• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  DJOLE GRUJOVSKI – Reflections

  DJOLE GRUJOVSKI – Reflections

  DJOLE GRUJOVSKI – Reflections / ZJM, 2018 / CD / jazz / Makedonija

  Djole Grujovski je muzičar, kompozitor, producent i jazz gitarista. Rođen je u Skoplju, 1976. godine. Još kao dijete pokazuje veliko interesovanje za muziku. Kada je imao 10 godina, upisao se u Osnovnu muzičku školuIlija Nikolovski Luj” u Skoplju, na Odsjeku klasične gitare. Godine 1988., osvojio je prvu nagradu na državnom takmičenju za klasičnu gitaru, održanom u Sarajevu. Godine 1990., upisuje se u Srednju muzičku školuIlija Nikolovski Luj” u Skoplju, Odsjek za klasičnu gitaru. Kao srednjoškolac, počinje da svira u različitim rock grupama, u klubovima širom Skoplja. Tokom ovog perioda, takođe, pokazao je interesovanje za jazz muziku. Godine 1994., upisuje studije na sofijskoj Muzičkoj akademijiPancho Vladigerov“, na Odsjeku za klasičnu gitaru, gdje je diplomirao 1998. godine. Nakon studiranja u Sofiji, vratio se u Skoplje, gdje je počeo da radi kao gitarista u Big bendu Makedonske radio televizije, u Skoplju. Član tog Big benda bio je oko 10 godina.

  U međuvremenu, aktivno je svirao u drugim jazz i rock grupama koje su bile dio klupske scene u Makedoniji i bivšoj Jugoslaviji. Djole Grujovski je bio dugogodišnji član benda Bodana Arsovskog (basiste grupe Leb i sol) i Ezgiya Orchestra. Godine 1999., snimili su album “Broken Beats” sa kojim idu na turneju i održavaju koncerte u mnogim balkanskim i evropskim zemljama. Nastupao je sa brojnim poznatim muzičarima iz Makedonije, uključujući braću Tavitjan. Svo vrijeme aktivan je kao kompozitor, aranžer i producent. Pisao je pop muziku, jazz kompozicije i kompozicije za klasičnu gitaru. One kompozicije koje su dostupne na YouTube kanalu zovu se “Providenie” i “Progoneti“.

  Najnovije muzičko dostignuće sa potpisom – Djole Grujovskijazz je album “Reflections“, koji je rezultat dugogodišnje akumulacije različitog muzičkog iskustva. Danas, Djole Grujovski radi kao profesor klasične gitare u Muzičkoj školiIlija Nikolovski Luj“, u Skoplju.

  DiskografijaReflections (ZJM, 2018)

  PersonnelDjole Grujovski (gitara) ; Filip Dimishkovski (klavijature) ; Oliver Josifovski (bass) ; Aleksandar Vanchovski (bubnjevi)

  Neka vas ne prevari broj kompozicija na ovom albumu. Ima ih tek 6, ali su to duži, kompleksniji komadi koji su dostatni da vam pruže potpuni užitak slušanja dobre jazz svirke. Već iz naprijed navedene biografije, vidljivo je – Djole Grujovski iskreno je okrenut svijetu muzike. Za ono čime se on sada bavi, za ono što sada svira, dobre edukacije iz sviranja klasičnog i jazz repertoara, kod njega ne nedostaje. To veliko iskustvo može se prepoznati i osjetiti kroz materijal predstavljen na albumu “Reflections“.

  Okružen kolegama, također vrsnim instrumentalistima, Djole je podijelio radost zajedničkog sviranja čime je i nama, slušateljima, pružio jedinstven umjetnički doživljaj. Djole Grujovski je kompletan autor i potpisuje se kao kompozitor, aranžer i producent. Riječ je o klasičnom jazz materijalu. Muzičari iz Makedonije, nerijetko, u svojim kompozicijama imaju elemente bogate makedonske etno baštine. Djole je to na ovom materijalu vješto izbjegao. Samu muziku albuma “Reflections” karakterišu česta promjena dinamike, nježna atmosfera i podjednak tretman svih instrumenata.

  Makedonska jazz scena nije zanemarljiva. Stasala je plejada mladih i školovanih jazz muzičara koji su taj segment muzike, jazz, doveli na veći nivo. Među tim muzičarima je i Djole Grujovski. Njegovo vrijeme će tek da dođe.

  Djole Grujovski – “Reflections” – 1. Water Mirror ; 2. Clock ; 3. Her Time Goes By ; 4. Ripple ; 5. Swimming Timeless ; 6. Life Reflections

  https://www.facebook.com/djole.grujovskihttps://soundcloud.com/djolegrujovski/sets/reflectionshttps://www.facebook.com/jazzassociationmacedonia /

  Foto – Stefan Rajhl

  YT – Djole Grujovski – Short video clip – Performance for “Today it’s All About Jazz” celebration, 2017


  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com