• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  DUŠKO ŠOBAT GROUP – Raskoš

  DUŠKO ŠOBAT GROUP – Raskoš

  DUŠKO ŠOBAT GROUP – Raskoš / PGP RTS, 2017 / CD / fusion (pop, rock, Balkan, funk, ambient, jazz) / Bosna i Hercegovina

  Bend, Duško Šobat Group, nastao je jeseni 2013. godine, u Banja Luci. Dugogodišnji prijatelji i muzičari okupili su se kako bi zajedno stvarali i svirali instrumentalnu autorsku muziku. Članovi benda su – Miroslav Gaćeša, Srđan Raković, Nikola Savanović i Duško Šobat. Za prvih nekoliko mjeseci zajedničkog rada, bend je uspio da sačini deset muzičkih tema i trebalo ih je još i snimiti. Sa snimanjem su startali početkom 2014. godine. Snimanje albuma je završeno maja 2015. godine. Decembra 2015. snimili su mini koncert u produkciji Radio Televizije Republike Srpske na kome su izveli tri kompozicije (uključene i na ovaj album) – “Vizantija“, “Raskoš” i “Blues“.

  Album je nazvan “Raskoš” i objavljen je početkom 2017. godine, za PGP RTS. Za kompoziciju, “Vizantija“, snimljen je i video spot. Koncepcijski, album je miks različitih muzičkih žanrova u kombinaciji sa tradicionalnim balkanskim motivima. Nakon objavljivanja albuma, bend se posvetio njegovom promovisanju. Nastupali su na raznim festivalima, paralelno radeći i na novom autorskom materijalu. “Suštinu rada benda čine nastupi na festivalima – Nišville (Niš), Guitar Art Festival (Beograd), a u planu su nastupi u Grčkoj, Bugarskoj i Rumuniji. U svojim nastupima kombinujemo mnogobrojne muzičke pravce“, ili kako je to sam Šobat okarakterisao, “sviramo fusion muziku“.

  DiskografijaRaskoš (PGP RTS, 2017)

  Duško Šobat Group čine – Duško Šobat (gitara) ; Nikola Savanović (klavijature) ; Srđan Raković (bubnjevi) ; Miroslav Gaćeša (bass).

  Kao prvo, nikada ranije nisam čuo za ovaj bend, a najviše sam se iznenadio saznanjem da su njegovi članovi iz Banja Luke, Bosna i Hercegovina. Bio sam ubijeđen da su iz Srbije. To je sada i nevažno obzirom da muzika ne priznaje granice.

  Album “Raskoš” sadrži 10 instrumentalnih autorskih pjesama. Uz gore pomenute muzičare, doprinosa u njihovom nastajanju dali su i gostujući muzičari – Vladimir Tubić (gitara, 3) i Nikola Kotroman (gitara, 3). Muzika koju nosi ovaj CD ima smirenu atmosferu. Teško ju je stilski definisati jer je fusion mnogih drugih muzičkih stilova. Aranžmanski, muzika je bliska jazz izrazu, ali je to tek kratkotrajan slučaj. Ne bih isticao ni jednu pjesmu posebno. Voljeti ovu ili onu pjesmu, stvar je ukusa, a o ukusima… Važnije je istači činjenicu, Duško Šobat Group nemaju razloga zastidjeti se ni jedne od ovde ponuđenih pjesama.

  Nisam našao podatak o nivou muzičke naobrazbe ovih muzičara, ali mogu reći, dobro i sigurno vladaju svojim instrumentima. Duško Šobat potpisuje sve pjesme, a raspisao je i sve aranžmane. Ipak, reklo bi se da se radi o jammingu i da trenutak inspiracije određuje što će i kada tko odsvirati. To samo dokazuje da se ovi muzičari, kao grupa, dosta nastupali zajedno i da dobro znaju kako tko od njih “diše“.

  Muzika benda Duško Šobat Group, traži punu pažnju slušatelja, u smirenoj i opuštenoj atmosferi. Mogla bi naići na veliki odjek kod radijskih slušatelja. TV nam je već odavno “inficirana” Pinkovom muzikom, tako da ih na tom mediju (mnogo) i ne očekujem. Ostaje još jedan moćan medij koji bi im mogao pomoći – to je Internet. Ta oblast traži dobrog marketinškog znalca i nekoga tko će konstantno javljati što se sa grupom trenutno dešava, reklamrati naredne koncerte, širiti linkove sa njihovom muzikom. Veću pažnju, muzika Duško Šobat Group, svakako zaslužuje.

  Duško Šobat Group – “Raskoš” – 1. Vizantija ; 2. Smak ; 3. Tuba ; 4. Blues ; 5. Jutro ; 6. Funk ; 7. Raskoš ; 8. Nebo ; 9. Drive ; 10. Medić

  https://www.facebook.com/pg/Duško-Šobat-Group-1446693865629756 / https://soundcloud.com/duskosobatgroup/sets/du-ko-obat-group-album-rasko

  YouTube – Duško Šobat Group – Raskoš (Audio 2017)

  YouTube – Duško Šobat Group – Vizantija

  . .
  . . .
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .