• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  ZORAN SCHMITZ TRIO – Following Django

  ZORAN SCHMITZ TRIO – Following Django

  ZORAN SCHMITZ TRIO – Following Django / CD Baby, Self-released, 2024 / gypsy jazz / International

  Zoran Schmitz Trio je internacionalni gypsy jazz trio osnovan 2022. godine. Članovi benda (Zoran Schmitz (HR) – gitara ; Johannes Mandl (AT) – gitara i Miha Lampe (SLO) – kontrabas) upoznali su se na Jazz konzervatoriju u Grazu. Na samom početku, trio je funkcionirao kao ulični bend u Grazu, no ubrzo nakon početka, stižu prvi gigovi i koncerti te bend započinje sa ozbiljnijim radom. Do sada su odsvirali mnoge koncerte u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj, gostovali su na ORF televiziji te u februaru su svirali koncert u Muzičkoj dvorani Musikverein Graz.

  Musikverein Graz najveći je organizator koncerata u glavnom gradu pokrajine Steiermark i ulaz u međunarodni muzički svijet. Veličanstveni Stephaniensaal (Congress Graz) jedna je od akustički najboljih koncertnih dvorana na svijetu. Muzička udruga ovdje organizira vrhunske orkestralne, komorne i solističke koncerte, recitale, filharmonijske večeri i dječje koncerte. Tokom faze osnivanja muzičke udruge, brojni poznati muzičari postali su počasni članovi, uključujući Ludwiga van Beethovena i Franza Schuberta. Noviji članovi uključuju Nikolausa Harnoncoura.

  Zoran Schmitz hrvatski je gypsy jazz i straight ahead jazz gitarist. Vođa je benda, kompozitor i aranžer koji slijedi korake velikana, pritom, dodajući malo vlastitog zvuka iz svog balkanskog nasljeđa. Gitaru je počeo svirati sa 7 godina u rodnom Varaždinu (Hrvatska), učeći od oca, a već od malih nogu imao je priliku razvijati svoje vještine dijeleći pozornicu s iskusnim muzičarima. Njegova strast i odlučnost naveli su ga da opsesivno vježba cijeli dan, svaki dan. Ubrzo je sav njegov trud urodio plodom i dobio je priliku stati na pozornicu jazz kluba.

  Zoran je učio od muzičara kao što su – Christian Pabst, Hendrik, Mueller, Marko Chruntchetz, Timo Lassy, Miha Koren, Riccardo Chiarion, Matteo Alfonso, Michael Walker, Phil Robson, Romain Pilon i drugi. Godine 2012. preselio se u Pulu (Hrvatska), kako bi stekao diplomu prvostupnika muzičke pedagogije na “Muzičkoj akademiji u Puli”. Tamo je otkrio lokalni jazz klub, sa živom muzikom, svakog petka: nakon prvog posjeta, postalo mu je jasno da je to ono što želi raditi do kraja života. Odlučio je da će postati dio domaće jazz scene, bez obzira na sve.

  Svi muzičari bi već otišli s pozornice, a Zoran bi počeo svirati gitaru i prije nego što je shvatio, odjednom je začuo klavir, kontrabas, a nedugo potom pridružili su se i bubnjevi. U trenutku se cijeli bend vratio na pozornicu da svira. Bilo je to nevjerojatno iskustvo koje će mu zauvijek promijeniti život. Na kraju noći čuo je riječi koje su mu zauvijek promijenile život: “Baš si dobar. Vrati se sljedeći petak, sviraš s nama.” Od tada, Zoran svira predstavu za predstavom s najistaknutijim umjetnicima na sceni.

  Zoran Schmitz je, trenutno, član – gypsy jazz sastava Gadjo Manouche, Gitane Esprit te je osnivač i vođa Zoran Schmitz Trija s kojim je objavio svoj debi album “Following Django“, januara 2024. godine.

  Johannes Mandl je austrijski gitarist koji svoj instrument trenutno studira na Sveučilištu umjetnosti u Grazu. Svoj je instrument počeo svirati u dobi od šest godina. Od tada je imao mnogo uzora i učitelja koje je mogao slušati i od kojih je učio. Njegovi klasični utjecaji sežu od Bacha do modernih kompozitora, što ga dovodi do spoznaje umjetnosti improvizacije u kontekstu jazza. Kao gitaristu, bilo mu je neodoljivo ne naučiti i ne udubiti se u virtuoznost i muzikalnost muzike Djanga Reinhardta.

