• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  BOW VS PLECTRUM – BOW VS PLECTRUM

  BOW VS PLECTRUM – BOW VS PLECTRUM

  BOW VS PLECTRUM – BOW VS PLECTRUM (Official Video)

  Datum objavljivanja: 20.01.2016. / © 2016 CROATIA RECORDS / Piše: Dinko Husadžić Sansky

  Gotovo tarantinovskom poetikom Tihomir Hojsak (kontrabas) i Filip Novosel (tambura) nastupaju u video zapisu “Bow vs Plectrum” (gudalo protiv trzalice), samo što ispred glazbenika nisu revolveraši u mizanscenu već majstori mača.

  Pratim njihov rad godinama, osobito Hojsakov, ali i Novoselov, još pred njegov odlazak u USA na studij jazz tambure.

  Poglavito mislim na Hojsakov projekt “Jazz Room”. Vrijedan, uporan i hrabar (isključivo autorske skladbe na albumu prvijencu!), Hojsak nije ček bez pokrića i njegova glazba pokazuje kako se može raditi u ekipi s više od desetak jakih jazz osobnosti, “ukrotiti” ega (autor tu polazi najprije od sebe, što mu i polazi za rukom!) te stvoriti album u funkciji glazbe i skladateljevih ideja. Od albuma s eminentinim glazbenicima, Hojsak, gonjen novim stvaralačkim porivom, ide u grandiozni glazbeni minimalizam, radi duo s odličnim tamburašem Filipom Novoselom, magistrom glazbene pedagogije i prvim Hrvatom, i općenito prvim glazbenikom u svijetu kojem se pružila prilika studirati tamburu u Americi.

  U talijanskom Bassano del Grappa, među pedesetak glazbenika iz cijelog svijeta, proglašen je najtalentiranijim studentom te nagrađen izravnim upisom u newyoršku The new school for Jazz and contemporary music… i to na tamburi. Nepotrebno je reći da je uspješno apsolvirao studij, sad je opet kod nas i gle, evo ga u video zapisu vrhunske glazbene i dramske napetosti.

  Sjajnu ideju dva glazbenika realiziraju kvalitetno, kako i dolikuje njihovim umjetničkim pogledima i sviračkim mogućnostima (a te svirače mogućnosti nemaju granicu!)… spajajući ne samo dva različita glazbala nego i dvije historije glazbe, tradicije, životne filozofije… Kontrabas, sviran gudalom (Hojsak se neće ljutiti ako dometnem upliv velikog Jimmya Blantona na hojsakovsko poimanje kontrabasa i uporabe gudala!) i hrvatsko tradicijsko glazbalo tambura, svirana neobičnom, pravokutnom trzalicom, čine novost na našoj glazbenoj sceni.

  Skladbu osmišljava Tihomir Hojsak, a inspiracija ide od zvučnih mogućnosti samog glazbala do etno motiva.

  Naziv skladbe isti je kao naziv dua, “Bow vs Plectrum”, a to mi se već čini paradigmatskim za cjelokupnu poetiku ovog dua, u smislu najave i njihovog zajedničkog albuma koji će se u travnju pojaviti (bit će tu i vrlo zanimljivih glazbenika koji se javljaju kao gosti, plus ZOM Orkestar (Zagrebački orkestar mladih) s kojim su već nastupali, kao i s Tamburaškim orkestrom HRT-a u studiju Bajsić. Dakle, video koji je pred nama sjajna je najava budućih događanja.

  Spot je režirao Boris Vuković, snimatelj je Toni Renaud, a mačevaoci su Luka Bjelica i Ivan Komšić. Video spot je snimljen u bivšoj TŽV “Gredelj”, a snimanjem na ovoj lokaciji htjeli su podsjetiti na slavne dane ove tvornice, koja nažalost više nije u funkciji.

  Sami Hojsak i Novosel kažu kako glazba koju ovaj duo izvodi kombinira mnoge glazbene stilove, ali je ipak svoje temelje našla u etno glazbi šire balkanske i panonske regije te suvremenog jazza. U originalnim kompozicijama koje skladaju i Hojsak i Novosel isprepliću se razni folklorni motivi i nepravilni ritmovi karakteristični za glazbu odakle dolaze, harmonijski jezik suvremenog jazza i virtuozne improvizacije u kojima pokazuju puni potencijal svojih glazbala.

  YouTube – Bow vs Plectrum – Bow vs Plectrum

  Autor priloga:
  Dinko Husadžić Sansky
  Velika Ludina, Hrvatska