• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  DAMJAN KRAJAČIĆ – baCLAVE

  DAMJAN KRAJAČIĆ – baCLAVE

  DAMJAN KRAJAČIĆ – baCLAVE / Nota Bene Records, 2020 / CD / jazz, latin jazz album / International

  Damjan Krajačić je Zagrepčanin sa trenutnom adresom u gradu Los Angeles, California, USA. On je glazbenik eklektičnih stilova, a njegovi muzički interesi uključuju jazz, latino jazz i klasično obrazovanje aromatizirano vlastitom istočnoeuropskom baštinom. Od malena ga je privlačila latino glazba, djelomično i zbog oca – klasičnog gitarista koji je volio španjolsku gitarsku glazbu – ali nikada nije izgubio dodir ni s velikom klasičnom tradicijom sviranja flaute. Rođen u Zagrebu, Hrvatska, Damjan je magistrirao glazbenu afro-latino glazbu na Kalifornijskom državnom sveučilištu u Los Angelesu. Njegovi su učitelji i mentori bili svjetski poznati flautist – Danilo Lozano – s kojim je učio charangu, jazz, latino-jazz i klasičnu flautu, kao i nagrađivani flautist i skladatelj – James Newton – s kojim je učio jazz. Damjan je nastupao na jazz koncertima i festivalima u Sjedinjenim Američkim Državama i Europi – i kao vođa i suradnik. I nadalje je aktivan na oba kontinenta.

  Damjan je 2006. godine započeo suradnju s pijanistom Robertom Thiesom izdavanjem crossover improvizacijskog albuma, “Difference“. To je dovelo do još dva hvaljena albuma izdata 2012. i 2016. godine: Blue Landscapes i Blue Landscapes II: Discoveries, dvije zbirke originalnih skladbi i improvizacija. Potonji CD, osvojio je Globalnu nagradu za glazbu, dok je treći album iz serije Blue Landscapes, objavljen od strane firme Real Music, siječnja 2020. godine.

  Damjan je 2014. igrao ključnu ulogu u pokretanju Croatia Flute Academy, jednotjednog ljetnog festivala flaute u Karlovcu, Hrvatska. Tamo je služio kao umjetnički direktor i profesor jazza i latino-jazz flaute, od 2014. do 2016. godine, predavajući uz neka od najvećih imena u klasičnoj i jazz zajednici flauta, poput Pierre-Yves Artauda, Trevora Wyea, Orlando “Maraca” Valle i James Newtona.

  Sa sedam hvaljenih albuma pod svojim imenom, Damjan je iskusni umjetnik sa zrelim kompozicijskim i stilskim pristupom koji neprimjetno kombinira različite glazbene stilove i utjecaje. Damjanova glazba kreće se od latino-jazza prepunog groovea, do meditativne ambijentalne glazbe. Njegove su skladbe prožete jazzom i klasičnom osjetljivošću, kao i istočnoeuropskim ritmovima i melodijama. Oni kontinuirano osporavaju granice i ulogu flaute u malim improvizacijskim skupinama. Njegov album jazz kvarteta “Visions“, s pijanistom Matijom Dedićem, basistom Martinom Gjakonovskim i bubnjarom Johnom Hollenbeckom, nominiran je u Hrvatskoj, 2015. godine, za prestižnu nagradu Porin za Najbolji album jazz glazbe. Damjan trenutno vodi vlastiti latino-jazz kvintet koji se predstavlja svojim prvim albumom, “baCLAVE”, objavljenim u izdanju Nota Bene Recordsa, rujna 2020. godine.

  “Damjan Krajačić, kompozitor i flautist, umjetnik je kojeg odlikuje ‘vlastiti stil definiran neposrednošću, intenzitetom, kvalitetom i sofisticiranošću zvuka'” (Cantus Magazine).

