• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  DUŠAN JEVTOVIĆ – Live at Home

  DUŠAN JEVTOVIĆ – Live at Home

  DUŠAN JEVTOVIĆ – Live at Home / SKC Kragujevac, MoonJune Records, 2018 / CD, digital / avant-garde jazz / Srbija

  Dušan Jevtović rođen je u Srbiji, krajem 70-ih govina prošlog stoljeća. Muzičko obrazovanje, Dušan je započeo slušajući muziku koja se mogla čuti na radiju – sve od američkog jazza i britanskog hard rock do srpske tradicionalne muzike. Prvu gitaru dobio je u dobi od 12 godine. Bio je opčinjen gitarskim umijećem gitariste Radomira Mihailovića Točka i njegove grupe Smak. Ubrzo, Dušan formira svoj prvi bend, Trim. Višegodišnje muzičko iskustvo, kao i trogodišnje školovanje pod pokroviteljstvom Radomira Mihailovića Točka, rezultiralo je Dušanovim virtuoznim sviranjem gitare, kao i formiranjem prepoznatljivog zvuka, a i stilskom svestranošću.

  Godine 2003., Dušan, se seli u Barcelonu, gdje je završio studij moderne muzike u poznatom Liceu Conservatory. Tokom studija, Dušan je postao tražen muzičar na španjolskoj muzičkoj sceni. Nastupa na brojnim festivalima i turnejama. Kao session muzičar, pojavljuje se na albumima koje su izdali – Satchmo Records, Batiendo Records, Vicious Records, L’indi Records, a i neke druge europske izdavačke kuće.

  Dušan je svestran muzičar i pokriva mnoga muzička područja. Najpoznatiji je po svom radu u oblasti modern jazz, blues, rock žanrova. Dušan je poznat i po svojim improvizacijama, po raznolikosti svojih projekata i po upotrebi efekt pedala i uređaja koji omogućuju njegov prepoznatljiv zvuk. Debitantski CD, “On The Edge“, objavljen mu je 2009. godine za L’indi Music (uz saradnike – Sava Miletić – Fender Rhodes ; Bernat Hernandez – bass ; Xavi Reija – bubnjevi). Godine 2013., svu energiju usmjerava na svoj vlastiti projekt. Prvi međunarodni debi, pod nazivom, “Am I Walking Wrong?” (MoonJune Records, New York, 2013), snima uz poznate muzičare (Bernat Hernandez – bass ; Marko Đorđević – bubnjevi). Godine 2015., Dušan je objavio dva albuma, “Dusan Jevtović LIVE” i “Random Abstract“. Oba albuma su sa MoonJune etiketama. Tokom 2017. godine, Dušan je objavio album, “No Answer” (“Nema odgovora“), s Vasilom Hadžimanovim na klaviru, Fender Rhodes i mini moog, a Asaf Sirkis je bio za bubnjevima (MoonJune Records, New York, 2017). Početak 2018. godine bilježi izlazak novog Dušanovog albuma – “Live at Home” (SKC Kragujevac, MoonJune Records, 2018).

  Dušanova muzika je, njegovim riječima, “Amalgam improvizacijskog pristupa povezanog s jazzom, zajedno s senzibilnošću velikog Jimi Hendrixa, s naglaskom na srpski etnički folklor. Time se stvara mješavina vrijedna slušanja!“. Pisanje nastavka Dušanove muzičke biografije uslijediti će, siguran sam, uskoro (nova izdanja, nove saradnje, novi nastupi…)…

  DiskografijaOn The Edge (L’indi Music, 2008) ; Am I Walking Wrong? (Moonjune Records, 2013) ; Dusan Jevtovic LIVE (MoonJune Records, 2015) ; Random Abstract (MoonJune Records, 2015) ; No Answer (MoonJune Records, 2017) ; Live at Home (MoonJune Records, 2017)

