• Radio show

    MŠ Pučišća, Brač

    Davor Matošević - MySpace

    Kontakt

  • Davor Matošević - YouTube

    ex-YU-singles

    Mixcloud - Radio shows

    Reklamno mjesto 8

    Reklamno mjesto 9

  • Jazz scena »

    GROUND RITUALS – Ground Rituals Live

    GROUND RITUALS – Ground Rituals Live

    GROUND RITUALS – Ground Rituals Live / Modigo Records, 2021 / CD-r / jazz / Slovenija

    Jazz grupu Ground Rituals čine četvorica istaknutih jazz muzičara iz Slovenije i u toj postavi djeluju od 2020. godine. Upoznajmo ih, bar nakratko, svakog od njih četvorice, ponaosob.

    Jani Moder (rođen 1978. godine) gitarista je svjetske klase. Postigao je međunarodnu prepoznatljivost koja traje već godinama. Ubraja se među najbolje muzičare iz Slovenije. Početke mu je obilježilo sviranje klasične gitare, još u dobi od osam godina. Kasnije se obrazovao na glasovitom i prestižnom Berklee College of Music, Boston, USA, gdje je osvojio i mnoge nagrade, a master’s degree završio je na Academy of Music, Graz, Austria. Nastupao je u raznim zemljama na tri kontinenta – Europe, North America i Africa. Snimao je sa brojnim svjetskim umjetnicima i ansamblima, uključujući European Movement Jazz Orchestra, a kao gostujući muzičar sarađivao je na više od 40 diskografskih izdanja. Njegova vlastita diskografija broji tri albuma – Momentum (2008), Sky High Low Down (2012) i Abacus (2014) i svi ti albumi su imali pozitivne kritike od strane cijenjenih recenzenata. Učitelj je gitare na Academy of Music i na Conservatoire of Music and Ballet, Ljubljana, SLO. Njegovo sviranje nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

    Igor Matković je jazz trubač, klavijaturista, kompozitor i profesor muzike. Rođen je 13.12.1983. godine, u Ljubljani. Interes za trubu pokazao je još kao dijete. Njegov otac, klasični trubač, svirao je jazz muziku. To je i opredijelilo Igorov muzički put – profilirao se kao jazz trubač i kompozitor. Diplomirao je na University of Graz (Austrija, 2009.). Putujući po Europi i Americi (osobito u New Yorku), dodatno se školovao kod poznatih svirača trube, a među njima su bili Stjepko Gut, John Swana, Charles Toliver, Dave Rodgers i Erik Vloemians.

    Jošt Drašler je studirao kontrabas na Regionalnom konzervatorijumu u Klagenfurtu (A), kod prof. Uli Langthaler. U posljednje vrijeme intenzivno se bavi oblastima savremene muzičke prakse sa akcentom na slobodnu improvizaciju. Njegov interes je potencijal rizika i njegov prirodni razvoj koji stvara nepredvidive teksture zvuka. Redovno učestvuje i organizuje radionice besplatne improvizovane muzike. Sarađuje sa širokim spektrom muzičara iz veoma različitih žanrova. Njegovo široko razumijevanje muzike ukrštano je različitim žanrovskim okvirima – od free jazz-a i slobodno improvizirane muzike preko avantrocka do flamenka.

    Zlatko Kaučič, slovenački je jazz perkusionista, bubnjar, kompozitor i muzički pedagog. Rođe je 21.02.1953. godine u mjestu Postojna (SLO). Zlatko Kaučič se u svojoj muzičkoj karijeri od samog početka bavi komponovanjem poezije, odnosno preplitanjem poezije i muzike. Komponovao je na poeziju Federika Garsije Lorke, Alojza Gradnika i drugih. Oni su mu bili inspiracija dugi niz godina. Za svoj rad, 2011. godine, dobio je nagradu Prešernovog fonda.

    DiskografijaGround Rituals Live (Modigo Records, 2021)

    Ground Rituals su – Jani Moder (el. guitar, sound effects) ; Igor Matković (trumpet) ; Jošt Drašler (double bass) ; Zlatko Kaučič (drums)

    Muzičari sa diplomom Berklee College of Music, Boston, Massachusetts, USA, u sadržaje web portala Barikada – World of Music mogu da uđu “bez kucanja” i to na velika vrata. U ovom slučaju – taj je Jani Moder. Rad tog muzičara sam pratio i kroz njegovo djelovanje u sklopu jazz benda Ecliptic. Jani Moder (gitara) i Igor Matković (truba), pored toga što često nastupaju zajedno, osnivači su izdavačke kuće Modigo Records, a uz njih je stala i izdavačka kuća Klopotec. Nastup grupe Ground Rituals od 19. juna 2020. godine u Štali, u Klubu Gala Furlana, Lokavec (SLO), poslužio je za snimke na kojima se bazira ovaj album.

    Sva četiri muzičara, mada generacijski različitih doba, ali sa bogatim iskustvom, dala su veliki doprinos da se na najbolji mogući način predstave jedinstvenim muzičkim jezikom. Sva četvorica su i potpisnici ovog materijala, tako da je pred nama autorsko izdanje. Sama muzika je dosta kompleksna. Zvukom dominiraju truba i ritam sekcija. Gitara ima kratke, ali impozantne uplive. Miks tih instrumenata pažljive slušatelje vodi na interesantne, ali i neočekivane muzičke izlete.

    Pratim muzička ostvarenja raznih žanrova, a striktno onih koji spadaju u domen jazza, bilo je oko 250, samo u zadnjih pet godina. Muzika grupe Ground Rituals po mnogo čemu je specifična. Nerijetko, njihovo započeto muzičko djelo zastane, a onda nastanu međusobni dijalozi muzičkih instrumenata. Nikada ne znate na što će to izači, kojim putem će krenuti dalje. Opet, kao po dogovoru, svi se kohezivno sastanu i započete muzičke ideje unisono privedu svom kraju. Mislim da iza svega toga stoje njihove emocije, a izražavaju ih onim što imaju na raspolaganju – svojim muzičkim instrumentima. Uz instrumente, značajnu ulogu imaju i zvučni efekti, koji samo dodatno upotpunjuju ukupnu zvučnu sliku.

    U zaključku ne tako opširnog teksta istači ću “hrabar” pristup ova četiri muzičara da se muzički izraze na, mnogima, teže prihvatljiv način. Na ovom nosaču zvuka nema kompozicije koja bi pretendovala da bude “noseča” (da ne kažem hit). Svih sedam kompleksnih kompozicija su ujednačene strukture, ali doprinose sveobuhvatnosti prezentovanja muzičkih ideja i stavova vrhunskih instrumentalista – članova grupe Ground Rituals. Poslušajte ih i vi, pa presudite sami. Ne gubite vrijeme jer Ground Rituals već pripremaju svoje novo diskografsko izdanje.

    Ground Rituals – “Ground Rituals Live” – 1. The Promise of Spring ; 2. Altar ; 3. Grounding ; 4. Old Tale / Stara Basen ; 5. Pulsar Snivat ; 6. As Ice / Koled ; 7. New Life

    Vezani linkovi
    JANI MODER’S BRAIN BLENDER – Abacus (Recenzent: Branimir Bane Lokner)
    IGOR MATKOVIĆ QUINTET – State Of Ku (Recenzent: Dragutin Matošević)
    ECLIPTIC – The Path of 01 (Recenzent: Dragutin Matošević)

    Foto – Snapshot

    http://janimoder.com / https://www.facebook.com/janimodermusic /

    YT – Ground Rituals: The Promise of Spring