• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  A BOSSA DO CHORO – A Bossa Do Choro

  A BOSSA DO CHORO – A Bossa Do Choro

  A BOSSA DO CHORO – A Bossa Do Choro / E.T. & So de Sacanagem’, 2016 / CD / brasilian choro / Brasil, Austria

  Choro (chorinho – “little cry” ili “little lament“), vrsta je popularne instrumentalne muzike koja potiče iz Brazila (Rio de Janeiro), a datira još od 19. stoljeća. Usprkos “tužnom” imenu, često se radi o muzici brzog i “veselog” ritma. Karakterišu je virtuozno sviranje, improvizacije, suptilne modulacije uz mnogo sinkopa i kontrapunkta. Choro se smatra prvim karakterističnim brazilskim žanrom urbane popularne muzike. Izvorno, choro se svirao uz trio – flauta, gitara i cavaquinho (mali hangordofon sa četiri žice). Ostali instrumenti koji se pojavljuju u choro muzici su mandolina, klarinet, saksofon, truba ili trombon. Svi ovi melodijski instrumenti potpomognuti su ritam sekcijom.

  A Bossa Do Choro su – Marcelo Valezi (Querflöte, Klarinette, Saxophon) ; Stefan Oser (Guitarre) ; Edison Tadeu (Perkussion, Stimme) – guest – Edina Sadiković (Querflöte, 9)

  Graz (Austrija) ima malu, ali kvalitetom vrhunsku latino scenu. Dio te scene su gitarista Stefan Oser i njegove kolege, Edison Tadeu da Silva i Marcelo Valezi, oba iz Brazila. Taj trio je objavio album brazilske muzike i nazvan je “A Bossa do Choro“. Muzički žanr, choro, nastao je u Rio de Janeiru, u drugoj polovici 19. stoljeća, a ukorijenjen je u popularnoj europskoj muzici i u muzici afričkih robova. Tokom 20. stoljeća gotovo je zaboravljen, ali se choro već nekoliko godina “vraća” – ne samo u Brazilu, nego i u SAD-u i u Europi. Tome svog doprinosa daju i članovi trija A Bossa Do Choro.

  Njihova muzika je iskrena. U triju su dva Brazilca, a treći član, Stefan Oser, nekoliko godina je boravio u Meksiku, gdje je bio free lance muzičar, tako da je i on, takoreći, na licu mjesta, inficiran tim melosom i ritmovima. Pridruženi član ovog trija, od prilike do prilike, je i Edina Sadiković (Querflöte).

  Na albumu “A Bossa Do Choro” dat je presjek tradicionalnog choro repertoara koji trenutno ponovo oživljava unutar i izvan Brazila. Na albumu je 14 choro pjesama. Muzika je svirkom virtuozna, a zvukom egzotična, pogotovo za nas, Europljane. Edison mi je putem Vibera najavio da trio već radi na svom novom albumu i da će on sadržavati autorski materijal. Razgovor smo završili njegovim obećanjem da će mi taj album biti dostavljen, čim bude gotov. Živi bili, pa vidjeli.

  A Bossa Do Choro – “A Bossa Do Choro” – 1. Sonoroso ; 2. Chorando em Vienna ; 3. Cochichando ; 4. Lamentos ; 5. Odeon ; 6. Juliana ; 7. Sons dos Carrilhoes ; 8. Noites Cariocas ; 9. Doce de Coco ; 10. Tico-Tico no Fuba ; 11. Pedacinhos do Ceu ; 12. Receita de Samba ; 13. Carinhoso ; 14. Brasileirinho

  Photo – Valmir Lira

  Vezani link – URBAN GANG – Nastup u Tuzli (23-02-2018) (Raport: Dragutin Matošević)

  Edison Tadeu Da Silva / Stefan Oser / Marcelo Valezi / Edina Sadiković

  http://styriansongbook.at / http://brasiliade.info/Brasiliade/Brasiliade.html / https://www.onepointfm.com/en/oser

  YT – Nažalost, trio nema ni jednog video zapisa, a ako se neki i pojavi, link će biti ovdje.


  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com