• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Raporti »

  YU GRUPA – Održan koncert u Zagrebu

  YU GRUPA – Održan koncert u Zagrebu

  YU GRUPA – Održan koncert u Zagrebu

  Sinoć, 08.01.2015. godine, u zagrebačkom popularnom rock klubu Vintage Industrial Bar hrvatska publika je imala prilike vidjeti jedan od najpoznatijih rock sastava s ovih prostora, legendarnu YU grupu, i to punih 27 godina otkako su zadnji put svirali u Zagrebu. Iako je Žika Jelić, basist iz originalne postave priznao da je imao malu tremu pred hrvatskom publikom, ispunjeni Vintage klub, u kojem su se osim mnogobrojnih fanova grupe našli i naši poznati glazbenici – Vladimir Kočiš Zec, Boris Hrepić iz Daleke obale, Pišta, Vlatko Ćavar Brada iz Psihomodo Popa – učinio je da početna trema vrlo brzo nestane. Odličnom svirkom briljirali su i ostali članovi grupe: Dragi Jelić (gitara) vokal i suosnivač grupe, Petar Jelić (gitara) te Slobodan Jurišić (bubnjevi).

  Dvosatnim koncertom ispunili su sva očekivanja publike svirajući svoje najveće hitove – “Pustinja”, “Dunave”, “Od zlata jabuka”, “Čudna šuma”, “Mornar”, “U tami disko kluba”, “Koktel pjesma”, a snažnu i energičnu svirku umirila je jedino pjesma “Crni leptir”, jedna od njihovih najpoznatijih balada. Očekivano za bis su ponovili pjesmu “Čudna šuma”, pjesmu koju je obradila i Disciplin A Kitschme te na taj način pokazali kako i nakon više od 40 godina postojanja sviraju podjednakom energijom.

  YU grupu su osnovali Žika i Dragi Jelić 1970. godine. Svoje prve i najbolje albume iz 70-ih godina objavili su u Jugotonu (“YU grupa”, 1973. godine, “Kako to da svaki dan”, 1974. godine, “YU grupa”, 1975. godine, “YU zlato”, 1976. godine, “Među zvezdama”, 1977. godine) dok su ostale albume, nastale u razdoblju od 1979. do 2005., objavili za PGP RTB. Jedini album za ZKP RTLJ, “Od zlata jabuka”, objavili su 1987. godine, odnosno nakon prve duže diskografske pauze.

  Croatia Records je 2009. godine u ediciji “The Ultimate Collection”, koja okuplja najznačajnija imena pop i rock izvođača regije, objavila dvostruku kompilaciju s najvećim hitovima YU grupe kao neizbrisiv trag u rock povijesti regije te uspomenu na velik broj generacija koje su odrastale upravo na njihovoj glazbi.

  YouTube – YU grupa – Mornar