• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Vremeplov »

  ATOMSKO SKLONIŠTE – UŽIVO Novi Sad 2022

  ATOMSKO SKLONIŠTE – UŽIVO Novi Sad 2022

  ATOMSKO SKLONIŠTE – UŽIVO Novi Sad 2022 / FiDBOX, 2023 / LP, Limited Edition / hard rock / Hrvatska

  Frontmen pulske grupe Atomsko sklonište, Bruno Langer, rođen je u Rijeci. Kao četrnaestogodišnjak, na poklon dobiva svoju prvu gitaru. Njegova prva bass-gitara bila je iz kućne radinosti Dinka Bijažića koji je i bio njegov učitelj gitare. Bijažić i njegov sastav Beat Stones predstavljali su začetnike pulskog rocka. Bijažić je 1964. godine bio u potrazi za basistom, pa mu je Branko Umković (bubnjar i pulski ”kralj pjevanja”) doveo Langera. Iz te će se suradnje izroditi službeni Langerov sastav Fantomi, iako je Langer, još prije, svirao u sastavu Apaši.

  Fantomi ne traju dugo, pa Bruno postaje basist Logaritma. Nakon što grupa Logaritam prestaje s radom, 1968. godine nastaje grupa Hush, preteča Atomskog skloništa. Bruno Langer Đoser je svirao bass, Dragan Gužvan gitaru, Saša Dadić bubnjeve, a Branko Umković je pjevao. Kasnije, 1972. godine, u Hush dolazi Sergio Blažić, koji je prvo svirao bubnjeve, a kasnije je, paralelno pjevao s Brankom. Iste godine, Umković se seli u Split i Blažić postaje vokalni solist. Međutim, kao i ostali reproduktivni sastavi, ni Hush nije zabilježio značajan uspjeh iako su predstavljali veliku atrakciju u Puli. Langer se 1974. godine priključuje koparskoj grupi Bumerang koja djeluje od 1970. godine i koja je do tad objavila jedan autorski singl. Na Langerov nagovor i Đoser se pridružuje grupi Bumerang.

  U jesen 1976. godine, Bumerang prestaje. Blažić i Langer se vraćaju u Pulu i 1976. započinju saradnju s pulskim pjesnikom Boškom B. Obradovićem (1938. – 1997.). Godine 1968., Boško je režirao predstavu ”Atomsko sklonište” koja je premijerno izvedena u Istarskom narodnom kazalištu. Boško B. Obradović 26.02.1976. godine daje Blažiću i Langeru svoje tekstove, te se taj datum uzima kao službeni dan osnivanja grupe Atomsko sklonište.

  Svojim multimedijalnim projektom privukli su pažnju publike. Pored Obradovića, koji se može smatrati osnivačem i idejnim vođom grupe, prvu postavu grupe Atomsko sklonište činili su – Sergio Blažić Đoser (vokalni solist), Dragan Gužvan (gitara), Bruno Langer (bass) i Saša Dadić (bubnjevi). Krajem sezone, na klavijaturama im se pridružuje Eduard Kancelar, a jedan od najznačajnijih nastupa na kojem su se predstavili široj rock publici, bio je na Boom festivalu u Novom Sadu, krajem 1977. godine.

  Nešto kasnije nastupaju u Omladinskom domu Uljanik i odlučuju da svoje snage usmjere na snimanje prve ploče. Nakon što su ih odbili u dvjema najvećim diskografskim kućama, zagrebačkom Jugotonu (čija će ih komisija odbacivati čak 6 puta) i beogradskom PGP RTB-u, Atomsko sklonište doživljava još jedno u nizu razočaranja. Kao spas pojavljuje se RTV Ljubljana s kojom potpisuju ekskluzivni ugovor. Album prvijenac (na kome su se predstavili pojačani Rudolfom Grumom koji je pjevao prateće vokale), krajem 1977. godine, snimaju album “Ne cvikaj generacijo“.

