• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  DENIS RAZZ & HENRY RADANOVIĆ – Urban Minority

  DENIS RAZZ & HENRY RADANOVIĆ – Urban Minority

  DENIS RAZZ & HENRY RADANOVIĆ – Urban Minority / Dallas Records, 2017 / CD / jazz / Hrvatska

  Denis Razumović Razz hrvatski je jazz saksofonist iz Rijeke koji od 13 godine kao samouki instrumentalist kreće u muzičke vode. Paralelno sa saksofonom, svira flautu i gitaru. Obrazovao se na Muzičkoj akademiji u Grazu, na Odsjeku za jazz, kod profesora Karlhainza Miklina. Poznat je po mnogim nastupima, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu te po intenzivnoj saradnji s lokalnim jazz muzičarima, a posebno s članovima liburnijske jazz scene. Zajedno s Elvisom Stanićem, Darkom Jurkovićem, Dorijanom Hattom i Vladimirom Gašparovićem, jedan je od začetnika i realizatora manifestacije Jazz Time u Rijeci. Razz je sudjelovao i u mnogim muzičkim projektima kao što su Black River Quartet, No Name Band, Doctor Doctor, Think Positive te mnogim drugim, kao i na snimanjima albuma sarađujući sa muzičarima poput Denis&Denis, Dado Topić, Putokazi, Hrvoje Hodak i drugi. Godine 2003., primio je nagradu Status kao Najbolji jazz altist u Hrvatskoj. Istu nagradu osvojio je i 2009. godine. Također, dobitnik je i priznanja Odjela za kulturu grada Rijeke za više od 20. godina bavljenja muzikom i za promociju muzičke kulture.

  DiskografijaDenis Razumović RazzIn umbra (Dallas Records, 2007) ; Denis RazzFor Believers Only (Dallas Records, 2014) ; Denis Razz & Henry RadanovićUrban Minority (Dallas Records, 2017)

  Henry Radanović je bass gitarist i kontrabasist. Nakon završene Osnovne glazbene škole, svira u raznim riječkim pop-rock bendovima. S Elvisom Stanićem osniva Elvis Stanić Group, s kojom osvaja i nekoliko Porina. Sarađuje s najpoznatijim hrvatskim jazz muzičarima s kojima pravi i svoj samostalni CD. Dobitnik je nagrade Status 2002., 2003. i 2004. za jazz i pop-rock muziku. Studijski je muzičar i član orkestara na Porinu, Zadarfestu, Radijskom festivalu i na drugim muzičkim priredbama.

  DiskografijaHenry RadanovićLong Distance (Dallas Records, 2006) ; Henry RadanovićOzone Continuum (Dallas Records, 2009) ; Denis Razz & Henry RadanovićUrban Minority (Dallas Records, 2017)

  Album “Urban Minority” snimili su – Denis Razz (alt saksofon, sopran saksofon, vokal) ; Henry Radanović (kontrabas)

  Denis Razz, kažu mediji, fasciniran je američkim jazzom, a C. Parker, D. Gordon, C. Brown, S. Rollins, C. Howkins… izvršili su presudan utjecaj na njegovo sviranje i njegovu percepciju muzičkog jazz izraza. Po temperamentu je “čistokrvnibopper, voli svirati u brzom tempu, ali na njegovom repertoaru nalaze se i balade koje izvodi u liričnoj maniri. Razz trenutno vodi dva vlastita projekta: Montegrappa Jazz Trio i Denis Razz Quartet, a zajedno s pjevačicom Majom Savić vodi sastav Savic & Razz Working Unit.

  Henry Radanović, po značaju za hrvatsku jazz scenu, ni malo ne zaostaje za Razzom. Njih dva se od djetinjstva poznaju, oba su Riječani, tako da ova saradnje i ne treba nikoga da čudi. Henry Radanovića sam upoznao, kada je u sklopu grupe Quartet Sensitive (Meri Trošelj, Darko Jurković, Tonči Grabušić, Henry Radanović) gostovao u Tuzli, avgusta 2004. godine (naravno, ne očekujem da se on tog susreta i sjeća).

  Radeći ove recenzije, svih ovih godina, najviše sam cijenio originalnu muziku i hrabre muzičare (spremne da “iskoče” iz uobičajenog kolosijeka). Upravo to su napravili Denis i Henry. U kombinaciji koja nije svakodnevna – saksofon i kontrabas – snimili su nosač zvuka sa 10 jazz kompozicija – prve dvije su autorske, a ostalih osam nose potpise velikana sa svetske jazz scene (S. Rollins, J. Zawinul, T. Thielemans, G. Gershwin, B. Reid, A. Ronnell, V. Young, C. Parker). Već po ovim imenima, jasno je da je odsvirani materijal zanatski veoma zahtjevan, ali su mu Denis i Henry 100%tno dorasli. Nadopunjujući svojim instrumentima jedan drugoga, Denis i Henry izgradili su zvučnu sliku kojom su nam na specifičan način dočarali svoj doživljaj jazz standarda naprijed pobrojanih velikih majstora jazza.

  Denis i Henry dali su novu dimenziju već znanim standardima unoseći u njih svoja bogata instrumentalna umijeća, emocije… dajući im šire i neke nove horizonte.

  Denis Razz & Henry Radanović – “Urban Minority” – 1. Urban Minority ; 2. Bud’s Mood ; 3. Valse Hot ; 4. Scotch and Water ; 5. Bluesette ; 6. But Not For Me ; 7. The Gipsy ; 8. Willow Weep For Me ; 9. My Foolish Heart ; 10. Blue Bird

  https://www.facebook.com/denis.razz

  Vezani link – DENIS RAZUMOVIĆ RAZZ – In Umbra (Recenzija: Dragutin Matošević)
  Vezani link – HENRY RADANOVIĆ – Long Distance (Recenzija: Davor Hrvoj)
  Vezani link – HENRY RADANOVIĆ – Ozone Continuum (Recenzija: Dinko Husadžić Sansky)

  YT – Denis Razz & Henry Radanović – Urban Minority

  YT – Denis Razz & Henry Radanović – Bud’s Mood

  *
  * *
  * * *
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com
  * * *
  * *
  *