• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  DIVANHANA – Zukva

  DIVANHANA – Zukva

  DIVANHANA – Zukva / ARC Music – Multimedia Music, 2015. / CD / world music / Bosna i Hercegovina

  Divanhana je sarajevski world music bend čiji zvuk je fuzija jazz, pop i klasične muzike 20-tog stoljeća. Pored muzike iz Bosne i Hercegovine, sviraju i muziku porijeklom sa Balkana, a težište daju sevdalinki. Bend je osnovan 2009. godine, a na početku karijere činili su ga studenati Muzičke akademije Sarajevo. Debi album, “Dert” snimili su 2011. godine. Naredni, “Bilješke iz Šestice”, snimljen je 2013. godine. Treći, “Zukva”, snimljen je 2015. godine.

  Trenutnu postavu benda Divanhana, postavu koja je snimila album “Zukva”, čine: Leila Čatić (vokal) ; Neven Tunjić (piano) ; Nedžad Mušović (harmonika) ; Azur Imamović (bass gitara) ; Kerim Jašarević (gitara) ; Rifet Čamdžić (bubnjevi) ; Irfan Tahirović (udaraljke) . Tu su i mnogobrojni gosti, a uzelo bi i vremena i prostora nabrojati ih, koji su nesebično pomogli da ovaj album zvuči kako zvuči.

  Divanhana - CD - Zukva 600Album “Zukva” je skup 10 pjesama porijeklom sa Balkana, a prevagu čine sevdalinke. Radi se o prepjevima muzičkih standarda iz naše regije. Divanhana im je dala aranžerski i produkcijski štih i time ih učinila prihvatljivim svjetskoj word music sceni. To im je i omogućilo da sa velikim uspjehom nastupaju širom Evrope.

  Samo bih se ponovio, ako bih rekao da se naša jedina šansa za “izlazak” na evropsku / svjetsku muzičku scenu nalazi u korištenju naše muzičke folklorne baštine. To su u bendu Divanhana već odavne prepoznali, otuda i zasluženi uspjeh kojim se mogu podičiti.

  Istakao bih skladnost između vokalne i instrumentalne slike. Ohrabrio bih članove benda da u narednim projektima sa više samopouzdanja iskoriste svoja neosporna pjevačka / sviračka umijeća na tragu veće fuzije jazz elemenata. Rekao bih, to je ta dobitna kombinacija koju bi oni mogli zadovoljiti, a još više bi ih izdvojila od bendova (sa naših prostora) koji gaje sličan muzički stil.

  Kada je riječ o neobičnom nazivu albuma članovi benda ističu: “Zukva je vrsta kisele jabuke koja raste u Bosni i Hercegovini. Jakog je korijena, sitnih plodova i krivudavog stabla. Ne može se presađivati, ali se na nju uspješno kaleme različite vrste jabuka. Kako zukva daje odlične rezultate kad se kombinuje s drugim vrstama, tako i naša sevdalinka daje jednako dobre rezultate kad se njen jaki, tradicionalni korijen osvježi jednako snažnim muzičkim pravcima. Crpeći inspiraciju upravo iz zukve, kao svojevrsnog simbola jakog korijena historijske i kulturne baštine Bosne i Hercegovine, nastavljamo putovanje zemljama Balkana, sakupljajući u svoj ranac, notu po notu, bogatu muzičku baštinu naših naroda, kao sitne plodove jabuke“.

  Pozdravljam odlični dizajnerski rad na omotu albuma, Lukavčanina, Saše Sallex Perića. On je iskoristio narodnu ornamentiku, uspješno je inkorporirao u svoj rad. Dao je tom radu dosta originalnosti, a istovremeno je načinio grafičku podlogu koja je postala prepoznatljiv znak benda Divanhana.

  www.divanhana.ba / www.facebook.com/divanhana / www.arcmusic.co.uk

  YouTube – Divanhana – Zvijezda tjera mjeseca

  YouTube – Divanhana – Oj Safete, Sajo, Sarajlijo (Live@Marseille – MuCEM / France – Privat 2014)

  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  II Tuzlanske brigade 15
  75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina