• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  DISCO OCCULTO – Dissonance

  DISCO OCCULTO – Dissonance

  DISCO OCCULTO – Dissonance / Self-released, 2018 / EP, digital / ater rock / Hrvatska

  Mi smo Disco Occulto. Sviramo alternativni rock pod utjecajem mnogih drugih žanrova koje i sami slušamo. Prvu probu smo imali 2015. godine i time je počelo stvaranje pjesama i naposljetku, svirke po Hrvatskoj (Zagreb, Pula, Karlovac, Bjelovar), Mađarskoj (Budimpešta), Sloveniji (Maribor, Krško), BiH (Demofest 2017, Banja Luka) i Srbiji (Subotica). Sva četvorica imamo puno glazbenog iskustva u raznim glazbenim projektima i žanrovima. Prije tri godine odlučili smo oformiti bend u kojem bi stvarali vlastitu glazbu, po vlastitom ukusu. S obzirom da sva četvorica slušamo žanrovski vrlo raznoliku glazbu, Disco Occulto je bend koji se žanrovski smjestio u alternativni rock, s primjesama raznih utjecaja. Prvi EP smo izdali 2016. godine. Trenutno, promoviramo naš novi EP, ‘Dissonance’, koji je produciran u Chicken Sound Studiju pod budnim okom Vedrana Kovačića (Beli). Izdali smo 4 pjesme koje žanrovski variraju, ali zajedno čine zaokruženu cjelinu. U planu je snimanje video spota, a radimo već i na novom materijalu“.

  DiskografijaEP (EP, Apr 2016) ; Dissonance (EP, Feb 2018)

  Disco Occulto su – Darjan Fiolić (gitara, vokal) ; Vjeran Šimunić (gitara) ; Leo Grbac (bass gitara) ; Matko Podobnik (bubnjevi)

  Bend Disco Occulto mi se sam javio za recenziju (što je za svaku pohvalu), a privukao mi je pažnju već prvim slušanjem pjesama sa njihovog aktuelnog izdanja – EP “Dissonance“. Teško ih je porediti sa drugim, modernim bendovima. Svoji su, dosta originalni i aranžmanski nepredvidivi. Sve to iznosim u pozitivnom značenju. Ranije iskustvo, na koje se pozivaju, vidljivo je iz njihovih kompozicija, aranžmana, izvođenja.

  Muzički su jasni i energični. Disco Occulto je kvartet teškog i jakog zvuka. Disco Occulto pjevaju na engleskom jeziku. Producent je uspio očuvati i digitalizovati punu snagu njihove muzičke izvedbe. Ovo je pravi bend za javne nastupe. Ritam njihove muzike, siguran sam, nosi i pokreće masu ispred svakog stagea, bez obzira o kojem njenom broju se radi.

  Svaki bend, pogotovo na početku svoje muzičke karijare, mora učiniti sve da je publici prihvatljiviji, razumljiviji. I sami ste svjedoci grafičkih rješenja imena nekih bendova uz koja se, u zagradama, nalazi “prevod” grafičkog rješenja. Čemu to? Led Zeppelin su se, tek kada su postali svjetski poznati, “poigrali” sa onim ZOSO simbolima, ali su ih ubrzo i napustili.

  Disco Occulto znaju na što mislim kada ovo kažem… riječ je o slovima kojima je originalno napisan naslov njihovog drugog EP izdanja. Ne znam čije je to ideja bila, ali što prije je mijenjajte. Šteta da ovako dobar bend, ovako dobra muzika, “pada” zbog nepotrebnih stvari. Savjet je dobronamjeran.

  Sa dva EP izdanja iza sebe, Disco Occulto su “sazreli” za jedno kompletno autorsko albumsko izdanje. Vjerujem da će im to uskoro realizirati i da će im ono konačno donijeti zasluženo priznanje i značit će proboj ovog benda u vrh alter rock muzičke scene Hrvatske.

  Disco Occulto – “Dissonance” – 1. 1-1=1 ; 2. This Sonance ; 3. E.V.A. ; 4. Laszt Chance

  Foto – Martina Petrić

  https://discoocculto.bandcamp.com/album/d-s-n-ns (free download) / https://www.facebook.com/discoocculto

  YT – Disco Occulto – This Sonance

  YT – Disco Occulto – 1-1=1


    
  Recenzija:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com