  Nakon albuma prvijenca, članovi grupe Atomsko sklonište nastavljaju svirati. Nastupaju 1978. godine u Subotici, u sklopu rock programa Omladinskog festivala. Na tom su nastupu odsvirali sve pjesme s prvog albuma. Iste godine, izlazi još jedan album, “Infarkt“, koji se smatra najboljim albumom Atomskog skloništa. Zvuk je još čvršći i snažniji, a ritam brži nego na debi albumu.

  Krajem 1979. godine, s malo više sredstava i s većom medijskom podrškom, članovi grupe Atomsko sklonište kreću sa snimanjem svog trećeg albuma – “U vremenu horoskopa“. Bit će to prvi album sniman na ”ekskluzivnoj” lokaciji, iako sam naziv ”pokretni studio” ne djeluje previše luksuzno. ”Mobile One” je najveći pokretni (48-kanalni) studio na svijetu u kojem su svoje materijale snimale neke poznate svjetske grupe. To je prvi album u nizu koji će producirati Englez, John Etchells. On je neko vrijeme bio producent grupe Queen. Od ovog albuma grupa Atomsko sklonište djeluju kao kvartet, bez klavijaturiste jer je Paul Bilandžić u međuvremenu napustio grupu i osnovao svoj sastav, Lilihip. Kao najveći hitovi izdvojit će se tri pjesme, a to je naslovna pjesma – “U vremenu horoskopa” – te “Čedna gradska lica” i “Gazi opet čizma“.

  Nakon tri izdana albuma, članovi grupe Atomsko sklonište odlučili su se na snimanje albuma uživo. Album je izdan u jesen 1980. godine. Iako je prvotna ideja bila da se album snimi u pulskoj Areni, odustalo se od toga te je album ipak snimljen u bivšem Domu JNA, a danas poznatom kao Dom hrvatskih branitelja. Svirali su dvije noći jer su se bojali da ne pogriješe, no sve je bilo savršeno odrađeno još prve večeri. Album su prikladno nazvali “Atomska trilogija“, a materijal su skupili s oba koncerta.

  Sljedećih mjeseci nastavljaju koncerte, a najviše sviraju u Beogradu gdje su i prodali najviše ploča. Na prijelazu 1980. u 1981., svirali su dva koncerta s grupom Riblja čorba u sali Pionir pod nazivom “Atomska čorba“. Godine 1981., dolazi do promjene u sastavu grupe. Bubnjar, Saša Dadić, odlučuje napustiti grupu, a na njegovo mjesto dolazi Zdravko Širola (pored bubnjeva svira i klavijature), sklapajući tako, najpoznatiju postavu grupe – Blažić, Gužvan, Langer i Širola. Najveći nastup ostvaruju na Hipodromu Beograd, 1981. godine, kada pred 50-60.000 posjetitelja nastupaju kao nosioci programa prvog dana festivala Hipodrom ’81. Drugog dana su nastupili Bijelo dugme i Iron Maiden.

  Bruno Langer preuzima kompletno pisanje muzike jer prestaje saradnja s Obradovićem, stoga je “Extrauterina” posljednji album na kojem Atomsko sklonište predstavlja njegove tekstove. Na ovom albumu je u pjesmi “Smanji gas” uvedena harmonika. Album je snimljen u Super Bear studiju u Nici (F).

  Godine 1982., u samo dva dana, u produkciji Johna Etchellsa, u londonskom JAM studiju, snimljen je novi album, “Mentalna higijena“. Tekstove i muziku u cijelosti je napisao Bruno Langer. Ta će ploča postati najprodavaniji i najpopularniji album grupe Atomsko sklonište, a grupi će donijeti i naslov “najbolje grupe te godine“. Album je izdala diskografska kuća RTV Ljubljana. Na albumu “Mentalna higijena” nalazi se i najveći hit grupe, a to je pjesma – “Treba imat dušu” – koja je tri mjeseca bila neosporivi br. 1 hit na jugoslavenskim top listama. Ploča se, za manje od mjesec dana, prodala u više od 150.000 primjeraka i na kraju je dostigla platinastu tiražu. Uspjeh albuma ”Mentalna higijena” ohrabrio ih je te su krenuli u inozemstvo. Tako su na Floridi snimili novi album – “Space Generation” – objavljen 1983. godine.

