• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  DINO IVELJA QUARTET – Šilo, Meka jazza

  DINO IVELJA QUARTET – Šilo, Meka jazza

  DINO IVELJA QUARTET – Šilo, Meka jazza / Nota Bene Records, 2021 / CD, Dig / modern jazz / Hrvatska

  Dino Ivelja studirao je na Konzervatoriju muzike Giuseppe Tartini u Trstu, smjer jazz – bass gitara, u klasi Giovanni Maier. Pohađao je satove kod poznatih hrvatskih basista – Damjan Grbac, Olja Dešić, Henry Radanović. Pohađao je i seminar u Rijeci, gdje je glavni predavač bio Juan GarciaHerreros. Dino je kao dobitnik stipendije, sudjelovao na jazz seminaru u organizaciji Global Music Foundation i JAZZarta, gdje mu je profesor bio Jeremy Brown.

  U dosadašnjem radu imao je prilike nastupati s mnogim bendovima te pratećim bendovima, kao i u projektima HGU-a s mnogim hrvatskim muzičarima. Osim što svira bass gitaru i kontrabas, Dino piše muziku i aranžmane i za druge muzičare. Od 2018. godine svira sa svojim kvartetom, s kojim je izdao album, “Šilo, Meka jazza“.

  Dino je član bendova – Kraj programa, En Face, Elephant in the Room, a nastupa i uz Nikolinu Tomljanović i Damira Kedžu. Godine 2016., svirao je na turneji u SAD-u i Kanadi, gdje je kao član pratećeg benda nastupao uz – Zoricu Kondžu, Nenu Belana, Tedija Spalata, Maju Blagdan i Ivu Amulića. Svirao je u projektu “Cabaret a la Carte” s Lelom Kaplowitz i Karolinom Šušom, te u mjuziklima – “Sušak, Sušak“, “Ajmo ti, ja i ti” i u hrvatskim inačicama mjuzikala – “Chicago“, “Kako je Grinch ukrao Božić” i “Briljantin“, u saradnji s klubom sinkroniziranih plivačica.

  DiskografijaŠilo, Meka jazza (Nota Bene Records, 2021)

  Dino Ivelja Quartet su – Luka Vrbanec (saksofon) ; Zvonimir Radišić (gitara) ; Dino Ivelja (bass gitara) ; Leonard Berisha (bubnjevi)

  Dino nam veli – “Glazbom sam se počeo baviti sa otprilike 13, 14 godina kada sam počeo svirati gitaru. Ta gitara je uvijek bila negdje po kući jer je tata nešto sitno svirao, ali tvrdoglavo sam pokušavao sve sam naučiti. Nakon nekog vremena, shvatio sam da mi je zabavnije svirati bass linije, a kako je najbolji prijatelj svirao gitaru, ja sam odlučio svirati bass tako da možemo svirati zajedno. Tada sam počeo nagovarati roditelje da mi kupe bass i kada je za rođendan pao dogovor da mi ga oni plate pola, to je bilo to.

  Krenuo sam na satove kod mnogih poznatih glazbenika kao što su – Damjan Grbac, Henry Radanović, Ivan Pešut, Olja Dešić, Sandi Bratonja… Uz to sam pohađao i razne workshopove i seminare te satove harmonije i solfeggia kod Valnee Žauhar. Nakon nekog vremena, odlučio sam upisati jazz akademiju u Trstu što mi je zapravo jedino formalno glazbeno obrazovanje“.

  Šilo je mjesto smješteno na sjeveroistoku otoka Krka, u dobro zaštićenoj uvali Stipanja, prirodno zatvorenoj rtom Punta Šilo. Nasuprot je Crikvenice i njezine rivijere, od koje ga dijeli samo 2,5 km Vinodolskog kanala. Meka (Mekka) slovi za jedno od svetih mjesta u Islamu i svake godine je cilj hodočašća (hadža), koje je obaveza za one muslimane koji imaju mogućnosti to obaviti. Analogno naprijed objašnjenom, Šilo je Meka (centralno i najbolje mjesto) za poslušati dobar jazz. To se da zaključiti i samim slušanjem albuma “Šilo, Meka jazza“.

  Iz gore predočene muzičke biografije mladog muzičara sa Krka, Dine Ivelje, jasno je da on iza sebe već ima znatnu i uspješnu muzičku karijeru. Konačno, što je i red, našao je vremena i odlučnosti da snimi autorski materijal. U tome su mu svesrdno pomogle njegove kolege, muzičari sličnih pogleda na svijet jazz muzike. Ta sinergija je i dala pozitivan rezultat. Smjena generacija na hrvatskoj jazz sceni je u toku i neminovna je, a grupi tih novih vodećih imena nameće se i Dinino ime. Sa dobrim razlogom, naravno.

  Dino Ivelja autorski potpisuje svih 10 kompozicija. Snimanje je bilo uživo, u studijskim uslovima (G.I.S. studio, Kastav) i obavljeno je unutar tri dana (aprila 2021. godine). Album otvaraju kompozicije koje su bržeg ritma, a na albumu ne nedostaju ni one laganijeg tempa. Vodeći instrument na snimcima je saksofon, a gitara se značajnije eksponira u dva broja – br. 7 i br. 10. Ritam sekcija konstantno ispunjava zvučnu sliku tvoreči energičnu atmosferu cijele svirke.

  Muzika sa albuma ima moderniji pristup jazzu, što cijelom albumu daje slušljivost i prijemčivost. Da su Dino Ivelja Quartet na pravom putu, potvrda je njegovo učešće na mnogim festivalima i svirkama širom Hrvatske. Što im, na kraju ovod teksta, više poželjeti, no – samo naprijed.

  Dino Ivelja Quartet – “Šilo, Meka jazza” – 1. Šilo, Meka jazza ; 2. Hebie’s Cue ; 3. Lazy April ; 4. It’s not 4 P.M. ; 5. My Impression ; 6. The Way she Smiles ; 7. Count the Quarter Notes ; 8. The Ego has Landed ; 9. East ; 10. Minor Horse

  Klik na linkZVONIMIR RADIŠIĆ TRIO – New Horizons (Prilog: Dragutin Matošević)

  Foto – Vladimir Mudrovčić

  https://www.facebook.com/dino.ivelja / https://dinoivelja.com/dino-ivelja-quartet / https://dinoiveljaquartet.bandcamp.com/album/ilo-meka-jazza /

  YT – Dino Ivelja Quartet – Hebie’s Cue

  YT – Dino Ivelja Quartet – It’s not 4 P.M.