• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  DAMIR HALILIĆ HAL – 50

  DAMIR HALILIĆ HAL – 50

  DAMIR HALILIĆ HAL – 50 / Croatia Records, 2015. / Double CD / finger-picking, pop rock / Hrvatska

  Damir Halilić Hal je Riječanin i počeci njegove muzičke karijere su i vezani za taj grad. Bio je članom grupe En face, svirajući gitaru. Nakon En face odlazi u grupu Public (Galliano Pahor, Igor Karlić, Raoul Varljen i Damir Halilić Hal). Bend je početkom ’94. godine pripremio materijal za album koji nikad nije objavljen. Nedugo nakon toga uslijedio je i raspad grupe Public. Hal se, potom, posvećuje samostalnoj karijeri i postiže reputaciju izvrsnog gitariste svirajući s najvećim svjetskim gitarističkim imenima – Tommy Emmanuel, Woody Manna, Peter Finger, Franco Morone, Muriel Anderson i mnogim drugim.

  Osim glazbom, Hal se sve više bavi i organizacijom koncerata. Po uzoru na poznati “All Star Guitar Nights“, festival koji organizira Amerikanka, finger picking style gitaristkinja, Muriel Anderson, Hal i Yamaha Music Centar priređuju u Rijeci “All Star Guitar Nights”, počevši od 2005. godine, a održava se svake godine, do dana današnjeg.

  Hal je, također, umjetnički direktor Kastav Blues Festivala, a sa prijateljem i kolegom, Deni Šesnićem, Hal je program direktor BIG Festivala (Baška International Guitar Festival) koji se održava u mjestima Jurandvor i Baška na otoku Krk.

  Damira Halilića Hala pratim od daleke, 2005. godine. Vezano je to za njegovo učešće na naprijed već pominjanom festivalu “All Star Guitar Nights”, u organizaciji Muriel Anderson. Cijela Halova diskografija prštala je od predivnih kompozicija izvedenih u finger picking stilu. Dalo je to doprinosa da Hal izraste u velikog gitarističkog umjetnika, prepoznatog i izvan Hrvatske.

  Diskografija – Gemini (2CD, 2002) ; Ocean (2003) ; Infinity (2004) ; Trilogy (3CD, 2006) ; Mare Nostrum (2014) ; 50 (2CD, 2015)

  Damir Halilić Hal - Omot - 50

  Na dvostrukom albumu, “50”, nalaze se 23 kompozicije i 12 video spotova. Album je podijeljen na klasičan CD i pop rock CD. Kompozicije su snimljene u tonskim studijima u Berlinu, Pragu i Zagrebu, a produkciju potpisuju Neno Belan, Igor Karlić i Robert Fisher.

  Sadržaj CD-a 1 nastavak je priče započete na ranijem albumu, “Mare Nostrum” (Porin 2014). Muzika je opisana kao “ozbiljna muzika isprepletena elementima flamenco, ethno, jazz, blues, tradicijske muzike te pop muzikom na koju je Hal utisnuo svoj prepoznatljiv pečat”. Na CD-u 2, Hal se predstavlja kao kantautor. Na više od polovice tih kompozicija, Hal se pojavljuje i kao pjevač.

  CD 1 je upravo sa onom muzikom po kojoj i poznajem Hala prateći ga dugi niz godina. Sve je virtuozno, na nivou najvećih svjetskih majstora gitare. Dilema je nastala kada sam poslušao CD 2. Tu je Hal u izdanju kakvog ga ne poznajem. Neću reči da ta muzika ne valja, ali ta dva CD-a, stilski, ne korespondiraju. CD 2 je i sam po sebi skup stilski različitih kompozicija. Pokušavam odgonetnuti što je Hala “natjeralo” da ga uključi u ovo izdanje. CD 1, pa i uz ove video zapise, bio bi, po meni, dostatan materijal dostojan dosadašnje reputacije Damira Halilića Hala.

  o O o O o O 0 O o O 0 O o O 0 O o O 0 O

  DM: “Damire, CD 1 je baš onakav kakvog te znam – fingerpicking guitar style. CD 2 je nešto sasvim drugačije – nešto što nisam očekivao od tebe. Kako objašnjavaš takav izbor materijala za CD 2?

  HAL: “Pozdrav Dragutine. Odgovor glasi – mene je oduvijek glazba zanimala u punoj žanrovskoj širini o čemu svjedoči i moja kolekcija ploča u kojoj ravnopravno stoje esencijalni albumi jazz glazbe, kultni albumi rock glazbe, da ne spominjem ozbiljnu glazbu iz svih povijesnih razdoblja. Sve se to reflektitalo na moj autorski rad, pa ako već govorimo o pop rock glazbi kakva je na CD-u 2 albuma “50”, ne treba smetnuti s uma da su moje skladbe s albuma dospjele do čelnih pozicija na radio postajama u EU, USA i Australiji. Osim toga, skladba “Speak To Me” je nagrađena Porinom, da ne spominjem da je “Donne di Toscana” bila izvođena na festivalima i postajama u Italiji. Ja ne očekujem da se svima sviđa moja glazba. Stvar je u tome šta ja puno toga radim na neuobičajen ili nestandardan način, a ljudi su naučili stvari stavljati u ladice, kategorije, što je u mom slučaju nemoguće. Time ne želim reći da je to bolje ili lošije od nečega, već samo drugačije. Uglavnom, to je kratak odgovor, a stvari su kompleksne, pa bi se o puno detalja, posebno s CD-a 1, još dalo pričati. Pozdrav iz Praga, Hal“. (06-02-2016)

  o O o O o O 0 O o O 0 O o O 0 O o O 0 O

  CroRec logo

  Damir Halilić Hal – “50
  CD 1 – 1. Libertas ; 2. Berliner ; 3. Warszawa ; 4. Ruža ; 5. Costa Brava ; 6. Boškarin ; 7. Do tre kvatro ; 8. Cartoon Rag ; 9. Croatica ; 10. Luna ; 11. Tarrega – Bonus video – 1. Berliner ; 2. Boškarin ; 3. Marte Nostrum ; 4. Ruža ; 5. Samo pjesma ostaje ; Croatica
  CD 2 – 1. Budi luda ; 2. Pogledaj sudbini u oči ; 3. Samo pjesma ostaje ; 4. Bespuća ; 5. Ponosna žena ; 6. Miriše na proljeće ; 7. Anđele ; 8. Summertime ; 9. Speak To Me ; 10. Donne di Toscana ; 11. Warszawa (Robert Fisher Remix) ; 12. Do tre kvatro (Robert Fisher Remix) – Bonus video – 1. Costa Brava ; 2. 12 String Special ; 3. Tender Wagon Song ; 4. Cartoon Rag ; 5. Bespuća ; 6. Countrty Pie

  www.facebook.com/damir.halilic / www.halmusicland.com / www.facebook.com/Damir-Halilic-Hal

  YouTube – Damir Halilić Hal – Samo pjesma ostaje

  YouTube – Damir Halilić Hal – Warszawa (Robert Fisher Remix)

  YouTube – Damir Halilić Hal – Berliner

  .
  . .
  . . .
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  II Tuzlanske brigade 15
  75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .
  .