• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  EKREM SOFTIĆ – Na dlanu mom

  EKREM SOFTIĆ – Na dlanu mom

  EKREM SOFTIĆ – Na dlanu mom / BLAP!, 2014 / CD, digital / pop, novi romantizam / Bosna i Hercegovina

  Maglajlija, Ekrem Softić, trenutno živi i radi u Sarajevu. Profesor je njemačkog jezika. Muzikom se bavi od 1967. godine. Iza sebe ima mnogo nastupa i muzičkih uradaka. Jedna od najznačajnijih njegovih pjesama iz tog perioda je “Kiše nad Maglajem”, za koju je na tekst Duška Trifunovića uradio muziku i aranžman. Ta pjesma ostala je kao nezvanična himna njegovog rodnog grada Maglaja.

  Bio je od 1968. godine član pop-rock grupe Akademik iz Maglaja koja je djelovala do 1977. godine. Ekrem Softić od 1977. godine djeluje u grupi Osmijeh jutru, koja je uspješno djelovala na muzičkoj sceni cijelog ex-YU prostora. U tom periodu Osmijeh jutru su 1990. godine izdali svoj jedini album, “Prvi ples“, pri čemu je kompozitor svih pjesama bio Miroslav Zec, a aranžer i producent Brano Likić.

  Ekrem Softić, u duetu sa svojom 12-togodišnjom kćerkom Darjom, 1994. godine izdaje antiratni album sa osam vlastitih kompozicija, “Vječnost u našoj avliji“, pod aranžerskom i producentskom palicom svoga prijatelja, Brane Likića. Grupa Osmijeh jutru se 2012. godine ponovo okuplja i maja 2014. godine izdaje single sa dvije pjesme – “Riječi“ i “Sreća“. Istovremeno, Ekrem Softić je radio na novim kompozicijama, što je krunisano izdavanjem solističkog kantautorskog albuma “Na dlanu mom” (takođe, maja 2014. godine). Aranžer i producent ponovo je Brano Likić, a sve prema geslu: Ne mijenjaj tim koji pobjeđuje!

  Ekrem Softic - OmotKako navodi sam (kant)autor, a i tačno je, album je tematski podijeljen na dvije cjeline – dio albuma sadrži ljubavne, a dio angažovane pjesme. Album, sa deset kompozicija, otvara pjesma po kojoj je album i nazvan, “Na mom dlanu”. Prvo pa muško. Pjesma je urađena u maniru čistog bluesa. Lijep tekst, lijep glas, lijepa instrumentalna pratnja. Ostale pjesme su baladičnog tipa. Gitaru je na svim pjesmama svirao Momir Nikić iz Banja Luke, a Brano Likić je bio zadužen za bass, klavijature, prateće vokale, produkciju…

  Za mene je muzika sa ovog albuma prijatno iznenađenje. Paradoks našeg vremena je da trenutno primamo informacije o svemu što se desi i u najudaljenijem kutku svijeta, ali nemamo informacija o onome što se dešava tu, oko nas, u našoj blizini. U takvom svijetu, u takvom načinu širenja informacija, može se lako desiti da zasluženoj pažnji izmakne i ovako vrijedno djelo.

  Muzika Ekrema Softića svojom ljepotom, blagošću i romantičarskim porukama prkosi vremenu označenim haosom koji nas okružuje. Ekrem nam svojim pjesmama nudi smiraj duše, budi lijepe uspomene, ukazuje na čojtvo na koje smo zaboravili u ovoj nemilosrdnoj borbi za preživljavanje. Hvala ti, Ekreme, na ovim pjesmama. Samo nastavi, naći će se onih koji će pratiti i cijeniti tvoj rad.

  Ekrem Softić – “Na dlanu mom” – 1. Na dlanu mom ; 2. Znao sam da ti si ta ; 3. Riječi ; 4. Stih ; 5. Dječak i dama ; 6. Kod majke uz kafu ; 7. Pseći život ; 8. Tvoj korak u mojim stopama ; 9. Brda zavičaja mog ; 10. Mostovi će opet spajat stare obale

  www.cdbaby.com/cd/ekremsoftic / www.ekremsoftic.com / www.facebook.com/ekrem.softic

  YouTube – Ekrem Softić – Na dlanu mom

  YouTube – Ekrem Softić – Dječak i dama

  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  II Tuzlanske brigade 15 75000 Tuzla
  Bosna i Hercegovina