ovom prilogu riječ.

  Iako svoje početke ovaj sastav veže za Đakovo, tek prelaskom u Osijek za njih počinju neki “bolji” dani. Između ostalih, ključnu ulogu u njihovom usponu imali su Željko Nikolin i Mario Zbiljski. Kasnije im se pridružuje i Zlatko Turkalj. Sinergijom svih uključenih, uspjeh nije izostao. Imao sam prilku pratiti nastup sastava Fluentes na CMC200 festivalu održanom 31-08-2019 u Slavonskom Brodu. Pet godina kasnije, preda mnom je njihovo drugo diskografsko izdanje – album, “Putnici“.

  Ovaj album nastajao je u periodu od 2016. do 2023. godine. To implicira da je njegovo nastajanje koincidiralo sa periodom corone, velikom pošasti koja je zadesila cijelo čovječanstvo. Mada je to znatno usporilo rad na ovom albumu, nije spriječilo njegovo nastajanje i uspješan završetak njegovog snimanja.

  Dvanaest autorskih pjesama ispunjavaju ovaj nosač zvuka. Pjesme su ugodnog pop ugođaja. Lijepoj atmosferi doprinosa su dali članovi sastava Fluentes uz svesrdnu pomoć mnogobrojnih gostujućih muzičara. Iz biografije ovog sastava razvidno je da je princip njegovog rada periodično kreiranje single izdanja. Ta single izdanja, u konačnici, završe kao album. Istim načinom djelovanja nastao je i album “Putnici“. Znači, radi se o skupu hitova koji imaju radijsku prijemčivost.

  Fluentes ništa ne prepuštaju slučaju. Idu uvijek na sigurno. Taj put i nije uvijek najbolji. Iz narednog citata “čitam” nakanu da će se odustati od prethodnog načina rada i to pozdravljam. Evo i tog citata / izjave – “Iz ove tačke nejasno je kuda i kako dalje. No, znamo, da moramo drugačije” napisali su na bookletu uz ovo izdanje članovi sastava Fluentes. Držim(o) ih za riječ.

  Fluentes – “Putnici” – 1. Putnici ; 2. Ljetna haljina ; 3. Bez riječi ; 4. Na tvojim rukama ; 5, Zadnji ljetni dan ; 6. Prava ljubav ; 7. Kraj ; 8. Sve je baš tako kako treba bit’ ; 9. Napokon ; 10. Tišina u meni (feat. Dora & Nera) ; 11. Svezanih očiju ; 12. Čarolija Božića

  Foto – Tomislav Šilovinac

  https://www.facebook.com/Fluentes / Fluentes – “Putnici” (Full album) /

  YT – FLUENTES – Putnici

  YT – FLUENTES feat. Dora & Nera