• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  058 – Žice od sna

  058 – Žice od sna

  058 – Žice od sna / Croatia Records, 2018 / CD, dig / Americana / Hrvatska

  Splitska gupa 058 muzički je projekat koji je 2012. godine pokrenuo gitarist i kompozitor, Branko Mamut. Okupio je tim muzičara da bi ispričao svoju muzičku priču. Iz te saradnje stvorila se kreativna energija te projekat proširila na snimanje autorskog albuma na engleskom jeziku namijenjenog prvenstveno stranom, ali i domaćem tržištu. Raznovrsnost osobnosti i stilova muzičara koji su našli zajednički jezik u ovoj priči, stvorila je neobičan i jedinstven muzički kolaž. Bend 058 iza sebe ima četiri singla – “Lutke“, “Kiša“, “Nova priča” i “Ljeto“. Njima su se ovih dana pridružila dva video zapisa – za naslovnu pjesmu albuma, “Žice od sna” (Ivana Perčić, autorica teksta ; Branko Mamut, autor muzike) i “Mala zvjer” (Mara Jurčević, autorica teksta ; Branko Mamut, autor muzike). Grupa 058 može se pohvaliti vrijednim priznanjem direkcije festivala Texas Sounds International Country Music Awards 2017 (Jefferson, TX, USA) za najorginalniju muziku, kao i nastupom u hramu contry muzike, u gradu Nashwille, Tennessee, USA.

  Grupu 058 čine – Nera Šulentić (vokal) ; Predrag Lovrinčević (usna harmonika, vokal) ; Branko Mamut (gitara) ; Ivan Cinotti (gitara, prateći vokal) ; Zvonimir Šulentić (bass gitara) ; Nikša Orlandić (bubnjevi)

  Americana je muzički žanr nastao u Americi i formiran je spajanjem američke tradicionalne muzike sa uticajima folk, country, blues, rhythm and blues, rock and roll motiva. Da se ona sada svira i u Splitu, najzaslužniji je Branko Mamut. Uvijek je to tako u životu – jedan “potegne“, a drugi su tu da “pripomognu“. Znam to iz ličnog iskustva.

  Mene splitska i dalmatinska muzika, a i većinu drugih, najviše asocira na klapsku i heavy metal muziku. To mu dođe kao neki stereotip (predrasuda), a njima nikada kraja. Dalmatinski bend koji svira Americanu prvo što izazove je čuđenje i pitanje – zašto, od kuda sad to…? Kada odagnamo te misli, ta nepotrebna pitanja, njihova muzika se sluša opušteno i kroz njene osnovne elemente – a osnovni elementi muzike su ton (koji određuje melodiju i harmoniju), ritam (i njemu pridruženi koncepti: tempo, metrika i artikulacija), dinamika i karakteristike zvuka kao što su boja i punoća.

  Grupa 058 priklonila se mainstream zvuku, a mainstream je sve ono što je pristupačno publici, što ima dobru prođu, što je u modi. Izbor radijske muzike koncipiran je, najčešće, baš na tu vrstu muzike. Najveće umijeće je spojiti mainstream i kvalitet. Tu, na toj muci, poznaju se junaci. Grupa 058 uspjela je u svoju muziku utkati i dozu kvaliteta. Muzika grupe 058 bazirana je na gitarama i zvuku usne harmonike uz dva vokala – Nerin i Predragov. Glavni vokali, kao i prateći, lijepo su usklađeni. Muzička pratnja “vuće” na country.

  Radio je, koliko čitam, već “prigrlio” muziku grupe 058, a veliki broj slušanja na njihovom YouTube kanalu kazuje da ih i publika voli.

  058 – “Žice od sna” – 1. Nova priča ; 2. Ljeto ; 3. Čudo ; 4. Kiša ; 5. Lutke ; 6. Bijeg ; 7. Vrijeme ; 8. Mala zvijer (feat. Miro Kadoić) ; 9. Žice od sna

  https://www.facebook.com/band058 / https://soundcloud.com/branko958 / https://www.facebook.com/branko.mamut / https://shop.crorec.hr /

    

  YT – 058 – Žice od sna

  YT – 058 – LJeto


  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  dragutin.matosevic@gmail.com