• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  BOWRAIN – Distracted

  BOWRAIN – Distracted

  BOWRAIN – Distracted / Kapa Records, 2017 / vinyl, digital / alternative, electronic, indie, jazz / Slovenija

  Bowrain, pravim imenom, Tine Grgurevič, rođen je 1983. godine, u Ljubljani. Riječ je o contemporary kompozitoru, pijanisti i producentu. Debut album, “Far Out” (2014), snimio je u Amsterdamu. Predstavljanje tog albuma obavljeno je u klubu Sugarfactory, u Amsterdamu, a uslijedile su njegove prezentacija na više drugih mjesta gdje je Bowrain nastupao u svojstvu headlinera – LAMB, Garden City Movement, Fennesz, Perera Elsewhere, Arms and Sleepers… Do danas, Bowrain je izdao nekoliko singles izdanja, jedan EP i još jedan album, “Distracted” (Kapa Records, 2017). Svoja prethodna snimanja obavljao je individualno – solistički – a aktuelni album, “Distracted“, snimio je u saradnji sa ljubljanskim gitaristom i producentom, Mario Babojelić UM i bubnjarem iz Njemačke, Robert Nitschke.

  DiskografijaFar Out (2014) ; Distracted (Kapa Records, 2017)

  Ekipa koja je stvorila album “Distracted” – Bowrain (piano, keyboards, vocals, song-writting) ; Mario Babojelić UM (guitar, effects, live) ; Robert Nitschke (drums, live) ; Jure Vlahovič (sound engineer, live) ; Oskar Štrajn (project manager) – kao gosti pojavljuju se – Ema Kobal (cellos) ; Vita Kobal (violins)

  Živimo u svijetu elektronike. Ona je zaposjela i muzičko djelovanje. Njene nebrojene mogućnosti znali su iskoristiti mnogi svjetski umjetnici. Ima takvih i na našim prostorima. Jedan od njih je i Bowrain. Bowrain je umjetnik, muzičar, koji svoja muzička dostignuća širi ka nekim novim horizontima. Jednom dostignuto – solistički rad – ostavlja iza sebe i okreće se ka novim mogućnostima – koje, kako trenutno stvari stoje, daje grupno muziciranje. Siguran sam da će Bowrain ubuduće iznači neka nova muzička rješenja.

  Album “Distracted” sadrži sedam instrumentalnih tema uz povremeni vokal koji prati osnovnu muzičku temu. Glavninu zvučne slike čini zvuk klavira, sviran u raznim tonskim varijacijama. Gudači su tu da pojačaju razigranu atmosferu, a ritam sekcija zaokružuje sve u jednu kompaktnu cjelinu.

  Muzika sa ovog albuma je atmosferična i prijatna za slušanje. Opuštajuća je. To je svakako veliki plus u vrijeme košmara koji nas okružuje, pritišće sa svih strana. Bowrain je, na polju contemporary muzike, umjetnik svjetske razine i dobro je da djeluje i na području naše regije. Raznolikost muzičkih stilova može samo biti dobitak za sve one koji muziku doživljavaju kao jedan od oblika ljudskog djelovanja koje se jednom riječju zove – umjetnost.

  Web portal Barikada – World of Music daje prednost predstavljanju (nepravedno) manje zastupljenih muzičara / izvođača / muzičkih stilova, ali bez samoinicijative od strane muzičara / izdavača… Želja urednika tog web portala može lako da ostane samo (nerealizovana) želja. Srećom, i Bowrain i njegov izdavač, Kapa Records, bili su dovoljno aktivni.

  Bowrain – “Distracted” – 1. A New Beginning ; 2. Saudade ; 3. Asil ; 4. Time ; 5. Refugee ; 6. Continuum ; 7. Home

  Foto: Tjaša Gnezda

  https://www.bowrain.org / https://soundcloud.com/bowrainsound / https://www.facebook.com/bowrainsound / https://kaparecords.bandcamp.com / http://kaparecords.com

  YT – Bowrain – Refugee

  YT – Bowrain – Time

  *
  * *
  * * *
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com
  * * *
  * *
  *