• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  DJ HaryIF – Mystical Journey

  DJ HaryIF – Mystical Journey

  DJ HaryIF – Mystical Journey / DIY, 2017 / digital / instrumental music / Bosna i Hercegovina

  DJ HaryIF (Haris Dedić), rođen je 1965. godine. Sretno je oženjen i ponosni roditelj troje djece. Postao je uspješan DJ nastupajući u brojnim klubovima, a zadnjih 25 godina bio je jedan od muzičkih urednika tuzlanskog Radio Kameleona. Diplomirani je inžinjer tehnologije, odsjek Zaštita na radu i očuvanje čovjekove okoline, bez dana radnog staža u toj oblasti. Ono po čemu ga većina poznaje je njegov dugogodišnji i uspješni rad sa Grupom IF. Tu grupu je osnovao i za nju je napisao većinu pjesama koje su uokvirene u albumu “Valjda, ne znam, možda” (Winn, 2005). Treba pomenuti i brojne festivalske nastupe sa kojih je Grupa IF donosila mnogobrojne nagrade. Nakon stavljanja rada Grupe IF u “stand by” stanje, prije dvije godine, odlučio je realizovati svoj dugogodišnji san, snimiti album instrumentalne muzike.

  Prvi incijalni poticaj dobio je od organizatora biciklističke utrke “Sarajevo Grand Prix“, za čije potrebe je uradio zvaničnu kompoziciju koja je korištena u svim promo materijalima vezanim za ovaj veliki sportski događaj. Nakon toga, na nagovor konceptualne umjetnice, Edine Selesković, a kao zvučnu kulisu za njenu izložbu, “Think Freedom“, uradio je audio kulisu za taj performans. Nakon toga, u vlastitom studiju, sam, tokom 2016. godine, komponuje, programira, snima i radi postprodukciju za svoj prvijenac nazvan “Mystical Journey“. Na tom “magičnom putovanju” očekuje vas 10 kompozicija “zapakovih” u ovaj konceptualni album, sa kojim ćete obići cijeli svijet. I za kraj, postavlja se pitanje, zašto je ovaj album već dvije godine čekao da bi se predstavio publici? Odgovor je prost… “mislim da ću ovih dana ‘ponovo krenuti na put’“, kaže Haris.

  DJ HaryIF mi se obratio sa download linkom materijala za album “Mystical Journey“, sa ponudom da ga poslušam / recenziram, što ovom prilikom i činim. Poznajem, djelomično, njegov rad ostvaren kroz Grupu IF. Nisam bio sklon toj muzici. Međutim, ovaj materijal je drastično drugačiji i za mene predstavlja prijatno iznenađenje. DJ HaryIF nas, podastirući nam svoju intimu, vodi, kako sam kaže, na “mistično putovanje“.

  Njegova muzika je, ovaj puta, instrumentalna i kompleksna. Uključeno je mnogo raznih instrumenata, ali je i “pitka“. DJ HaryIF nije upao u producentsku zamku nepotrebnog kompliciranja. Njegove kompozicije imaju logičan slijed – početak, sredinu i kraj.

  Kompozicije sa albuma “Mystical Journey” imaju bogatu ritmiku, ali su i harmonski i melodijski raznovrsne. DJ HaryIF interesantnim muzičkim rješenjma gradi prijatnu atmosferu. Rekao bih da je ova muzika idealna za ozvučavanje javnih prostora, ali je i radijski friendly. DJ HaryIF se ovim materijalom pokazao kao vrsni muzičar, čovjek bezgranične mašte, interesantnih muzičkih rješenja.

  Iskreno želim da DJ HaryIF ostvari svoj naum, da nađe izdavača za svoje muzičko djelo. Opet, ukazao bih mu i na novonastalu situaciju na muzičkom tržištu. Muzika je postala digitalna i ima mnogo načina za predstaviti je, doći do konzumenata koje bi ona iskreno zanimala. DJ HaryIF – neka ti je sa srećom.

  DJ HaryIF – “Mystical Journey” – 1. In Beginning ; 2. Fly Like a Bird ; 3. If Tomorrow Comes ; 4. After the War ; 5. Metamorfoze ; 6. Bossa Nova Baby ; 7. World Party ; 8. Think Freedom ; 9. Nocturne ; 10. Reprise

  Foto – Boris Javorski

  https://www.facebook.com/haryif

  YT – DJ HaryIF – Metamorfoze (album Mystical Journey)

  *
  * *
  * * *
  Recenzija:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com
  *  *
  *  *  *