  Jednom u životu“, peti je album igrupe  snimljen je uživo, 1985. godine. Šesti studijski album nazvan je “Zabranjeno snivanje“. Snimljen je i objavljen 1984. godine. Nakon toga, grupa se odlučuje na još jedan live album koji je izašao proljeća 1985. godine, simbolično nazvan, “Jednom u životu“. Na tom se albumu po posljednji put pojavljuje Sergio Blažić. On nije htio pokleknuti pred opakom bolešću koja ga je pratila kroz cijelu muzičku karijeru. Bolovao je od raka limfnih žlijezda, pa je godinama nastupao sjedeći na stolici.

  Atomsko sklonište, sa Sergiom, posljednji put nastupa 21. jula 1986. godine, na oproštajnom koncertu u pulskoj diskoteci ”Piramida”. Tada je grupa nastupila u standardnoj postavi – Blažić, Gužvan, Langer, Širola, pojačani Eduardom Kancelarom za klavijaturama. U ljeto 1986. godine, Langer i Gužvan odlaze na Floridu kako bi pripremili novi album, na engleskom jeziku, no stiže im loša vijest: Sergio Blažić Đoser umire u pulskoj bolnici, 18. januara 1987. godine. Gužvan i Langer nastavljaju rad na albumu “This Spaceship” na kojem se nalazi 8 starih pjesama, s novim aranžmanima. Jedino su dvije pjesme nove, iako su i za njih iskorištene neke teme i gitarski rifovi iz starijih pjesama.

  Krajem 1990. godine, Bruno s novom postavom, objavljuje studijski album “Criminal Tango“. Promocija albuma je bila u novoj postavi grupe – gitarist Ranko Svorcan, Bruno Langer u ulozi vokala i bass gitariste i bubnjar Nikola Duraković. U snimanju albuma “Criminal Tango“, sudjelovao je i član grupe iz ranih dana, Paul Bilandžić, klavijaturista. Tokom 1990. i 1991., Atomsko sklonište i Ranko Svorcan, kao gost, održavaju mnogobrojne koncerte na prostorima SFRJ nastavljajući tradiciju da sviraju svuda gdje se okupljaju rockeri. Tako nastupaju na Gitarijadi Zaječar u vrijeme kada u Hrvatskoj započinje Domovinski rat. U to vrijeme, Langer najavljuje novi album koji se trebao zvati “Snajper“, međutim, taj album nikada nije snimljen.

  Članovi grupe Atomsko sklonište, 1992. godine, za floridsku izdavačku kuću East Europe Records, snimaju album naziva “East Europe Man” koji sadrži većinu pjesama s albuma “This Spaceship” i dvije pjesme na hrvatskom jeziku s albuma “Criminal Tango“. Album započinje pjesmom “Chinese Bike” kojom je grupa ušla na američku listu Top 100 i time postigla ono što nikome s ovih prostora nije pošlo za rukom. Članovi grupe Atomsko sklonište bili su kandidati i za nastup na koncertu Woodstock 1994. godine, povodom obilježavanja dvadeset i pete godišnjice održavanja najvećeg rock festivala svih vremena. Iako već najavljeni, otpali su s popisa, čime je koncert ostao bez jedine suvremene grupe antiratne orijentacije koja svojim tekstovima neposredno propagirala mir.

  Album “Terra Mystica” izlazi 1995. godine. To je prvi album kojeg im je izdala izdavačka kuća Croatia Records (ex Jugoton). Na njemu se nalazi devet pjesama u standardnom rock stilu. Godine 1999., Bruno najavljuje novi album, “Portobello Street“, prema po londonskoj ulici u kojoj se prodaju stvari iz 60-ih godina, međutim, ni taj album nikad nije snimljen. (Wiki)

  Grupa Atomsko sklonište djeluje i danas, u formi trija. Dobrodošla je na svim regionalnim pozornicama.

