• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  PROTEST – Ljudi, selo tone!?

  PROTEST – Ljudi, selo tone!?

  PROTEST – Ljudi, selo tone!? / CD / Extra Music, 2014 / BiH

  – Sarajevski bend Protest bio je aktivan od davne, 1990. godine. Poslije višegodišnje pauze, nedavno se reaktivirao. Njegovi članovi krenuli su veoma ozbiljno. Napravili su uspjeli povratnički koncert u sarajevskom klubu “Kriterion”, nastupili na nekoliko koncerata širom BiH, i u studiju Nermina Dedića Fiće (ex Elvis J. Kurtović), smještenog u Ulici Fuada Midžića, pristupili snimanju pjesama za novi album. Novi album promoviran je na koncertu održanom 26.12.2014. godine u sarajevskom Klubu “Sloga”. Koncert su odsvirali: Dado Voloder – gitara ; Tetkin sin – bubanj ; Goran Pršić Masni – bass i Damir Nevesinjac – vokal.

  Album nosi naziv “Ljudi, selo tone!?” i sadrži 11 kompozicija. Na albumu su nove pjesme, kao i solo radovi Damira Nevesinjca, frontmana benda Protest, ranije objavljeni jedino na Internetu. Producenti su bili Nermin Dedić Fićo i Goran Pršić Masni, koji je postao i član ovog benda – svira bass gitaru. Na albumu se nalazi 11 pjesama.

  Protest CD

   Najavni singlovi bile su pjesme “Volim te budalo mala” (na albumu se ta pjesma zove “Plesna sala Dr. Nedo Zec”) te “Lada”, snimljena sa glumcem Davorom Janjićem. Tekst refrena pjesme “Sarajevo”, paralela je tekstu refrena pjesme Dine Dvornika, “Ništa kontra Splita” – o čemu svjedoči refren – “Možeš da mi diraš sve, samo Sarajevo ne…”. Ostale pjesme na albumu “Ljudi, selo tone!?” u maniru su pjesama kako ih i inače izvodi Protest, sa tom razlikom da su sada pomalo “ispeglane”, nisu zvukom buntovne kao prije, što pripisujem utjecaju koji je na konačni zvuk imao jedan od producenata – Goran Pršić Masni.

  Rad benda Protest i njegovog frontmana, Damira Nevesinjca, pratio sam od 2002. godine. Njihova je muzika uvijek bila avangardna, isto tako i njihov scenski nastup. Rekao bih da su sada “smireniji”, što nije negativna konstatacija. Siguran sam da će im novi sound style donijeti veću bazu novih poštovatelja. Pohvalio bih i omot albuma, koji je tehnički neuobičajen, a grafički veoma uspio – taj rad potpisuje Berin Tuzlić. Pravu sliku i zvuk benda Protest, imati ćemo na koncertu. Tu se poznaju pravi junaci, zar ne.

  www.facebook.com/protestbanda

  YouTube – Protest feat. Davor Janjić – Lada (Official video – HD)

  YouTube – Protest – Plesna sala Dr. Nedo Zec

  Autor priloga;
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com