• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Vijesti »

  25. Međunarodna ljetna glazbena škola Pučišća – Najveća pijanistička kolonija u ovom dijelu Europe

  25. Međunarodna ljetna glazbena škola Pučišća – Najveća pijanistička kolonija u ovom dijelu Europe

  25. Međunarodna ljetna glazbena škola Pučišća – Najveća pijanistička kolonija u ovom dijelu Europe

  U Pučišćima i Bolu na otoku Braču tijekom dva ljetna mjeseca 2020. godine održavaju se desetodnevne radionice klasične, jazz i popularne glazbe.

  Cijelo ljeto u Pučišćima odzvanjaju zvukovi raznih instrumenata, a najviše klavira. Ove godine, od početka radionica do danas, kroz školu je prošlo čak 70 mladih pijanista iz zemlje i inozemstva i njihovih mentora – prof. Tomaža Petrača (SLO), prof. Nenada Kačara (HR), prof. Đure Tikvice (HR), prof. Ivanke Kordić (HR), prof. Srđana Čaldarovića (HR), prof. Olge Cinkoburove (Ruskinje s hrvatskom adresom ) i prof. Planinke J. Atić (SLO). Polaznici škole usavršavali su svoje znanje stečeno u njihovim matičnim ustanovama i, tradicionalno, održali brojne koncerte klase i nezaobilazne završne koncerte.

  Već desetu godinu zaredom, na seminaru klavira prisutni su, mladi talenti, Mia Pečnik (na slici, lijevo), studentica Hochschule für Musik und Tanz Köln i Zvjezdan Vojvodić, učenik 4 razreda Srednje glazbene škole Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

  Izvanredno talentirana mlada pijanistica, Mia Pečnik, do sada je već nastupala kao solistica sa Zagrebačkom filharmonijom, koncertirala je i u Rusiji, Poljskoj, Austriji, Italiji, a nakon osvajanja velike nagrade na međunarodnom natjecanju, dva puta je nastupila i u Carnegie Hallu u New Yorku.

  Nakon nastupa na svjetskim pozornicama, Mia dolazi u Pučišća, kako bi u miru inspirativnog podneblja vježbala za sljedeće velike nastupe. U Pučišćima je nastupila na koncertu Majstora svirača, koji su, osim polaznika Međunarodne ljetne škole, poslušali i vrsni pijanisti iz Hrvatske i Velike Britanije, pristigli u Pučišća specijalno za taj koncert.

  ***

  Ljetna glazbena škola Pučišća na otoku Braču, od 1995. godine, održava se u srpnju i kolovozu. Obuhvaća različite glazbene žanrove (klasika, jazz, pop / rock / fusion) u zasebnim glazbenim radionicama podijeljenim po instrumentima. Svaki instrumentalni tečaj traje desetak dana i sastoji se od individualnog rada s profesorima glazbe i rada u instrumentalnim skupinama. Tijekom tečaja održavaju se brojni koncerti polaznika, profesora i gostujućih glazbenika, na više lokacija na otoku Braču, uz završni koncert polaznika.

  Broj polaznika u svakoj grupi je ograničen, kako bi se osigurala maksimalna kvaliteta učenja. Svrha ove ljetne škole je pružiti mogućnost polaznicima da rade na usavršavanju svog glazbenog znanja bez pritiska rutinskih obaveza, u izvanrednom prirodnom ambijentu malog otočkog mjesta smještenog na obali, te provedu nezaboravan ljetni odmor, s drugim glazbenicima i učiteljima glazbe.

  U 25 godina od osnutka ove škole, svake se godine održava pedesetak seminara koje su vodili profesori iz Hrvatske, Europe, Sjedinjenih Država i Rusije, a do sada je školu pohađalo 5,000 polaznika iz cijelog svijeta (od kojih su danas mnogi poznati, renomirani glazbenici).

  Međunarodna ljetna glazbena škola Pučišća surađuje s Turističkom zajednicom Pučišća, Općinama Pučišća i Bol, Centrom za kulturu Bol, Osnovnom glazbenom školom Brač i Buffet Crampon iz Pariza.

  Školu, tradicionalno, podržavaju Ministarstvo kulture RH, Splitsko-dalmatinska županija, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, Arriva, HUZIP, ZAPRAF, HDU i Croatia Records.

  .
  . .
  . . .
  Prilog pripremila:
  Vesna Vrandečić
  Zagreb, Hrvatska
  . . .
  . .
  .