• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  4in3+1 – Eat It, It’s Still Good

  4in3+1 – Eat It, It’s Still Good

  4in3+1 – Eat It, It’s Still Good / Croatia Records, 2016 / CD / various jazz forms / Hrvatska

  Ekipa čudnog imena – 4in3+1 – u stvari je super grupa sastavljena od tri hrvatska jazz muzičara, a u toj ekipi je i jedan Amerikanac. Biografiju ove grupe čini skup pojedinačnih biografija svakog od njenih članova ponaosob.

  Njihova priča, skračeno, ide ovako. Davor Doležal i Borko Rupena su čuli da je u Zagreb doselio američki orguljaš, Joe Kaplowitz. Ponuđena mu je saradnja, prihvatio ju je i od tada su, od 2011. godine, nastupali kao trio – 4in3 (Joe je svirao duplo – orgulje i bass dionice, pa je računat kao dva člana). Od 2013. godine pridružio im se i Mario Bočić i od tada su 4in3+1.

  Postoje od 2011. godine, ali su tek 2016. godine, nakon dvije godine pripremnih radnji, našli vremena, takoreći uživo (1. i 2. jula 2016. godine u prostoru Kulturnog centra Travno, Zagreb), odsvirati i snimiti materijal koje je izašao na nosaču zvuka u izdanju zagrebačkog Croatia Recordsa i nazvan je “Eat It, It’s Still Good“, prema jednoj od snimljenih kompozicija.

  Jazz kvartet 4in3+1 su sada – Mario Bočić (tenor saksofon) ; Davor Doležal (gitara) ; Joe Kaplowitz (Hammond orgulje, Hammond organ bass pedale) ; Borko Rupena (bubnjevi).

  Debitantski album kvarteta 4in3+1, “Eat It, It’s Still Good“, donosi 8 originalnih kompozicija koje potpisuju njegovi članovi – Davor Doležal, Mario Bočić i Joe Kaplowitz. Album krasi izvanredna svirka uz topli zvuk Kaplowitzevih orgulja i emotivne solaže Bočićevog tenor saksofona. Zvučnu sliku upotpunjavaju Doležal na gitari i Rupena na bubnjevima. Orguljaš, Joe Kaplowitz, uz pomoć nožnih pedala svira i bass dionice, baš kako je to radio i Ray Manzarek iz američke grupe Doors. Iako je riječ o vrhunskim jazz umjetnicima, muzika im ne pati od nekontrolisanog dokazivanja njihove virtuoznosti. Njihova svirka je smirena i emotivna. Ton ime je topao. Njihov jazz je obojen soul, blues i funk elementima.

  Slažem se sa članovima ovog kvarteta koji za svoju muziku kažu da je stilski raznovrsna, sa tužnim i ekspresivnim kompozicijama, puna kontrasta u dinamici, zvuku i raspoloženju. Iako za njihovu muziku neki recenzenti kažu da se oslanja na jazz iz 50-tih godina prošlog stoljeća, u zvuku Bočićevom sviranju saksofona čuo sam moderne zvuke kakve je na 26. Beogradski jazz festival, 28. oktobra 2010. godine, donio Wayne Shorter (iz slavnih Weather Report) i svojim načinom sviranja znatno iznenadio i podijelio prisutnu jazz publiku. Sada sam siguran da je Wayne Shorter tada bio preteča novog načina sviranja saksofona i da je tim činom hrabro stupio u do tada neotkrivena područja svjetskog jazza.

  Za pozdraviti je poslovnu politiku Croatia Recordsa, izdavačke kuće koja je, da se ograničim samo na 2016. godinu, objavila nekoliko kapitalnih dijela iz oblasti jazza. Nadam se da će sa tom praksom nastaviti i u nastupajućoj, 2017. godini.

  Jazz kvartet 4in3+1 su se ovim izdanjem vinuli u sami vrh hrvatske jazz scene. Postavili su sami sebi visoke jazz standarde i ne sumnjam da će ih već svojim narednim izdanjem i prevaziči.

  4in3+1 – “Eat It, It’s Still Good” – 1. 42B ; 2. Donna Lee Is Pissed Off ; 3. Eat It, It’s Still Good ; 4. Grandma Song ; 5. Lie ; 6. Dance Of The Vales ; 7. Outline ; 8. Peacefully

  YouTube – 4in3+1 – Donna Lee Is Pissed Off

  YouTube – 4in3+1 Peacefully (from VIP Club Sessions)

  *
  * *
  * * *
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  * * *
  * *
  *