  Diskografija – Studijski albumi
  Ne cvikaj generacijo (RTV Ljubljana, 1978) ; Infarkt (RTV Ljubljana, 1978) ; U vremenu horoskopa (RTV Ljubljana, 1980) ; Atomska trilogija (ZKP RTVL, 1980) ; Extrauterina (ZKP RTVL, 1981) ; Mentalna higijena (ZKP RTVL, 1982) ; Space Generation (ISC Records, 1982) ; Zabranjeno snivanje (ZKP RTVL, 1985) ; Jednom u životu (ZKP RTVL, 1985) ; This Spaceship (PGP RTB, 1987) ; Criminal Tango (ZKP RTVL, 1990) ; East Europe Man (East Europe Records, 1993) ; Terra Mystica (Croatia Records, 1995) ; Oni što dolaze za nama (Live Belgrade Beer Fest 2019) (City Records, 2020) ; UŽIVO Novi Sad 2022 (LP, Limited Edition, Fidbox, 2023)
  Compilations1976 – 1986 (ZKP RTVS, 1995) ; Ne cvikaj generacijo – Box.7CD (Box Set, Compilation, 7×CD, ZKP RTVS, 2007)

  Atomsko sklonište su –
  Sadašnji članoviMatija Dadić (gitara) ; Bruno Langer (bass, vokali) ; Eric Vojak (bubnjevi, vokali)
  Bivši i sadašnji članoviBoško B. Obradović (pisac tekstova, 1977. – 1980.) ; Sergio Blažić (vokal, 1977. – 1986.) ; Dragan Gužvan (gitara, 1977. – 1987.) ; Eduard Kancelar (klavijature, 1977. – 1978.) ; Bruno Langer (bass gitara, vokal, 1977. – ) ; Saša Dadić (bubnjevi, 1977. – 1981.) ; Rudolf Grum (prateći vokali, 1978.) ; Paul Bilandžić (klavijature, 1978. – 1980.) ; Zdravko Širola (bubnjevi, klavijature, 1981. – 1987.) ; Nikola Duraković (bubnjevi, 1987. – 1999.) ; Ranko Svorcan (gitara, 1987. – 2018.) ; Stjepan Bobić (bubnjevi, 1987. – 2018.) ; Aleks Černjul (gitara, 1990. – 2020.) ; Matija Dadić (gitara, 2018. – ) ; Eric Vojak, bubnjevi (2018. – )

  Poslije pauze duge 33 godine, članovi pulske hard rock grupe Atomsko sklonište oglasili su se novim vinilnim diskografskim izdanjem – long play pločom “UŽIVO Novi Sad 2022“. Izdavač albuma je firma FiDBOX d.o.o., Stara Pazova, Srbija, a album je snimljen tokom koncerta grupe Atomsko sklonište održanog na manifestaciji “Novosadski dani piva“, 05-11-2022 godine, u Novom Sadu, Srbija.

  ATOMSKO SKLONIŠTE – “UŽIVO NOVI SAD 2022
  A strana – 1. “E“ (instrumental) ; 2. OLUJNI MORNAR ; 3. PAKLENI VOZAČI ; 4. EXTRAUTERINA ; 5. ONI ŠTO DOLAZE ZA NAMA
  B strana – 1. GAZI OPET ČIZMA ; 2. NA KRAJU STOLJEĆA ; 3. TRAŽILA JE LICE LJUBAVI ; 4. JOHNNY ; 5. NE CVIKAJ GENERACIJO

  Foto – Damir Radnić

  https://www.facebook.com/AtomskoSkloniste / https://www.facebook.com/fidbox.lp.cd /

  YT – Atomsko sklonište – Pakleni vozači (UŽIVO Novi Sad)

  YT – Atomsko sklonište – Djevojka br. 8 (UŽIVO Novi Sad)