• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  FILOSOFIA – Nuestra Historia

  FILOSOFIA – Nuestra Historia

  FILOSOFIA – Nuestra Historia / Walboomers Music, 2019 / CD, dig / salsa, Latin jazz, cha cha cha, Danzón, bolero, fusion / Hrvatska, Slovenija

  FiloSofia je internationalni salsa bend iz Zagreba i Ljubljane. Bend FiloSofía nastao je 2014. godine, u Hrvatskoj. Nakon pet godina postojanja, bend se okupio u današnjem sastavu. FiloSofía je bend koji svira autorske kompozicije, a jedinstven je po tome što u njemu djeluju četiri autora. Darko Sedak-Benčić – umjetnički je voditelj sastava, diplomirani kompozitor i trubač te koncertni majstor Slovenskog radijskog orkestra. Luka Žužić – diplomirao je klasični klavir i jazz trombon. Luka je nagrađivani kompozitor i aranžer poznat po kreativnosti u pisanju. Miron Hauser – diplomirani je trombonist i dirigent Jazz orkestra HRT-a. Latinoamerička muzika je njegova velika strast, što se očituje u njegovom opsežnom znanju o toj materiji. Sofija Široka – glavni je vokal u bendu. Diplomirala je hispanskoameričku kjniževnost i autorica je svih stihova.

  Kad se ovi autori udruže s nekima od najvećih salsa znalaca na području bivše Jugoslavije, rezultat je jedinstveni međunarodni bend. Lázaro Amed Hierrezuelo porijeklom s Kube izvanredan je i kompletan glazbenik – violinist, pjevač, perkusionist i karizmatičan performer. Aleš Avbelj – vrhunski je basist i kontrabasist iz Slovenije. Njegova zadivljujuća muzikalnost dolazi do izražaja ne samo u njegovom sviranju, nego i u njegovim aranžmanima i kompozicijama. Vid Ušeničnik – diplomirani je perkusionist i jedan od najtraženijih u regiji. Aljoša Jerić – slovenski je svirač na instrumentu timbalero i s dugim iskustvom je sviranja salsa muzike. Također, Slovenac, Erik Marenče – izuzetan je pijanist s diplomom s Jazz konzervatorija u Rotterdamu. Stefano Muscovi – vrsni je talijanski trubač. Bio je član prvog salsa benda na području Italije i šire. Vid Begić – po struci diplomirani filmski režiser, izniman je, svestran performer, pjevač i plesač.

  Teme pjesama su svakodnevica modernog čovjeka te govore o realnosti društva u kojem živimo. Iako poštuje tradiciju afrokaripske muzike, FiloSofía u salsu uvodi i neke svježe inovacije mladih i kreativnih umova. Bend je po mnogočemu poseban, ali jedna od najzanimljivijih stvari su pjevači-plesači. Naime, glavni vokal i prateći vokal čine plesni par koji se brine o tome da izvedba benda i vizualno bude atraktivno iskustvo. FiloSofía će vas rasplesati, raspjevati i zabaviti, stoga nemojte propustiti neki njihov sljedeći koncert!

  DiskografijaNuestra Historia (Walboomers Music, 2019)

  Album su snimili ovi članovi benda FiloSofiaSofija Široka (vokal, plesačica, tekstopisac) ; Darko Sedak-Benčić (truba, krilnica, prateći vokal, producent) ; Miron Hauser (trombon, prateći vokal) ; Luka Žužić (klavijature) ; Lazaro Amed Hierrezuelo (konge, bongo, güiro, maracas, prateći vokal) ; Aleš Avbelj (el. basa) ; Vid Ušeničnik (timbales, bubnjevi) ; Goran Klisurić (tonski majstor)

  FiloSofia su (puna postava)Sofija Široka (vocal, back vocals, dancer) ; Darko Sedak-Benčić (trumpet, flugelhorn, back vocals, producer) ; Stefano Muscovi (trumpet) ; Miron Hauser (trombones, back vocals) ; Luka Žužić (trombone) ; Lazaro Amed Hierrezuelo (congas, bongos, guiro, maracas, back vocals) ; Aleš Avbelj (electric bass) ; Erik Marenče (keyboard) ; Vid Ušeničnik (timbales, drums) ; Aljoša Jerić (timbales) ; Vid Begić (back vocals, dancer) ; Goran Klisurić (sound engineer, co-producer)

  Prazninu” nastalu “usporenim” radom zagrebačkog benda Cubismo, sa kojim “dijele” sličan muzički izraz, dobro su iskoristili članovi zagrebačko / ljubljanskog benda FiloSofia. Kao i Cubismo, FiloSofia također imaju vokala koji je originalan u odnosu na muziku koja se izvodi. Kod benda Cubismo to su bili Maximo Estupinan Hurtado (u prvoj fazi), Ricardo Luque (u drugoj fazi), a Mario Penton Hernandez (trenutni je vokal). Kod benda FiloSofia, glavnu vokalnu riječ drži Sofija Široka. Iako Hrvatica, studirala je i diplomirala hispansku i mađarsku književnost. Te činjenice, da su vokali lingvistički “originalni” u odnosu na muzički stil koji ovi bendovi upražnjavaju – veoma je bitna za vjerodostojnost njihovog ukupnog muzičkog izraza.

  FiloSofia izvode autorsku muziku. Autori svih osam pjesama sa albuma su – Sofija Široka (piše tekstove), Luka Žužić, Miron Hauser, Darko Sedak-Benčić (pišu muziku), a Darko Sedak-Benčić se pojavljuje još u dvije bitne uloge – kao muzički direktor i kao manager benda. Već i imena članova benda FiloSofia, obzirom na njihov veliki renome, garantuju vrhunsku muziku. Oni su to muzikom ovog albuma i dokazali.

  Sama muzika, svih osam pjesama, “pršte” raspjevavnim vokalima i “razigranom” instrumentalnom pratnjom. To, obzirom na sastav koji slušamo, nije ni bio “pretežak” zadatak. Svaki od umjetnika je učinio samo ono što najbolje zna i rezultat je očigledan – album koji će “atakovati” na velike godišnje muzičke nagrade.

  Imam na svom radnom stolu više od 15 CD-a koji čekaju za recenziranje, a ja još uvijek slušam muziku benda FiloSofia. Trebam li vam nešto više reći? Naravno da ne.

  FiloSofia – “Nuestra Historia” – 1. El Mercenario ; 2. La Culebra ; 3. La Seda ; 4. Muéstrame la Carne ; 5. Mis Canciones ; 6. Nuestra Historia ; 7. Utopía ; 8. El Tranvía

  https://www.facebook.com/filosofiasalsaband / https://www.facebook.com/walboomersmusicgroup /

  YT – FiloSofía – El Tranvía

  YT – FiloSofía – El Mercenario