• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  EDVARD BIŠOF QUINTET – Because of Love

  EDVARD BIŠOF QUINTET – Because of Love

  EDVARD BIŠOF QUINTET – Because of Love / Havtorn Records, 2015 / CD, digital / jazz / BiH, Sweden

  Edvard Bišof je rođen u Tuzli 1980. godine. Potiče iz muzičke porodice Bišof / Magajne u kojoj su oba roditelja bili muzički aktivni nastupajući u tuzlanskim folklornim ansamblima – “Zvonko Cerić” i “Mitar Trifunović Učo“. Edvardov djed, Anton Magajne, bio je u mladosti najpoznatiji harmonikaš svoje generacije.

  Edvard je počeo da pjeva sa 4 godine, u predškolskom horu, a nadalje je dobio šansu da sa velikim rezultatima nastupa i na raznim dječjim festivalima. “Djeca pjevaju hitove” bio je najveći dječji festival bivše Jugoslavije. Sa 11 godina, Edvard je dospio do finala tog festivala. Našao se među 16 najboljih pjevača iz cijele Jugoslavije. Bio je učesnik i velikog festivalskog finala održanog 1991. godine u Olimpijskoj areni “Zetra“, u Sarajevu, gdje je nastupio ispred više od deset hiljada posjetitelja.

  Tinejdžerske godine su otkrile njegovu kreativnu stranu. Edvard je počeo da piše ozbiljne kompozicije. Desilo se da je 1997. godine zamijenio prijašnjeg pjevača u poznatom melodic hard rock bendu Neon Knights (Edvard Bišof – vokal ; Emir Hot – gitara ; Elvedin Begović – gitara ; Mario Vilušić – bass ; Tarik Imamović – klavijature ; Nenad Kerošević – bubnjevi). Edvard je sa tim bendom snimio svoj prvi studijski album, “Terra Deserta” (“Deserted Land“). Bio je autor mnogih pjesama sa tog albuma koji je snimljen u gradu Bologna, Italy. Album, “Terra Deserta” (“Deserted Land“) snimljen je za Estragon Records. Manager tog benda, Emiliano Nanni, uspio im je ugovoriti turneje po Italiji i Francuskoj, što je trajalo dvije godine.

  Edvard se 2001. godine seli u Švedsku i ubrzo nastupa uz bend Loo-Loo and the Hunters. Godine 2005., Edvard je započeo jazz školovanje na Lund’s University (Malmö Jazz Academy). Tokom pet godina studiranja, sreo je mnogo mladih jazz talenata iz Skandinavije i ostatka svijeta. Veoma bitan za Edvardovu karijeru bio je Roy Okutani – američki trubač nastanjen u Švedskoj. On je pomogao Edvardu da pronađe “svoj glas“, još u ranoj fazi studiranja umijeća improvizacije.

  Tokom University Jazz programa na Malmö Jazz Academy i na Copenhagen Rhythm Conservatoriumu, Edvard je iskoristio mogućnosti da pohađa i nastupa na raznim workshopovima, clinics, jazz tečajevima i to sa takvim legendama kao što su Trilok Gurtu, Allan Holltsworth, Dave Liebman i još mnogo drugih jazz majstora. Mnogo toga je još vezano za Edvarda i njegov muzički put. Najvažnije je da je sve to samo povećavalo njegov kvalitet, širilo iskustva i jačalo ljubav za muzikom.

  Edvard Bišof Quintet je formiran u zimu 2013. godine iz želje da se kreira novi i jedinstven zvuk koji bi umjetničke vizije pjevača i kompozitora, Edvarda Bišofa, doveo do sasvim novog nivoa. Edvard Bišof Quintet ima zvuk baziran na jazzu – kako onom klasičnom, tako i eksperimentalnom, alternativnom i modernom. Članovi kvinteta muzikalnošću, virtuoznošću i sposobnošću da improviziraju, donose slobodnu formu jazza sa uticajima svog nasljeđa i istorijskih muzičkih korjena. Članovi benda upoznali su se tokom studija na Malmö Academy of Music, a već ranije su sarađivali, jedan sa drugim, kao i sa ostalim znanim jazz muzičarima kao što su Jerry Bergonzi, Jan Lundgren, Peter Epstein, Marcus Strickland, Jonas Kullhammar, George Garzone itd…

  Edvard Bišof je cijelog svog života zaljubljen u muziku. Ostao je open minded usprkos raznim muzičkim stilovima kojima se bavio – od rocka, soula do funka i jazza. Još od djetinjstva razvijao se njegov muzički stil. Konstantno je obogaćivao svoju harmonizaciju, melodičnost i ritmičnost. U svojim kompozicijama, Edvard teži da stvori nešto jedinstveno i inspirativno.

