• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  ZAGREB JAZZ PORTRAIT – Jazz sastav koji obilježava 30 godina djelovanja

  ZAGREB JAZZ PORTRAIT – Jazz sastav koji obilježava 30 godina djelovanja

  ZAGREB JAZZ PORTRAIT – Jazz sastav koji obilježava 30 godina djelovanja

  Zagreb Jazz Portrait će 4. prosinca 2021. godine s počekom u 21 sat u Polukružnoj dvorani &TD-a prigodnim programom proslaviti 30 godina djelovanja. Zagreb Jazz Portrait je najdugovječniji jazz sastav u Hrvatskoj, dobitnik mnogobrojnih nagrada i priznanja publike i struke, među ostalima i nagrade Porin. Zagreb Jazz Portrait ima posebno mjesto u hrvatskom jazzu. Na prvoj probi, 1991., sudjelovali su bubnjar Jurica Uginović (tragično preminuo 1998.), saksofonist Saša Nestorović, kontrabasist Nenad Jura Vrandečić i gitarist Mario Igrec. Umjesto Ugrinovića 1998. godine, kvartetu se pridružio Borna Šercar, a dolaskom klavijaturista Hrvoja Gallera sastav je 2011. proširen u kvintet. U međuvremenu, kao gost, uz njih je svirao pijanist Matija Dedić koji je sudjelovao u snimanju njihova dva albuma. Osim što je ZJP godinama zadržao istu postavu, ostao je vjeran svom zvuku i koncepciji. Na početku su bili zapaženi njegovi tematski koncerti, otprilike, jednom mjesečno u Polukružnoj dvorani i MM centru Studentskog centra, na kojima je portretirao legendarne jazz autore, među ostalima Theloniousa Monka, Johna Coltranea, Charliea Parkera, Milesa Davisa i Dukea Ellingtona. No najvažniji doprinos, ZJP je dao stvaranjem autorske glazbe pri čemu svi članovi sudjeluju kao skladatelji. Portretovci su glazbenici bogatog iskustva koji su dobro upoznati s raznim aspektima jazza, stilovima, ritmovima, trendovima, ali i motivima hrvatske narodne glazbe… Djela koja izvode lišena su klišea, otvorena, svježa i maštovita. Budući da godinama sviraju zajedno, iznimno su uigrani i poznaju se u dušu, a njihove su skladbe zamišljene baš za članove sastava, glazbenike koji ih izvode, njihove afinitete i karaktere. (Autor teksta: Davor Hrvoj)

  Preuzeto sa linka – https://www.jazz.hr/index.php?opt=news&act=mlist&id=4245&lang=hr

  U 20 godina djelovanja Zagreb Jazz Portrait je ostvario 8 nosača zvuka od čega 5 kompakt diskova i nekoliko kompilacija, mnogo koncertnih i klupskih nastupa, kao i TV snimki, te radio emisija uživo. Kvartet izvodi standarde, ali i skladbe svih članova. Uspjeh je postigao upravo zahvaljujući prepoznatljivom originalnom glazbenom sadržaju. Uz stalne članove kao gosti povremeno sviraju pijanisti, te se s glasovirom kao petim glazbalom u sastavu, bitno se pojačala harmonijska slika sastava. Matija Dedić je sudjelovao u snimanjima dva nosača zvuka, a Hrvoje Galler na CD-u “Hrvatska Jazz Trilogija“. Sastav ostvaruje važnu suradnju s ansamblom Acoustic Project kojeg čine članovi Zagrebačke filharmonije pod vodstvom aranžera i kontrabasiste Dubravka Palanovića, s kojim ostvaruje projekt “Klasika/jazz“.

  Gitarist Mario Igrec rođen je 1959. u Zagrebu. Diplomirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu dugi je niz godina radio kao profesor gitare i pročelnik Jazz odjela. Stalni je član sljedećih ansambala: Cubismo, Zagreb Jazz Portrait, Swing Again, Mario Igrec Jazz Project (Latin Jazz Project), Tro+Continuo, a do 2001. godine bio je članom i sastava Hot Club Zagreb. Povremeno je surađivao i s Big Bandom HRT-a, Orkestrom Hrvatske vojske, Folkestrom, Ninom Badrić, Elementalom, Davorom Radolfijem, Vannom, Jazzy Blefom, sastavom Cute i drugima. U posljednje dvije godine surađuje sa Zagrebačkom filharmonijom i Orkestrom HNK-a te Tamburaškim orkestrom HRT-a. Od nastupa izdvaja koncerte na jazz festivalima u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Mađarskoj, BiH, Makedoniji i Jugoslaviji. Surađivao je i s eminentnim stranim glazbenicima. Godine 2000. dobio je nagradu HGU-a Status za Najistaknutijeg instrumentalista u 1999. godini u kategoriji jazz, latin, fusion i etno. S grupom Cubismo u proteklom je razdoblju osvojio 20 diskografskih nagrada Porin, među kojima tri osobno – za aranžman te dvije za jazz kompoziciju.
  Saša Nestorović najtrofejniji je dobitnik nagrade “Status” u kategoriji alt, sopran i tenor salsofoni, do sad je tu nagradu primio 12 puta.
  Kontrabasista Nenad Jura Vrandečić 3 puta je osvojio nagradu “Status” u kategoriji Najbolji kontrabasista.

  Preuzeto sa linka – https://www.jazz.hr/glazbenici-i-sastavi/zagreb-jazz-portrait-358

  Diskografska izdanja: It’s Time for Jazz (Best Music, 1996.) ; Portreti (Vesna glazba, 2001.) ; Tri suite iz Hrvatske (Aquarius Records, 2003.) ; Dan, dva (Cantus, HDS, 2007.) ; Hrvatska jazz trilogija (Vesna Glazba, 2010.) ; 25 (Croatia Records, 2017.)

  Vezani linkovi
  ZAGREB JAZZ PORTRAIT – 25 (Recenzija – Dragutin Matošević)
  ZAGREB JAZZ PORTRAIT – Hrvatska jazz trilogija (Recenzija – Dragutin Matošević)

  http://www.vesna-glazba.com/zagreb_jazz_portrait.html / http://www.crorec.hr/crorec.hr/uwe_index.php

  YT – ZAGREB JAZZ PORTRAIT – Homework

  YT – Zagreb Jazz Portrait – A Day or Two (Mario Igrec)