• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  DUO SKICA – Kompilacija za dušu

  DUO SKICA – Kompilacija za dušu

  DUO SKICA – Kompilacija za dušu / DIY, 2017 / CD-R / instrumental guitar music / Srbija

  Duo Skica je nastao 2002. godine u Beogradu. Od osnivanja do danas čine ga Nemanja Kanački i Nikola Stakić. Od početka djelovanja, duo radi na autorskoj muzici i na aranžmanima tradicionalnih pesama sa juga Srbije, Kosova, Makedonije, Bosne.

  Nemanja Kanački rođen je 1978. godine u Ćupriji. Sviranjem gitare bavi se od djetinjstva. Tokom pohađanja niže i srednje muzičke škole, osvojio je nekoliko prvih i drugih nagrada na državnim i međunarodnim takmičenjima (Čačak, Plovdiv, Beograd). Nakon završene gimnazije, upisuje Filozofski fakultet u Beogradu, da bi se pred kraj studija, sa novim žarom, vratio gitari. Među mnogobrojnim sastavima sa kojima je nastupao u zemlji i inostranstvu, po autentičnosti se izdvaja gitarski Duo Skica (u saradnji sa Nikolom Stakićem). Nemanja danas radi u Prvoj beogradskoj gimnaziji kao profesor filozofije.

  Nikola Stakić rođen je 1976. godine u Krupnju, gdje je pohađao osnovnu školu i gimnaziju. Gitaru počinje da svira u školskom i folklornom orkestru, u rodnom Krupnju. Studirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, koji napušta 2002. godine, na poslednjoj godini studija. Iste godine sa Nemanjom Kanački osniva Duo Skica, kome posvećuje najveći dio svog muzičkog i stvaralačkog života. Jedan je od osnivača muzičkog udruženja “SOLARt“, iz Krupnja, koje se bavi osnivanjem muzičkih festivala i organizacijom muzičkih događaja. Nikola živi i radi u Beogradu.

  Duo Skica je, da ponovim, nastao 2002. godine u Beogradu i od osnivanja do danas ga čine – Nemanja Kanački i Nikola Stakić. Od samog početka djelovanja, Duo Skica radi na autorskoj muzici i aranžmanima tradicionalnih pjesama sa juga Srbije, Kosova, Makedonije i Bosne. Njihov muzički materijal vrlo brzo je bio prepoznat. Uz pomoć Ministarstva kulture i Ministarstva dijaspore, duo učestvuje na manifestaciji “Dani srpske kulture“, u Parizu, 2005. godine, gdje je tim povodom snimljen promotivni album “Skica“, sa 8 numera. U tom periodu, Duo Skica bileži brojne nastupe. Uglavnom, po kamernim prostorima Beograda i širom Srbije.

  Od 2009. do 2012. godine, Duo Skica pravi pauzu i 2012. godine nastavlja sa radom i komponovanjem novih autorskih instrumentala. Prilkom gostovanja na Radiju 202, muzički urednici muziku Dua Skica unose u trajnu muzičku bazu. Takodje, na televiziji RTS, melodije Dua Skica mogu se čuti u nekoliko dokumentarnih emisija (Kvadratura kruga, Posna trpeza…). U dječijem filmu, “Princ od papira“, na molbu pisca scenarija, jedna numera Dua Skica nalazi svoje mesto. U ktatkometražnom filmu “Kraljevstvo pčela“, Matije Krstića, kroz nekoliko numera, autorska muzika Dua Skica čini veći dio muzike tog filma.

  Od tematskih festivala, Duo Skica bileži učešće na festivalima: “Karusel“, Čačak, “Sevdah s jeseni“, Gornji Milanovac, “Staza“, Krupanj , festival “Čukafest“, Beograd, “dev9t“, Beograd, “Arlemm“, Arilje, “Manakovo kulturno leto“, Beograd, “Kulturno leto 2016.“, Krupanj. Duo Skica je imao priliku i čast da nastupi kao predgrupa na koncertu Damira Imamovića i Sevdah Takhta, maja 2017. godine u Klubu Reset, Sremska Kamenica (nadomak Novog Sada). Duo Skica bileži i televizijske nastupe i gostovanja na RTS, TV Studio B i na televiziji Hram na kojoj snima i mini koncert sa publikom u studiju.

  Danas se rad Dua Skica najviše zasniva na stvaranju novih instrumentalnih tema i povremenom, ne tako čestom nastupanju, tek kada se za to pruži adekvatna prilika. Sav svoj materijal, Duo Skica snima samostalno i do danas nije sarađivao ni sa jednim izdavačem.

  DiskografijaSkica (DIY Promo CD, 2005) ; Kompilacija za dušu (DIY CD-R, 2017)

  Duo Skica sačinjavaju – Nemanja Kanački (gitara) ; Nikola Stakić (gitara)

  Odmah da konstatujem, uživanje je kada sviraju dvije akustične gitare, pogotovo, u rukama majstora tog instrumenta i emocijama nadahnutih muzičara iz Dua Skica. Album, “Kompilacija za dušu“, komplet je napravljena da (meni) da uvid u rad ovih gitarista. Nosač zvuka, za ovu priliku nazvan, “Kompilacija za dušu“, sadrži 7 numera sa albuma “Skica” (DIY Promo CD, 2005), kao i pojedinačne numere koje se nisu nikada našle na nekom albumu, već su s vremena na vrijeme publikovane kao singlovi.

  Kompilaciju otvara autorska kompozicija, “Rastanak“, elegična i tužna, kakvi rastanci, uglavnom i jesu. Smirena atmosfera u početnom zvuku, nastavlja se i u ostatku ovdje predstavljenog materijala. Duo Skica nemaju intenciju eksponirati se gitarskom virtuoznoću (mada su odlični gitaristi). Primarne u njivovim gitarskim izvedbama su emocije.

  Na meni dostavljenom nosaču zvuka, kombinacija je njihovih autorskih kompozicija, dvije obrade (Toma Zdravković, Zvonko Bogdan), kao i dva tradicionala. U svakom slučaju, njihove vlastite kompozicije, obrade ili tradicionali, donijeti su na način kako to Duo Skica najbolje doživljava – emotivno, razigrano, originalno.

  Mada nemam potrebu ikome da se opravdavam, ipak ću reći – ovo je starije izdanje (većinom je u pitanju 2005. godina), ali pošto je “dobra muzika bezvremena“, htio sam Duo Skica i ovo što oni rade, predstaviti svim posjetiteljima web portala Barikada – World of Music. I Duo Skica i njihova muzika to višestruko zaslužuju.

  Duo Skica – “Kompilacija za dušu” – 1. Rastanak (Stakić, Kanački) 2. Ej, kafano (Toma Zdravković, arr. Duo Skica) ; 3. Jutro (Stakić, Kanački) ; 4. Matijin valcer feat. Dušan Alagić (violina – Stakić, Kanački) ; 5. Mrkov (Zvonko Bogdan, arr. Duo Skica) ; 6. Oj, devojko (trad. makedonska pjesma, arr. Duo Skica) ; 7. Vranje (trad. igra sa juga Srbije, arr. Duo Skica) ; 8. Vasino kolo (Stakić, Kanački) ; 9. Momenti (Stakić, Kanački) ; 10. Povratak (Stakić, Kanački)

  https://www.facebook.com/guitar.duo / https://soundcloud.com/duo-skica

  YT – DUO SKICA – Rastanak

  YT – DUO SKICA – Matijin valcer

  YT DUO SKICA – Skica (full album, 2005. god.)

  * *
  * * *
  Recenzija:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com
  * * *
  * *