• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Recenzije »

  VEJA – Škura ura

  VEJA – Škura ura

  VEJA – Škura ura / Goran Farkaš, 2022 / Digital / ethno (world) music / Hrvatska

  Veja je world music grupa iz Hrvatske. Fokusirana je na istraživanje istarske tradicionalne narodne muzike i na izvođenje iste u modernijim aranžmanima, uz korištenje raznih tradicionalnih instrumenata sa svih strana svijet. Veja je do sada imala mnogo nastupa širom Evrope.

  Riječ “veja” je naziv za istarski običaj okupljanja oko mrtvaca i promatranja njegovog tijela cijelu noć. Obično je to bilo praćeno jelom i pićem, što je onda često dovelo do pjevanja. Tokom jedne od prvih probi grupe Veja, starac koji je sjedio u istoj prostoriji, rekao je: “Momci, vi zvučite kao veja“. Imajući u vidu da je misija grupe Veja da oživi tradicionalne pjesme prearanžiranjem, nakon nekoliko minuta smijeha, to ime im je bio logičan izbor.

  Možda bi preci članova grupe Veja isprva bili zapanjeni načinom na koji njihovi potomci koriste mih (istarske gajde), gajde (slavonske gajde), kaval, gusle, harmoniku, gitaru, bass gitaru, đembe i cajon, vremenom bi prihvatili činjenicu da se sve mijenja – tako to raste, a sve što raste – živi, inspiriše i otvara nove mogućnosti za kreativnost.

  DiskografijaDolina mlinova (March 2014.) ; Škura ura (Goran Farkaš, 2022)

  Članovi ethno grupe Veja su – Goran Farkaš (vocal, mih, fiddle, bagpipes, kaval, tambura) ; Saša Farkaš (guitar, tambura) ; Marko Pernić (vocal, accordion) ; Sebastijan Demark (bass guitar) ; Luban Rajić (cajon, percussion) – Marijan Jelenić (sound design and engineering) – uz gostaMario Marušić (vocal, 1 – fiddle, 8) ;

  Istarski tradicionalni melos karakteriše autentični muzički izraz i netemperirano pjevanje. Da bi mogao zapisivati i proučavati istarsku narodnu muziku izmišljen je sisteme “istarskih nizova“. Postavlja se pitanje da li je “istarska muzička ljestvica” tek sredstvo rada ili spada u nematerijalno kulturno dobro kao i pjesme iz kojih je proizašla, s obzirom da se istarski muzički melos njeguje i kroz umjetnička muzička ostvarenja današnjice. Dokaz da istarki tradicionalni melos nije zaboravljen je inkorporiran u radu koji u svojim albumskim ostvarenjima prezentuje grupa Veja.

  Članovi grupe Veja su i vokalno i instrumentalno čvrsto na tragu tradicionalnog istarskog muzičkog nasljeđa. Vokalno – pjeva se višeglasno, a tekstovi su na istarskom narječju ili na talijanskom jeziku. Instrumentalno – većinski su zastupljeni tradicionalni istrumenti koji na autentičan način iskazuju atmosferu istarskog tradicionalnog melosa.

  Ovaj album uvršten je u užu grupu albuma iz ethno kategorije sa prijedlogom za najveće godišnje muzičke nagrade. Sa punim pravom, naravno. Ovaj album preporučam za poslušati svima onima koji su “open minded“, koji nisu žanrovski “skučeni” i koji su voljni “otkrivati” muzičke izraze izvan ustaljene javne medijske ponude.

  Veja – “Škura ura” – 01. Škura ura ; 02. Teško majki ; 03. Na planincah ; 04. Mantegnade ; 05. Ki je ki ; 06. Orko tić ; 07. Dolce paradiso ; 08. Nadrasla jelva ; 09. Oj, radosti ; 10. Carneval

  https://www.vejamusic.com / https://www.facebook.com/vejamusic /

  YT – Veja – Škura ura – 01 Škura ura

  YT – Veja – Škura ura (full album)