  Miha Lampe muzikom se počeo baviti od svoje 8. godine, prvo počevši s osnovnim muzičkim obrazovanjem u Idriji, na trubi. Prešao je na kontrabas s 14 godina, također, u Idriji. Završio je osnovni muzički program u trajanju od 4 godine. U međuvremenu, počeo je svirati električnu bass gitaru. Nakon nekoliko godina sviranja kao sideman u slovenskom rock bendu (Čedahuči) i saradnje na mnogim različitim projektima, odlučio je nastaviti muzičku karijeru. Tako je 2018. godine počeo pohađati Konzervatorij u Ljubljani, preusmjeravajući svoje sviranje na jazz i jazzu srodne žanrove. Godine 2020., primljen je na KUG Graz gdje, ove godine, završava prvostupnički studij. Trenutno, svira kontrabas u Zoran Schmitz Triu i vlastitom kvartetu. Također, radi kao sideman za različite projekte u Grazu gdje trenutno i živi.

  Svoj izričaj, Zoran Schmitz Trio temelji na tradicionalnom francuskom stilu gypsy jazza, po uzoru na Stochelo Rosenberg Trio, Angelo Debarre Trio, Bireli Lagrene Trio i drugih. U njihovim improvizacijama može se čuti šarenilo utjecaja i dok Johannes (druga gitara) više naginje modernom jazz-u i istraživanju harmonije, kod Zorana se više čuje utjecaj tradicinaolnog gypsy jazz stila sa primjesom slavenske i mađarske tradicionalne i ciganske muzike. Takvim pristupom i muzičkom širinom oni se stilski nadopunjuju i prikazuju sve boje i mogućnosti improvizacije u ovome stilu.

  Zoran Schmitz Trio su upravo izdali svoj prvi album, “Following Django“, na kojem se nalaze najpoznatije kompzicije iz gypsy jazz repertoara, a u pripremi je već i idući album koji će sadržavati autorske kompozicije.

  Diskografija – Following Django (CD Baby, Self-released, 2024)

  Zoran Schmitz Trio čine – Zoran Schmitz (gitara) ; Johannes Mandl (gitara) ; Miha Lampe (kontrabas)

  Pažnju na ovo diskografsko izdanje skrenuo mi je njegov naslov – “Following Django“. Jean “Django” Reinhardt (23. januar 1910. – 16. maj 1953.) bio je belgijski jazz muzičar. Većinu mladosti proveo je u romskom naselju u blizini Pariza, svirao je violinu i gitaru i nastupao po pariškim plesnim dvoranama. Nakon toga, osvojio je cijeli svijet. Iza njega je ostala svjetska prepoznatljivost, a cijene ga i dan danas…

  Svirati stilom Django Reinhardta ne može svatko. Za to treba poznavati izvrsnu tehniku sviranja gitare, posjedovati veliku dozu osjećajnosti, poznavatie materiju koja je po Djangovoj muzici dobila definiciju – gypsy jazz. Sve navedene elemente – tehniku, osjećajnost, poznavanje gypsy jazza – sadrže članovi ekipe Zoran Schmitz Trio. Oni imaju i više od toga. Ono što dodatno krasi ovaj trio su maštovitost interpretacija, kao i instrumentalna raznovrsnost pristupa zadatim temama.

  Muzika ovog albuma sluša se u jednom dahu. Zahvalnost je to dobrog odabira muzičkog materijala za izvođenje, kao i besprijekorna interpretacija istog. Imponira način na koji se ovi muzičari nadopunjuju. Sve ide tako “glatko” i slušanju je prijemčivo. Dobro stvar je da su sa ovim materijalom Zoran Schmitz Trio već na turnejama. Imaju što i pokazati, a i publika će im biti zahvalna za sve ono što im oni izvedu.

  Bit će interesantno zapratiti i autorski rad Zoran Schmitz Trija, djela koje se najavljuje. Barikada će i nadalje biti tu da vam i o tom izdanju napiše koje slovo.

  Zoran Schmitz Trio – “Following Django” – 1. Troublant Bolero ; 2. Django’s Tiger ; 3. Blue Drag ; 4. Entre Amis ; 5. Beautiful Love ; 6. Seul Ce Soir , 7. Puttin’ on the Ritz ; 8. Djangology ; 9. Swing Gitane

  Foto – Lukas Meißl

  https://www.facebook.com/zoran.schmitz / https://www.schmitzguitaracademy.com / Zoran Schmitz Trio – Following Jango (Full album)

  YT – Zoran Schmitz Trio – Troublant Bolero

  YT – Zoran Schmitz Trio – Django’s Tiger