• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  DUHOVI – Dobri duhovi prošlosti

  DUHOVI – Dobri duhovi prošlosti

  DUHOVI – Dobri duhovi prošlosti / Croatia Records, 2018 / CD, LP, dig / old school rock / Slovenija

  Iole ozbiljniji muzički bend morao bi da ima svoju muzičku biografiju koja bi trebala sadržavati slijedeće podatke:

  Biografija benda…

  Biografski podaci (jučer, danas, sutra)
  Svirali smo u/na…
  Svirali smo sa…
  Osvojene nagrade…
  Diskografija (naziv izdanja/izdavač/godina izdavanja)…
  Sadašnji članovi (ime/prezime/instrument)…
  Gosti na aktuelnom izdanju (ime/prezime/instrument)…
  Bivši članovi benda (ime/prezime/instrument)…
  Fotografija članova benda (ime/prezime fotografa)…
  Link do web stranice i Facebook stranice benda…
  Link do bar jedne pjesme u izvođenju benda sa YouTube kanala…
  – Kontant osoba (ime/prezime/br. tel ili mob/e-mail)…

  Duhovi jesu novi bend, ali sa starim i iskusnim muzičarima. Od gore navedenih elemenata, Duhovi jedva da ih imaju – četiri. Znači – u tom segmentu, ako izuzmemo njihovu muziku, nemaju “prolaznu” ocjenu. Da sam muzički urednik / urednik izdanja neke izdavačke kuće, nosač zvuka nekog benda / izvođača ni u kom slučaju ne bi bio objavljen dok se ne kompletiraju svi naprijed poredani elementi.

  Bend Duhovi predvodi Boris Bele koji je bio vođa, tekstopisac, autor muzike, pjevač i gitarista slovenačkog benda Buldožer (bio je to progresivni rock bend iz kasnih 70-ih i 80-ih godina). U bendu Duhovi su, uz Borisa Belea (vokal, gitara), još i mlađi (od njega), ali već iskusni muzičari – Luka Vehar (solo gitara), Miklavž Ašič Miki (bass gitara, klavir, saksofon) i Žiga Kožar (bubnjevi).

  Duhovi su nedavno izdali album “Dobri duhovi prošlosti“, za hrvatskog izdavača Croatia Records. Album sadrži deset pjesama pjevanih hrvatskim jezikom. Autor muzike i tekstova je Boris Bele, dok aranžmane potpisuje cijeli bend. Posao muzičkog producenta preuzeo je i uspješno odradio Borut Činč (također, nekadašnji član benda Buldožer).

  Muzika benda Duhovi ima korijene u bluesu, r’n’b-u i rock’n’roll-u, a 6 budućih hitova, kako je to na omotu CD-a predvidio Bele, zasigurno će naći put do radio stanica diljem regije. Nakon CD-a, album Duhova bit će objavljen i na vinilu!

  Duhovi su – Boris Bele (vokal, gitara) ; Luka Vehar (solo gitara, prateći vokal) ; Miklavž Ašič Miki (bass, prateći vokal, klavir, 4 – saksofon, 8) ; Žiga Kožar (bubnjevi, razne udaraljke)

  Lijepo je da su Duhovi već svojim prvim izdanjem, “Dobri duhovi prošlosti“, jasno trasirali svoj put, odredili svoj muzički stil – to je mainstream. To je muzički stil koji najkraćim i sigurnim putem vodi do publike, do radijskih slušatelja / TV gledatelja. Mainstream ne treba, apriori, posmatrati kao muziku niže kvalitete. Ne. Ako se sve dobro postavi – tekst, muzika, aranžman, izvedba, produkcija – rezultat može biti djelo velike kvalitete. Duhovi i ekipa koja ih je pratila u ovom projektu – napravili su, bez ikakve dvojbe, kvalitetno muzičko djelo.

  Grupu Buldožer (konkretno, Belea i Činča) gledao sam na festivalu Rock Otočec 2007. Nakratko smo Boris, Borut i ja, u backstage zoni festivala, malo i popričali. Dobro mi je poznat muzički opus benda Buldožer i dobro je da su Bele i Činč sa Duhovima krenuli drugim (muzičkim) putem. Time su svima dali do znanja da mogu napraviti stilski otklon od onoga što su radili ranije. U tome su i uspjeli.

  Muzika sa ovog albuma neće zaustaviti Zemlju od vrtnje, možda se dugo neće ni pamtiti, ali je dobra osnova da Duhovi ozbiljnije prionu daljem radu. Njihov drugi (naredni) album bit će veliki test – da li je sve ovo neki trenutni hir ili nešto ozbiljnije. Samo buduće vrijeme će to pokazati.

  Duhovi – “Dobri duhovi prošlosti” – 1. Tvoja mama to radi ; 2. Tko sam ja? ; 3. Savršeni sprovod ; 4. Sjedim, ležim ; 5. Imam sve – hoću još ; 6. Usamljeni jahač ; 7. Šteta Violeta ; 8. Tako više ne ide! ; 9. Pokvareni starci ; 10. Ona živi

  Facebook strana benda – nema je / web site benda – nema ga

    

  YT – DUHOVI – Tvoja mama to radi

  YT – DUHOVI – A boš zraven?


  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  dragutin.matosevic@gmail.com