• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  ALDO FOSKO COLLECTIVE – This One Time

  ALDO FOSKO COLLECTIVE – This One Time

  ALDO FOSKO COLLECTIVE – This One Time / Hitchtone Music & Promotion, 2023 / Digital / modern jazz / Hrvatska

  Aldo Foško je rođen u Puli, a muzikom se počeo baviti s deset godina, kada je upisao klarinet u pazinskoj Osnovnoj muzičkoj školi. Nakon završene klasične gimnazije, studirao je muzikologiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu te na Ruprecht-Karls Universitätu u Heidelbergu (D), diplomiravši 2015. godine na temu “Počeci jazza u Zagrebu između dvaju svjetskih ratova“, pod mentorstvom akademika Stanislava Tuksara.

  Aldo je pohađao ljetne škole jazza u Grožnjanu, pod mentorstvom Boška Petrovića, Nevena Frangeša i Emila Spanyija, a 2016. godine upisao je jazz klarinet na konzervatoriju Giuseppe Tartini u Trstu, u klasi Klausa Gesinga. Paralelno sa studiranjem, počeo se profesionalno baviti jazzom kao klarinetist, bas klarinetist i pijanist. Sarađuje sa renomiranim sastavima kao što su – GIIPUJA, Oridano Gypsy Jazz Band, Robert Mikuljan Quintet, Gustafi, Zoran Predin i mnogi drugi. Sarađivao je s gotovo svim važnijim jazz muzičarima iz regije. Dosad je, kao instrumentalist, zastupljen na devet studijskih albuma objavljenih u Hrvatskoj i inozemstvu, a nastupao je na brojnim festivalima u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Italiji, Mađarskoj, Austriji, Španjolskoj i Portugalu. Uz izvođačku praksu, bavi se i komponovanjem, aranžiranjem, pedagoškim i znanstvenim radom te muzičkom kritikom.

  Aldo Foško je klarinetist, pijanist, kompozitor za Oridano GJ Band ; pijano svira za Robert Mikuljan Quintet ; bass klarinetist i aranžer je za Giipuja ; klavijaturista i svirač duvačkih instrumenasta je za grupu Gustafi

  U izdanju Hitchtone Music & Promotion upravo je objavljen prvi samostalni album Alda Foška, pod nazivom “This One Time“, realiziran uz pomoć ponajboljih muzičara istarske i riječke scene. Foško i njegov kolektiv njeguju moderan jazz izričaj, obojen eklekticizmom i utjecajima koji nadilaze tipične žanrovske konvencije, a posebno ga inspirira fenomen slobodne improvizacije.

  DiskografijaThis One Time (Orjen Riđanović, Hitchtone Music & Promotion, 2023)

  Aldo Fosko Collective su – Aldo Foško (bas klarinet, Rhodes klavir) ; Robert Mikuljan (truba, krilnica) ; Alba Nacinovich (glas) ; Spartaco Črnjarić (električna gitara) ; Damjan Grbac (kontrabas) ; Tonči Grabušić (bubnjevi, udaraljke) ; Andy Cech (bubnjevi) ; Denis Razumović (alt saksofon) ; Marko Šišović (bariton horna, 5, udaraljke, 8) ; Zvonimir Radišić (akustična gitara, 8)

  O svom albumu, Aldo kaže: “Tematski, album je svojevrsna zbirka anegdota i dogodovština iz života jednog glazbenika, u kojima se isprepliće pregršt ideja, motiva i utjecaja koji su upogonili njegovo stvaranje. I sam naslov albuma aludira na početak prepričavanja neke takve priče.

  Album se sastoji od šest originalnih i raznolikih kompozicija, a posebno se ističu tri slobodne improvizacije, gdje se vokalne sposobnosti Albe Nacinovich suprotstavljaju bas klarinetu i električnom klaviru. Vokal je u svim kompozicijama tretiran i ostvaren kao samostalan instrument, posve ravnopravan ostalima – nema nikakvih tekstova, već se improviziranim vokalizama i slogovima koji nastaju u trenutku – tvori novi muzički jezik.

  Prethodni i naredni pasus prepisujem i potpisujem jer se, u njima izneseni stavovi, u potpunosti poklapaju sa mojim zaključkom – “Kompletan materijal interesantna je kombinacija instrumenata koji se nemaju priliku često čuti zajedno, od bas klarineta i Rhodes električnog klavira, do bariton horne i klasične gitare. Ovakav spoj donosi inovativan i nesvakidašnji zvuk. Dodaju li se svemu tome vrhunski zastupljeni solisti na trubi, krilnici, gitari i saksofonu, ovaj projekt Alda Foška predstavlja osvježenje na regionalnoj jazz sceni.

  Uživao sam u slušanju ovog izuzetnog materijala. Muzički materijal koji čini album “This One Time” jedinstven je po više osnova. Odlikuju ga prijatna melodičnost, izmjenična ritmičnost i raznobojna i ugodna atmosferičnost.

  Aldo Foško, neosporno, ima vodeću autorsku i izvođačku ulogu. Istovremeno, sigurnom rukom predvodi muzički kolektiv koji je stao uz njega. To i nije bilo posebno teško jer su sve to poznata i cijenjena imena sa hrvatske jazz scene. Uglavnom, kompletan materijal će zadovoljiti mnoge jazzoljupce, ne samo Hrvatske.

  Aldo Fosko Collective – “This One Time” – 1. Chomona ; 2. Mademoiselle Nuit ; 3. Juniper Groove ; 4. Black Saxophone and the Killer Lady ; 5. Shish-Show-Witch ; 6. Studs That Match Your Eyes ; 7. Niels ; 8. Las Meninas ; 9. Cosmic Utensil

  Foto – Marko Matković

  https://www.facebook.com/aldo.fosko /

  YT – Aldo Fosko Collective – This One Time (Full Album)