• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  DIVJE JEZERO – Pobeg iz blodnjaka (Escape From the Maze)

  DIVJE JEZERO – Pobeg iz blodnjaka (Escape From the Maze)

  DIVJE JEZERO – Pobeg iz blodnjaka (Escape From the Maze) / Celinka.si, 2017. / CD, digital / jazz, jazz fusion, fusion instrumental / Slovenija

  Bend Divje jezero čine pet muzičara. Potiču iz Idrije i njene okoline, a muzički izraz karakteriše im instrumentalno muziciranje koje objedinjuje nekoliko različitih muzičkih stilova – jazz, progressive rock, fusion i uticaji bendova i muzičara kao što su – Predmestje, Jutro, Sončna pot, Billy Cobham, Jeff Beck, Dixie Dregs, Rush, Pink Floyd, Santana

  Bend je sa radom krenuo 2006. godine, kao duo – Alen (bass gitarista) i Luka (bubnjar), da bi im se potom pridružio i Aleš (gitarista). Zajedno su snimili prvu demo ploču – “Divje jezero” – sa šest autorskih kompozicija, plus dvije obrade. U želji da stvaraju autorske kompozicije, bend se, početkom 2010. godine, obogatio klavijaturistom, a tu poziciju zauzeo je David. David je donio i svoje kompozicije. Bendu pristupa i Tomi (saksofonista). Time je zaokružena priča o nastanku ovog benda.

  DiskografijaMestni vrvež (Celinka.si, 2015) ; Pobeg iz blodnjaka (Escape From the Maze) (Celinka.si, 2017)

  Divje jezero su – Alen Bogataj (bass gitara) ; Aleš Golja (gitara) ; Luka Čibej (bubnjevi) ; David Križaj (klavijature) ; Tomi Peljhan (saksofon)

  Dvije konstatacije bih predočio odmah na početku ovog teksta. Prva konstatacija – skupina Divje jezero već je bila pomenuta na web portalu Barikada – World of Music, recenzijom njihovog debut izdanja, “Mestni vrvež“. Druga konstatacija – slovenačka izdavačka kuća Celinka.si (čiju etiketu nosi ovo izdanje) nametnula se kao vodeći izdavač jazz muzike u Sloveniji, okupivši u svoje okrilje mnogo mladih i kvalitetrnih jazz muzičara / skupina. Obje ove konstatacije idu “na ruku” članovima skupine Divje jezero. 😉

  Ono što skupinu Divje jezero izdvaja od ostalih jazz skupina je naglašeni progressive rock sound, što čini odličnu progressive rock jazz instrumental fuziju, kao jedinstvenu muzičku formu na našim prostorima. Materijal snimljen na albumu je autorski. Radi se o 9 instrumentala izraženog progressive rock ritma i jazz melodijske strukture.

  Naslov samog albuma i način na koji je nastao, najbolje su objasnili sami članovi skupine Divje jezero – “Naslov albuma (Prebeg iz blodnjaka / Escape From the Maze / Bijeg iz lavirinta) metafora je postupka pripreme i snimanje ploče, jer su članovi skupine morali savladati mnogo prepreka i lavirinte vremena koji su im bili na putu. Devet autorskih kompozicija snimljene su po uzoru na koncertno izvođenje, zajednički u jednom prostoru, gdje je bilo prisutno mnogo pozitivne radne hemije, što je, barem djelićem, uhvaćeno na vrpci za snimanje.

  To zajedništvo u muziciranju, u kreiranju jedinstvene atmosfere, kao i nesputana improvizacija, jasno se ogledaju u kompozicijama sa albuma “Pobeg iz blodnjaka (Escape From the Maze)”. Sa mnogo sigurnosti i jasnim muzičkim izrazom, muzičari iz skupine Divje jezero, prenose i na slušatelje ushit svog zajedničkog sviranja. Ne kaže se uzalud, muzika je zvonka radost. Divje jezero, kada svira, najbolji je primjer za to.

  Naslov albuma, kao i nazivi svih kompozicija pisani su dvojezično – na slovenskom i na engleskom jeziku. Nije li to najava želje da se sa ovim albumom ide i izvan slovenačkog govornog područja. Vjerujem da jeste i ako je tako – Divje jezero imaju materijal koji ih neće “osramotiti” ni na jednom festivalu / radijskoj ili TV emisiji u SLO ili van njenih granica.

  Divje jezero – “Pobeg iz blodnjaka (Escape From the Maze)” – 1. Pobeg iz blodnjaka / Escape From the Maze ; 2. Milano ; 3. Jutranji ples / Morning Dance ; 4. Noč in dan / Night & Day ; 5. Mornarska zmeda / Sailor’s Mess ; 6. Žirafe / Giraffes ; 7. Vzemi si trenutek / Take a Moment ; 8. Marakeška tržnica / Marrakesh Market ; 9. Ob pravem času / On Time (Reprise)

  Vezani link – DIVJE JEZERO – Mestni vrvež (recenzija – Dragutin Matošević)

  www.divjejezero.si / www.facebook.com/Divje-Jezero / https://divjejezero.bandcamp.com/album/pobeg-iz-blodnjaka-escape-from-the-maze

  YouTube – Divje jezero – Novi album “Pobeg iz blodnjaka” pt. 1

  YouTube – Divje jezero – Novi album “Pobeg iz blodnjaka” pt. 2

  . .
  . . .
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .