• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  DUŠAN PETROVIĆ – From April to December

  DUŠAN PETROVIĆ – From April to December

  DUŠAN PETROVIĆ – From April to December / Multimedia Music, 2022 / CD / jazz, fusion / Srbija

  Uža naučna, odnosno, umjetnička oblast dr Dušana Petrovića su muzička umjetnost i muzička produkcija. Diplomirao je kompoziciju na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu i Sound Design na Berklee College of Music (Boston, Massachusetts, USA). Magistrirao je na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu i odbranio doktorsku disertaciju – “Interakcija računara i kompozitora u oblasti muzike i dizajna zvuka” na Akademiji umjetnosti u Beogradu. Vanredni je profesor na Akademiji umjetnosti u Beogradu.

  Dobitnik je nagrade na jugoslovenskim festivalima “Nedelja radija“, kao i godišnje nagrade Radio Beograda za najbolju muziku u radio drami (1989). Kreator je autorske muzike i dizajner zvuka za filmove – Šta radiš večeras, Srećna porodica, Halidin sedmi plamen i Iz vedrog neba. Autor je muzike i dizajna zvuka za televizijske serije – Ogledi iz pravopisa i Mansarda. Autor je muzike i dizajna zvuka za pozorišne predstave – Ribarske svađe (Karla Goldonija), Šabačko pozorište ; KULT Teatar, Beograd ; Ah, to vreme uživanja (Vladimira Lazića), Narodno pozorište “Sterija”, Vršac ; Ljubavnik velikog stila (Reja Kunija), Zvezdara teatar, Beograd ; Don Žuan se vraća iz rata. Autor je muzike za više od 10 radio drama i velikog broja najavnih TV špica, spotova i reklama.

  Autor je mnogih umjetničkih djela pisanih za klavir – Svita za klavir, Arioso, Capriccio, Rondo za klavir, Pohvala vatri (ciklusa solo pesama), Od zlata jabuka. Pisao je kompozicije za mješoviti hor, Sekstet “4+2”, Divertimento za kamerni ansambl, Simfonijski diptih, Muzika za orkestar … kreirao je autorsku muziku izvođenu na Kolarčevom narodnom univerzitetu u Beogradu, Studiju “M” u Novom Sadu, Koncertnoj dvorani “Vatroslava Lisinskog” u Zagrebu, u Moskvi…

  Bilježi se i njegovo snimanje i post-produkcija brojnih muzičkih vinila, kasetnih izdanja i kompakt-diskova, kako za domaće, tako i za inostrano tržište – za francuski Virgin i japanski Sony. Radio je sinhronizaciju i nadsinhronizaciju brojnih crtanih TV serija (Avanture Džonija Kvesta i dugometražnog crtanog filma Kiriku).

  Glavni je urednik časopisa “Music” (izdavač: Sky Music, Beograd), vodećeg stručnog časopisa u oblasti muzike, muzičke tehnologije i produkcije. (tekst preuzet sa linka OVDJE.)

  DiskografijaFrom April to December (Multimedia Music, 2022)

  Svirali sudr Dušan Petrović (klavir, Rhodes, Moog) ; Dejan Hasečić (gitara) ; Kosta Paunović (gitara) ; Igor Marinković (bass gitara) ; Branko Marković (kontrabas) ; Filip Tančić (bubnjevi) ; Isidor Gerić (bubnjevi) ; Bogdan Đurđević (bubnjevi) ; Tom Feđa Frenklin (bubnjevi) ; Goran Marinković (bubnjevi) ; Vlada Krnetić (truba) ; Nemanja Banović (truba) ; Pavle Mihajlović (truba) ; Sava Matić (truba) ; Ljubiša Paunić (saksofon) ; dr Aleksandar Tomić (saksofon) ; Nikola Lončar (saksofon) ; Vladislav Stajević (flauta) ; Igor Ilić (trombon) ; Vitor Rogić (tamburica) ; Đaci MŠ “Kosta Manojlović”, Zemun, dir. Nebojša Cvijanović (gudači)

  Album “From April to December” pojaviće se u prodaji decembra 2022. godine u izdanju beogradske izdavačke kuće Multimedia Music. Na albumu će se nalaziti devet naslova različitog tempa i senzibiliteta. Nakon dvije godine rada na kompozicijama i produkciji, dr Dušan Petrović uspio je iznjedriti muziku koja je neosporni pomak u muzičkoj industriji Srbije, a pogotovu u žanru domaćeg jazz i fusion zvuka. Album je autobiografski, kompozicije su zvučne slike događaja i sjećanja iz kompozitorovog života. Posvećene su članovima njegove porodice. Dušan ih i nadalje voli, a oni su imali, i još uvijek imaju, ključni značaj u njegovom emotivnom životu. Žanrovski, album nije namjenjen samo slušaocima jazz muzike, već i široj publici. Ambijenti i harmonske strukture vode nas kroz različite svjetove.

  Na albumu sviraju prijatelji, bivši đaci i studenti prof. Petrovića. Pozitivna energija tokom rada na muzici utkana je i u složene strukture aranžmana. Svi oni su dali doprinosa i izuzetan značaj stvaranju jednog ovako kapitalnog i originalnog djela. Ovo izdanje nas vraća u početnu poziciju nekadašnjih slušalaca – album se sluša u celini sa punom pažnjom. Ako je uloga umjetnosti iskreno prikazivanje sopstvenog stanja duha, onda je kompozitor u ovom slučaju u potpunosti uspio.

  Dušan Petrović potpisuje sve kompozicije, aranžmane i produkciju. Bogatstvo muzičkog izražaja je ono što ovaj projekat definiše jedinstvenim i hvale vrijednim. Podlogu za takav moj stav dale se kompozicije kompleksne strukture koje su poslužile kao odlična osnova za muzičko izražavanje obogaćeno mnogobrojnim instrumentima, tempom koji se nerijetko mijenja, neočekivanim harmonijama, melodijskim linijama koje, u cjelini, svakoj od predstavljenih kompozicija daju puni umjetnički smisao.

  Rijetki su muzičari na ovim prostorima koji objedinjuju toliko umjetničkih vrijednosti – i kreativnih i izvođačkih. Što više, ništa manje nije zanemarljiv i pedagoški rad dr Dušana Petrovića. Sva ta umijeća i iskustva sublimirana su u muzici albuma “From April to December“. Njegovo fizičko (CD) izdanje sa etiketom Multimedia Music, da ponovim, izlazi decembra 2022. godine, dok je digitalno već sada dostupno za slušanje putem raznih digitalnih servisa. Do vas je da se malo potrudite, a pogotovo ako već i volite ovaj muzički izraz. Neće vam slušanje ove muzike biti ni uzaludno.

  Dušan Petrović – “From April to December” – 1. Costa Blues ; 2. Ballad for Steve ; 3. Asja likes Phrygian ; 4. Let it Flow as Lyly do ; 5. De Bop ; 6. Song for my Mother ; 7. Quartal Dance ; 8. Father & Son ; 9. Sometimes in December

  https://www.facebook.com/dusan.petrovic.9889 / https://www.youtube.com/playlist?list=PL3ZuqYSZZmX1wQEYpQhPcdd165dZbKqsX /

  Galerija – Fotografije – Matija Stakić i Vladimir Ivanović

  YT – Dušan Petrović Trio – Alice in Wonderland

  YT – Dušan Petrović – Father & Son