  Diskografija – Damjan Krajačić – In Retrospect (CD, album, RoundTone Records, 2004) ; Robert Thies & Damjan Krajačić – Difference (CD, RoundTone Records, 2007) ; Damjan Krajačić Quintet – Glide (CD, album, 2011) ; Damjan Krajačić, Matija Dedić, Martin Gjakonovski, John Hollenbeck – Visions (CD, album, dig, Aquarius Records, 2014) ; Damjan Krajačić, Marko First, Zanchini, Delač, Kugler – Sundial (CD, album, dig, Aquarius Records, 2015) ; Robert Thies & Damjan Krajačić – Blue Landscapes II: Discoveries (CD, Gentle Rain Music, 2016) ; Robert Thies, Damjan Krajačić – Blue Landscapes III: Frontiers (CD, album, Real Music, 2020) ; Damjan Krajačić – baCLAVE (Nota Bene Records, 2020)

  Učesnici ovog projekta bili su – Damjan Krajačić (flauta) ; Matija Dedić (klavir, 1,5,6) ; Otmaro Ruiz (klavir, 2,3,4,7,8) ; Branko Sterpin (truba, 1,5,6) ; Leider Chapotin (truba 2,3,4,7,8) ; Goran Delač (bass, 1,5,6) ; Sezin Ahmet Turkmenoglu (bass, 2,3,4,7,8) ; Krunoslav Levačić (bubnjevi, 1,5,6) ; Jimmy Branly (bubnjevi, 2,3,4,7,8)

  Na početku svake recenzija, prvo razjasnim eventualne nepoznanice. Za mene je to, u ovom slučaju, bila riječ u nazivu albuma – baCLAVE. Damjan Krajačić mi je dao ovo objašnjenje – “Riječ ‘baCLAVE’ predstavlja spoj Balkana i clave (afro-kubanske glazbe). Istovremeno, to je i asocijacija, naravno, na poznatu slasticu. To su moje dvije velike ljubavi, sa dvije različite strane svijeta – afro-kubanska glazba i glazba Balkana, koje su kroz protekle godine definirale moju glazbenu estetiku i karakter.

  Sve naprijed rečeno, Damjan je opravdao muzičkim materijalom na albumu “baCLAVE“. Kompozicije, naoko, word music stila, skoro neprimjetno prelaze u jazz zadržavajući osnovnu harmonsku i ritmičnu liniju. Vrhunski jazz umjetnici uključeni u ovaj projekat, odlično su se uklopili u vodeće muzičke linije koje Damjan sigurnim stilom ispisuje svojom flautom. Flauta, bar na našim prostorima, nije tako česta kao vodeći instrument neke jazz skupine. Damjan i njegova ekipa pokazali su nam da je to do sada bila nepravedna praksa. Mislim da će ovaj album dati vjere i poleta i drugim jazz flautistima da sa više samopouzdanja krenu u svoje autorske projekte.

  Zvučna raznolikost – flauta, klavir, truba, bass, bubnjevi – moram to istači, posebna su kvaliteta ovog projekta. U, rekao bih, ravnopravnom rasporedu zauzete “minutaže” na albumu, svi pobrojani instrumenti / instrumentalisti, dodatno su obogatili sveukupno dobar utisak i zadovoljstvo u slušanju ovih osam kompozicija. Damjan ih potpisuje 6 (2,3,4,5,6,7), jedna je traditional (1) i jednu (8) potpisuje Pedro Flores.

  Jazz je jedan od rijetkih muzičkih pravaca gdje se muzičari, bez obzira iz koje sredine / miljea da dolaze, lako i brzo uklapaju. Još bolja situacija je kada dolaze iz različitih predjela / zemalja / kontinenata. Muzika koju nose u svojim genima ne može se zatomiti. Htjeli, ne htjeli, oni taj urođeni zvuk i osjećaj za ritmove u zajedničkom sviranju nerijetko “izbace” iz sebe. U sinergiji sa drugim muzičarima oni grade bajkovitu muzičku sliku. Takav slučaj imamo u primjeru muzike sa albuma “beCLAVE“.

  Damjan Krajačić – “baCLAVE” – 1. Jovano, Jovanke ; 2. Peacefully ; 3. Bells at Midnight ; 4. Speak ; 5. Reach You ; 6. baCLAVE ; 7. War ; 8. Perdon

  https://www.facebook.com/damjan.krajacic / https://damjanmusic.com / https://open.spotify.com/album/0DdmuIHTCXXDNDkp2NKoDl /

  YT – Damjan Krajačić – baCLAVE

  YT – Damjan Krajačić – Jovano Jovanke