  Na albumu “Live at Home“, svirali su – Dušan Jevtović (gitara) ; Vasil Hadžimanov (klavijature) ; Pera Krstajić (bass) ; Peđa Milutinović (bubnjevi)

     

  Album “Live at Home” snimljen je tokom Dušanovog nastupa, sa ekipom muzičara, uživo, u Dečijem pozorištu, Kragujevac, Srbija, 23. decembra 2016. godine. Ovaj album, pored originalnog materijala, ima i dvije numere sa prethodnog albuma, “No Answer“. U oba slučaja, na prethodnom, a i na aktuelnom albumu, Dušana (gitara, kompozitor, aranžmani) su pratili Vasil Hadžimanov (klavijature), Pera Krstajić (bass) i Peđa Milutonović (bubnjevi).

  U zadnje vrijeme, radeći jazz recenzije, htio ne htio, nailazim na neizostavnog Vasila Hadžimanova. Znajući o kako velikom umjetniku je riječ, to mi ni malo ne smeta. Opet, svi oni koji sviraju uz Vasila, po principu – s kim si, takav si – također dobivaju na vlastitoj važnosti. Odrednica, avant-garde jazz, navedena u naslovu recenzije, označava da je u pitanju muzika koja ide van granica konvencionalnog jazza. Ko ne reskira, taj i ne dobiva. Postupak kojim je Dušan pristupio komponovanju i aranžiranju svog materijala sa albuma “Live at Home” u potpunosti opravdava sav “rizik” koji je on svjesno preuzeo.

  Muzika sa albuma je višeslojna. Tu nema ponavljajućih, copy paste, taktova. Dušan i njegova ekipa predstavljaju nam se fuzijom raznih muzičkih stilova – od free jazza do ethno motiva. Pored instrumentalnih, u nekoliko primjera imamo i vokalne dionice (Pjevačka grupa iz okoline Leskovca, 5). Kada album snima grupa muzičara, najvažnija stvar je svakom od njih dati dovoljno prostora da se kreativno iskaže. Ta mjera je na ovom albumu u potpunosti zadovoljena. Takav pristup, samo je još više obogatio kompletnu zvučnu sliku.

  Svaka od 7 kompozicija, priča je za sebe. Odlikuju ih različit pristup izvedbi, osebujna atmosfera, jasne emocije koje nam ovi muzičari prenose. Dušan Jevtović je, ipak, instrumentalno najistaknutiji. Zvuk njegove gitare u svakoj od 7 kompozicija je različit – već je istaknuta upotreba raznih muzičkih efekata sa njegove strane. Nađe se u ovim pjesmama i drugih oblika “elektronike“, ali je njena upotreba svedena na najmanju mjeru i u cilju je prenošenja emocija koje su sastavni dio svake od kompozicija.

  Da nije Facebooka, ne vjerujem da bismo se Dušan i ja ikada “sreli“. Pored činjenicea se sa nekim “sretnete“, ako ne odvojite vrijeme saznati tko je taj “sa druge strane Facebooka“, sve će biti uzalud. Dušan Jevtović je i svojom muzikom i svojom susretljivošću (dajući mi svoj album na download + dodatnim informacijama) mnogo pomogao da ovu recenziju pripremim / privedem kraju. Svo vrijeme koje sam za sve ovo izdvojio, vrijedilo je i zaslužilo moju punu pažnju. Sada ste vi, koji sve ovo čitate, na potezu.

  Dušan Jevtović – “Live at Home” – 1. No Answer ; 2. Angel / Al Aire – Soko Bira ; 3. Ohrid ; 4. New Pop ; 5. Babe ; 6. Briga ; 7. Gracias Y Perdon – Outro

  http://www.dusanjevtovic.com / https://www.facebook.com/dusan.jevtovic.1 / http://www.moonjune.com

  YT – Dušan Jevtović – Babe – (Dušan Jevtović, Live at Home)


  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com