• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  ZVUK ULICE – Kao začaran

  ZVUK ULICE – Kao začaran

  ZVUK ULICE – Kao začaran / Jugoton-Croatia Records, 2018 / CD, dig / rock / Srbija

  Zvuk ulice, legendarna prednovovalna grupa osnovana je 1975. godine. Naredne, 1976. godine, bio je zapažen njihov višemjesečni angažman na VI-tom spratu poznate “Beograđanke“, a repertoar im je bio sastavljen od raznorodnih muzičkih pravaca – Hendrix, The Beatles, Rolling Stones, Dylan, ne zaobilazeći ni tada veoma popularan jazz-rock. U play list uvrstili su i netipičnu numeru, “Sheena Is A Punk Rocker“, grupe Ramones, pokazavši time sluh za novo vrijeme i muzičke promjene koje će ubrzo uslijediti. Paralelno sa angažmanom u “Beograđanci“, tekao je i rad na autorskim pjesmama.

  Uz relativno brojne lokalne (beogradske) koncerte, 1978. godine, Zvuk ulice su svirali na Gitarijadi Zaječar, kao i na “BOOM 78” festivalu u Novom Sadu (čija publika ih je već znala sa koncerta u “Studiju M“) te su imali seriju koncerata u beogradskom SKC-u. U eteru su imali povremena emitovanja svojih session snimaka (Radio Beograd). Grupa je stekla kultni status i postala je rodonačelnik novog talasa (new wave) na beogradskoj muzičkoj sceni, koja je sve više rasla.

  Obaveze, nevezane za muziku, uticale su na rasformiranje benda Zvuk ulice, nakon čega su Vlada Divljan i Zdenko Kolar nastavili karijeru u VIS Idoli, gdje im se, po odsluženog vojnog roka, pridružio i Kokan Popović.

  Kokan Popović, Vlada Divljan, Zdenko Kolar, Dragana Milković i Bora Antić, 38 godina kasnije, došli su na ideju o ponovnom okupljanju originalne postave grupe, ali je iznenadni i prerani odlazak Divljana (u. 04.03.2015.), između svega ostalog, omeo i planove o reaktiviranju grupe. Povodom 40 godina postojanja, članovi benda Zvuk ulice ponovo su se okupili, 25. marta 2016. godine, kada su nastupili na komemorativnoj izložbi “Dokumentarno sećanje na Vladu Divljana” (UK “Parobrod” – Beograd). Uz nove, mlađe snage, Miloša Milosavljevića (gitara) i Duleta Trnavca (saksofon), Kokan, Dragana i Zdenko, odlučili su da zvuk benda Zvuk ulice mora i dalje da živi. Bend je u studiju Digimedia nedavno finalizirao album, “Kao začaran“, u produkciji Dušana Kojića Koje (Disciplin A Kitschme).

  Više od 40 godina nakon što su kao klinci svojim neobičnim i svježim pristupom rock’n’rollu uzburkali duhove u Beogradu, Zvuk ulice vraćaju se na scenu s albumom “Kao začaran” (u izdanju Jugoton-Croatia Recordsa). Osim osnivača, glavnog autora i bubnjara, Slobodana Kokana Popovića, davne 1985. godine, bend su činili i Vlada Divljan (gitara i vokal), Zdenko Kolar (bass i vokal), Dragana Milković (klavijature), Bora Antić (saksofon) i Nenad Morgenštern (udaraljke i vokal). Zvuk ulice stekli su kultni status na beogradskoj sceni, a njihova pjesma “Amelija“, koja je uvrštena kao bonus na album “Kao začaran“, često se tih sedamdesetih, emitirala u radijskim programima.

  Album, “Kao začaran“, jedinstven je muzički amalgam raznih ritmova i stilova – pop soula šezdesetih, novog vala i jazz elemenata koje je dodatno –  aranžerski i producentski – izbrusio Koja (Disciplin A Kitschme). Tekstovi pjesama konceptualno predstavljaju posebnu zanimljivost – od kratke istorije Balkana u pjesmi “Ovako više ne mogu“, do genetski modificiranog senzibiliteta u pjesmi “Kao nekad u ponoć” ili pak drugačijeg pristupa zajedničkoj prošlosti u pjesmi “Hej, Seleniti“.

  DiskografijaKao začaran (Jugoton-Croatia Records, 2018)

  Prvobitni članovi grupe Zvuk ulice bili su – Slobodan Kokan Popović (bubnjevi) ; Zdenko Kolar (bass, vokal) ; Vlada Divljan (gitara, vokal) ; Dragana Milković (klavijature) ; Dragan Mitrić (klavijature) ; Bora Antić (saksofon) ; Nenad Morgenštern (udaraljke i vokal).

  Sadašnji članovi grupe Zvuk ulice su – Slobodan Kokan Popović (bubanj, udaraljke, glavni vokal) ; Dragana Milković (klavijature, vokal) ; Zdenko Kolar (bass, vokal) ; Miloš Milosavljević (gitara, vokal) ; Dušan Dule Trnavac (tenor saksofon)

  Kvalitet kad-tad “ispliva” na površinu. Čekati oko 40 godina da se on objelodani, malo je, ipak, previše, ali… bolje je ikada nego nikada. Opravdanje više, da je ovo izdanje publikovano, pronalazim i u kvalitetnoj muzici koja ispunjava gore pomenuti nosač zvuka. Kvaliteta me i ne iznenađuje obzirom na iskusne aktere koji su uzeli učešća u nastajanju ovih 12 pjesama. Pjesme i melodijski, i tekstualno i produkcijski, korespondiraju sa sadašnjim trenutkom.

  Pjesme sa albuma “Kao začaran“, radiofonične su, ali ne i banalne (što često slušamo u radijskim muzičkim emisijama). To mogu zahvaliti jasnoj aranžmanskoj strikturi, dobrim pjesmama, kao i kristalnoj i precizno odrađenoj produkciji…

  Ne znam koja je buduća sudbina ovog benda / projekta. Bilo bi dobro da održi kontinuitet – i autorskog rada, a i djelovanja. Za bend poput njihovog, bez ikakve dvojbe ima mjesta na svremenoj regionalnoj muzičkoj sceni.

  Zvuk ulice – “Kao začaran” – 1. Kao nekad u ponoć ; 2. Ponovo u Beogradu ’18. ; 3. Hej, Seleniti ; 4. Ovako više ne mogu ; 5. Osećam se dobro ; 6. Karakondžula (Kada gradom hara) ; 7. Vreme kao vreme ; 8. Čuvamo se nemani ; 9. Tigar od papira ; 10. Daj, daj, juri, juri, daj ; 11. Kao začaran – bonus – 12. Amelija

    

  https://www.facebook.com/grupazvukulice / https://www.facebook.com/jugoton.crorec /

  YT – ZVUK ULICE – Kao nekad u ponoć


  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, BiH