  Edvard Bišof Quintet sa ponosom se predstavlja albumom, “Because of Love“, izdatim za Havtorn Records, marta 2015. godine. To je i povod ove recenzije.

  Članovi Edvard Bišof Quinteta su: Edvard Bišof (vokali, kompozitor) ; Johnny Aman (akustični bass) ; John Venkiah (piano) ; Rasmus Nyvall (tenor saksofon) ; Johan Kolsut (bubnjevi)

  edvard-bisof-quintet-cd

  Edvarda Bišofa sam upoznao 2001. godine. Tada je, još uvijek, bio član tuzlanske grupe Neon Knights. Ubrzo je ta grupa prestala sa radom (uz neke kadrovske izmjene prerasla je u progressive melodic heavy metal grupu Southern Storm), a Bišof je ubrzo otišao za Švedsku. Znalo se da i tamo pjeva, da je upisao jazz akademiju….

  Album, “Because of Love“, nešto je najkonkretnije što (bar meni) vraća sjećanja i priču na “našegBišofa. Prvenstveno, Bišof, a kroz njegov rad i svi Tuzlaci koji vole i cijene dobru muziku, može biti zadovoljan dostignutim nivoom svog umjetničkog izraza i doživljaja uklesanog u ovaj dio plastike (CD). Rezultat je to dugogodišnjeg rada, saznavanja novih i neslućenih tajni i mogućnosti skritih u “samo sedam” nota. Tu širinu i sposobnost imaju samo rijetki umjetnici.

  Zajedno sa svojom ekipom, sa članovima svog quinteta, Bišof nam podastire njihovo viđenje jazza. U svoj muzički izraz utkali su mnogo toga što su naučili na jazz akademiji, mnogo toga što su donijeli u svojim genima (jer radi se o internacionalnom skupu muzičara). Svi ti uticaji, koji su obogatili ovo izdanje, evidentni su.

  Album sadrži 10 kompozicija. Edvard Bišof autor je svih kompozicija (osim pjesme br. 8 – urađene u saradnji sa Gustav Anderssonom). Pjesme su pjevane na više jezika – engleskom, švedskom i na “našem”. Uz Bišofov glas, ponekad je tu i sket (scat) način pjevanja, zvučnu sliku karakterišu instrumentalne linije svirane klavirom i saksofonom. Naravno, ritam sekcija svemu tome daje jasan i čvrst okvir. Pjesme su stilski u maniru jazza, ali su i različite, a sve zajedno ih, kao jedinstvenu cjelinu, oslikava glas Edvarda Bišofa.

  Ne vjerujem da će Edvard Bišof Quartet ikada nastupiti u Tuzli (B&H), što je velika šteta. Ne zato što oni to ne bi željeli. Više je do nas samih, koji smo se upleli u kučinu naših svakodnevnih problema ne nalazeći načina i volje kako iz njih izaći. Kako nam je, tako nam je. I za gdje smo – nismo.

  log-havtorn-records

  Edvard Bisof Quintet – “Because of Love” – 1. Again ; 2. May Your Journey Continue ; 3. Sedam! ; 4. Ataya ; 5. Zbog ljubavi (Because of Love) ; 6. James Blond ; 7. Längtan ; 8. Was It Worth It? 9. 03:33 ; 10. Azong

  www.facebook.com/edvard.bisof / soundcloud.com/edvard-bisof

  YouTube – Edvard Bišof Quintet – Promo 2014

  YouTube – Edvard Bišof Quintet – Live, Malmö, Sweden, 2014

  .
  . .
  . . .
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .
  .