• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  ALEKSANDAR GRUJIĆ, GIV & Gaslight – Kolekcija audio nadražaja

  ALEKSANDAR GRUJIĆ, GIV & Gaslight – Kolekcija audio nadražaja

  ALEKSANDAR GRUJIĆ, GIV & Gaslight – Kolekcija audio nadražaja / Metropolis Jazz, 2018 / CD, dig / jazz / Srbija

  Aleksandar Grujić (1974.) završio je master studije na Konzervatorijumu u gradu Utrehct, Holland i program Savremene improvizacije kroz primjenu nezapadnjačkih tehnika na Konzervatorijumu u Amsterdamu, Holland. On je više puta nagrađivani jazz pijanista i kompozitor u domenu klasike i jazza (takmičenje u Strezi, Holland, Casino Jazz & Pop Award…). Sarađivao je sa sastavima poput Balkanopolis, Amsterdam Sinfonietta, Metropole Orkest i drugima. Nastupao je na festivalima poput Gaudeamus Festival, Uitfeest, Culturele Zondagen, Celtic Connection, Ohrid Summer Festival… Predavao je na Muziek Edukatie Centruum (Holland), a danas je profesor jazz klavira u beogradskoj Muzičkoj školi “Stanković”. Član je sastava Drama Organ Trio koji je svoje izdanje, “Dramathology“, objavio za Metropolis Jazz etiketu, novembra 2018. godine.

  DiskografijaKolekcija audio nadražaja (Metropolis Jazz, 2018)

  Album, “Kolekcija audio nadražaja“, snimili su –

  GIVAleksandar Grujić (klavir) ; Vladimir Vlada Samardžić (el. bass) ; Igor Malešević (bubnjevi)
  GaslightAleksandar Grujić (klavir, programiranje) ; Miloš Čolović (kontrabas) ; Anđelko Stupar (bubnjevi)
  GostiNikola Milenković (gitara) ; Milena Jančurić (flauta) ; Ivan Radivojević (truba) ; Boris Šainović (kontrabas) ; Milan Nikolić (kontrabas)
  HorJelena Jovović ; Gorica Šutić ; Milica Dobrić ; Tanja Krivokapić ;

  Da razjasnim nedoumicu, što znači GIV? Odgovor koji mi je dao Aleksandar Grujić, lično i on glasi – “GIV je akronim za Gruja, Igor i Vlada. Gruja je moj nadimak. Igor Malešević je bubnjar, a Vladimir Vlada Samardžić je basista. Ovi dječaci su moje kolege sa kojima sam (i) začeo ideju o ovom albumu“. To smo, eto, razjasnili.

  O svom novom izdanju, “Kolekcija audio nadražaja“, objavljenom za etiketu Metropolis Jazz, Aleksandar kaže: “Muzika na ovom albumu je sačinjena od tri kreativna izraza: GIV koncept je početak ostvarenja mojih muzičkih zamisli iz vremena kasnih dvijehiljaditih kada sam studirajući savremenu improvizaciju (Contemporary Improvisation through Non-Western Techiques) i MAX/MSP programiranje na Amsterdamskom konzervatorijumu, počeo da spajam blok improvizaciju i softver za interaktivno generisanje muzičkog konteksta. Po povratku u Srbiju, 2014. i 2015. godine, svirao sam seriju improvizacionih sešna u tadašnjem jazz klubu Čekaonica, zajedno sa Igorom Maleševićem (bubnjevi) i Vladimirom Samardžićem (električni bass) koristeći ovaj koncept. Tada se ideja o albumu transformisala u odluku o ostvarenju istog.

  Gaslight trio je formacija nastala kao protivteža GIV ideji. Za razliku od GIV-a koji je imao jasne improvizacione odrednice, Gaslight je muzički izraz nastao stihijski izraženm idejama članova novonastalog trija – Aleksandra Grujića (klavir), Anđelka Stupara (bubnjevi) i Miloša Čolovića (kontrabas) – koje su, prirodno, stvorile, za moju percepciju, potpuno novi zvuk oslanjajući se dijelom i na alternativne načine sviranja instrumenata i na elektroniku, smješteno u forme slične preludijumima i svitama sa “attacha” stavovima.

  Ostali muzički radovi su kompozicije i pojedine ‘improvizacije’ koje su dijelom nastale generisanjem muzičkih elemenata kroz softver, a potom dorađene i uobličene mojim muzičkim bićem ili obratno. Neke teme su reharmonizovane softverski, neke melodije i ‘improvizacije’ su nastale pritiskom na magično dugme ‘Random’, time koristeći funkciju slučajnog odabira tonskih visina iz određenih skala, koje su potom različito ritmički aktivirane, takođe, funkcijom nasumičnog dodeljivanja početaka i trajanja. U nekim pjesmama su harmonske veze nastale spajanjem nasumično izabranih parova akorda iz unapred pripremljene MAX/MSP datoteke.

  Nisam siguran da ste razumjeli svaki segment ovog objašnjenja. Držim da se radi o eksperimentu – o spajanju ljudskih emocija iskazanih muzičkim instrumentima sa “softverom za interaktivno generisanje muzičkog konteksta“. Naravno da je iz ove kombinacije nastao neobičan i vrijedan rezultat. Pozdravljam svaku novinu ili eksperiment kada je riječ o traženju novih izraza u muzičkom stvaralaštvu.

  Iskreno se nadam da vas prethodno izrečeni stavovi, nisu “uplašili” prije nego ste ovo izdanje i poslušali. Sve u svemu, radi se o konciznom jazz izdanju. Konceptom malo izlazi iz uobičajenih okvira, ali je to, na kraju krajeva, ipak, jazz – u svom najboljem pojavnom obliku. Album “Kolekcija audio nadražaja” ima dosta elemenata koji mu daju neosporan kvalitet – i dovoljno emocija, i dovoljno sviračke virtuoznosti, kao i uigranosti svih muzičara, i dovoljno izazova koji istinske ljubitelje jazza mogu zadržati da ga odslušaju do kraja, da u njemu i uživaju.

  Aleksandar Grujić, GIV & Gaslight – “Kolekcija audio nadražaja” – 1. Super Shtreba (feat. Sanja Bizjak) ; 2. Gaslight: Love Song ; 3. Marla ; 4. Gaslight: Kaleidoscope ; 5. Viber Session 136 ; 6. Gaslight: Snug Calmness ; 7. Kimi ; 8. Gaslight: Mind Attack ; 9. iMadeUaSong ; 10. Gaslighting ; 11. Gaslight: Derival ; 12. Farewell

  YT – Aleksandar Grujić – Super Shtreba

  YT – Aleksandar Grujić – Kimi