• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  VLADIMIR TUBIĆ – Half Step Up

  VLADIMIR TUBIĆ – Half Step Up

  VLADIMIR TUBIĆ – Half Step Up / Self-released, 2017 / CD, digital / fusion jazz / Srbija

  Vladimir Tubić rođen je 1992. godine u Banjaluci, Bosna i Hercegovina. Još kao dječak od 12 godina, pokazao je veliki interes za muziku i tada dobiva prvu gitaru. Vladimir je imao sreću učiti uz jednog od najvrijednijih muzičara lokalne scene. Sviranje gitare učio je i uz poznatog gitaristu, Radomira Mihailovića Točka (Smak) koji je i utjecao na njegovo sviranje i muzikalnost. Vladimir je pokazao veliko zanimanje i fleksibilnost u raznim muzičkim žanrovima. To ga je uvrstilo u grupu mladih jazzera koji su, kao veliki talenti. osvajali nagrade i bilježili značajne uspjehe. Tako je na jednom jazz takmičenju, kao nagradu, osvajio gitaru, u dobi od 16 godina.

  Vladimir je pohađao mnoge muzičke radionice (workshops), posebno ljeti kada bi učestvovao na radionicama za jazz muzičare organiziranim na prestižnom Musician’s Institutu u Los Angelesu, Kalifornija, s profesorima (kasnije i mentorima) kao što su Miša Marjanov, Dragan Tabaković i Banja Kevrsan, koji su se pokazali neophodnima za građenje zvuka gitare Vladimira Tubića. U potrazi za usavršavanjem, Vladimir se obreo i u Beču kako bi sviranje jazz gitare usavršavao u klasi Cristiana Havela. Vladimir je bio dijelom mnogih akademskih projekat u Europi, studijskih sessiona, kao i na nastupima uživo. Do njegove 20. godine, glavni uzori bili su mu Robin Ford, Garry Moore i Larry Carlton. Kasnije, Vladimir je bio pod utjecajem George Bensona, Bill Grahama, Pat Martinoa i drugih instrumentalista kao što su John Coltrane i McCoy Tyner. Pokazujući veliku zrelost u svom zvuku, Vladimir je privukao veliku pažnju muzičke zajednice. Imao je značajnu ulogu i interes za online zajednicu, kao i za svoje video podcastove, online gitarske lekcije i kreativan pristup improvizaciji punoj jazz funk bebop zvuka.

  Vladimirovo prvo studijsko izdanje je instrumentalni album pod nazivom “Half Step Up“. Album ima devet autorskih kompozicija i aranžmana. Produkciju potpisuje Vladimirov profesor i mentor, Miša Marjanov. Vladimir planira predstaviti svoju originalnu muziku na raznim muzičkim festivalima i solo koncertima širom svijeta.

  DiskografijaHalf Step Up (Self-released, 2017)

  Album su snimili – Vladimir Tubić (gitara) ; Nikola Kovač (klavir) ; Ivan Blanuša (saksofon) ; Miroslav Tovirac (bubnjevi, bass)

  Regionalni web portal Barikada – World of Music, između ostalog, kao i Facebook grupa Jazzofili, kada god su u mogućnosti, rade na promociji regionalne jazz scene. Onima koji su već predstavljeni, a njihova muzička izdanja recenzirana, pridružuje se i Vladimir Tubić. Povod ovog osvrta je njegov debut album, “Half Step Up“. Album je self-released i krasi ga 8 autorskih kompozicija, instrumentala, kojih je Vladimir Tubić i autor .

  Osnovna odrednica jazza je improvizacija. Jazz improvizacije najčešće ima oblik teme s varijacijama. Princip sviranja nije stvaranje homogenog zvuka, već, naprotiv, isticanje razlika u instrumentalnim bojama. Upravo na ovim, davno usvojenim postulatima, zasniva se fusion jazz koji svira i na svom albumu prezentira Vladimir Tubić.

  Snimanje debut albuma, velika je odgovornost i zahtjevan zadatak. Svi muzičari htjeli bi odmah snimiti remek djelo. To je isto da se planinar, početnik, odmah uputi osvojiti Mount Everest. Do najvišeg vrha svijeta stići će samo oni koji počnu polako (ali sigurno) osvajati brdo po brdo, planinu po planinu… Rekao bih da je tako, polako, ali sigurno (u muzičkom smislu), krenuo i Vladimir Tubić. U njegovoj muzici nema ništa spektakularno, ali to ni malo ne umanjuje konačan rezultat, koji je u svakom slučaju pozitivan.

  Prvo, evidentno je da je Vladimir efikasno savladao mnoge tajne jazz muziciranja. Uspješno sviranje gitare, uz jazz fraziranje, kod njega nije upitno. Korak više je napredan autorski rad – komponovanje. Sve navedeno, sublimirano je u jednom muzičaru – Vladimiru. Odabirom pravih saradnika, podario nam je slušljiv i kvalitetan fusion jazz album. Glavne muzičke linije obilježava gitara, a ni malo nije zapostavljen zvuk saksofona, klavira i ritam sekcije. U zajedničkoj korelaciji, stvorili su vrijedno muzičko djelo. Da biste provjerili sve moje hvaleće navode, molim, poslušajte ovaj album putem važnijih online servisa.

  P.S. – Vladimir Tubić nedavno je promovirao album “Half Step Up“. Promocija albuma bila je 17-01-2018, u beogradskom Jazz & blues clubu SOUL Society – stari Bitef. Vladimir sa ponosom ističe da su mu specijalni gosti bili Vasil Hadžimanov i Miroslav Tovirac. Vladimira Tubića (gitara) pratila je provjerena ekipa jazzeraLuka Ignjatović (saksofon) ; Stevan Milijanović (pijano) ; Branko Vučetin (bass gitara) ; Aleksa Miljanović (bubnjevi).

  Vladimir Tubić – “Half Step Up” – 1. Slide it Down ; 2. Unexpected Call ; 3. The Gift of Smile and Tears ; 4. Love Night Vibes ; 5. Half Step Up ; 6. Blessings of The Righteous One ; 7. Driving Through Hometown (feat. Miša Marjanov) ; 8. The Smell of Love and Happiness

  Foto – Teodora Šarić

  https://www.facebook.com/tuba.tubic / http://www.vladimirtubic.com

  YT – Vladimir Tubić Kvintet – Unexpected Call (Live at SOUL Society 17.01.2018.)

  YT – Vladimir Tubić Kvintet – Love Night Vibes (Live at SOUL Society 17.01.2018.)


  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  info@barikada.com