• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  VARIOUS – Dal Met Fu Sessions

  VARIOUS – Dal Met Fu Sessions

  VARIOUS – Dal Met Fu Sessions / Bagi Communications, 201x / Split CD / swing, jazz, blues, world music / Makedonija

  Nedjeljne matineje bile su jedna od glavnih formi društvenog okupljanja omladine u Skoplju, šezdesetih prošlog stoljeća. Muzika je bila ta koja je podsticala ta okupljanja – uglavnom je to bio rock and roll i neke druge progresivne muzičke forme. Ta tradicija je u skopskim klubovima trajala mnogo godina, da bi se prekinula početkom sedamdesetih. Od tada su nastale velike promjene i na muzičkom polju i u društvenom životu.

  U pokušaju da unaprijede muzičku scenu Skoplja, Brane (Branislav Dimitrov) i Mande (Vladimir Mandičevski) su se sjetili tih matineja i zaključili da bi bilo lijepo opet ih pokrenuti uz razne muzičke forme jazza i drugih oblika savremene muzike. Za mjesto tih događanja odabran je poznati skopski restoran – Dal Met Fu. Sve je to počelo 2006. godine, a do sada su tu nastupile najbolje makedonske grupe i solistički umjetnici iz oblasti jazza i kontemporarne muzike. Na ovom Split CD-u predstavljena su tri poznata makedonska izvođača. Predstavit ću ih ukratko:

  Marija TrioMarija Dimitrijević (vokal) ; Jovica Jovanovski (gitara) ; Zoran Pavloski (bass)

  Marija Dimitrijević dolazi iz Niša. Tu je završila Srednju muzičku školu, Niš. U Skoplju je završila Fakultet muzičke umjetnosti, Skopje, instrument viola. Violu i svira u ansamblu Makedonske opere i baleta. Uz sve to, pjeva jazz i swing u raznim postavama. Živi i radi u Skoplju, Makedonija.
  https://www.facebook.com/marija.dimitrijevic.1422409

  Toni Kitanovski TrioToni Kitanovski (gitara) ; Ivan Bejkov (akustični bass) ; Aleksandar Sekulovski (bubnjevi)

  Toni Kitanovski za sebe kaže da je kompozitor koji svira gitaru. Deset godina proveo je u Bostonu (USA), zahvaljujući Berklee stipendiji koju je dobio u punom iznosu. Tu je upotpunio svoja jedinstvena i ekstremna muzička otkrića koja su “obojila” njegovu muziku. Radio je i nastupao sa jazz legendama kao što su, između ostalih – Charlie Mariano i Greg Hopkins, pridružio se na pozornici na kojoj su bili – Derek Trucks & Steve Bernstein’s Sex Mob, ali je u zadnje vrijeme najprepoznatljiviji po saradnji sa gypsy brass bandom, Cherkezi. Sarađivao je i sa Macedonian Symphony i sa Slovenian Radio Big Band Orchestra. Povratak u Europu, nakon desetogodišnjeg izbivanja, zahtijevao je neki oblik adaptacije. Egzotični multi-cultural zvuci iz Bostona, gdje se na svakom uglu i u bilo koje doba dana / noći, može čuti tradicionalna muzika iz cijelog svijeta, bili su zamijenjeni istom količinom razne muzike sa Balkana bazirane na starim ritmovima Bizanta i tradicije Istoka.
  http://www.tonikitanovskitrio.com / https://www.facebook.com/tonikitanovskitrio

  Damir Imeri TrioDamir Imeri (klavijature) ; Oliver Josifovski (akustični bass) ; Oliver Duev (bubnjevi)

  Damir Imeri (1960) je jedan od najpopznatijih makedonskih muzičara čija aktivnost uključuje komponovanje, aranžiranje, sviranje klavira, kao i sviranje trombona. Sarađivao je sa eminentnim umjetnicima iz svijeta jazzaRay Charles, Duško Gojković, Gianni Basso, Roy Hargrove i drugima, kao i sa onima iz svijeta klasične muzike poput – Simon Trpčeski, Duo Kirovski, Flute Quartet Syrinx i sa drugima. Damir Imeri ima klasično muzičko obrazovanje koje je stekao na University of Sts. “Cyril and Methodius” – Skopje. Radio je kao jazz pijanista, aranžer i trombonist u makedonskom National Television and Radio Big Band Orchestra. Kao rezultat njegovih aktivnosti u oblastima mnogih muzičkih pravaca, Damir Imeri je uspio da kreira fuziju raznih muzičkih stilova u klasičnu formu, koristeći se bogatim makedonskim folklorom kao osnovom za svoje kompozicije. Njegova muzika je bila prepoznata i izvođena od strane najuspješnijih ansambala i umjetnika koji djeluju ovih dana, kao što su – Seattle Philharmonic Orchestra, Prague Philharmonic Orchestra, Stavanger Symphonic Orchestra, Orquestra Sinfonica Do Estado De Sao Paulo, Zagreb Philharmonic Orchestra i ostali. Radovi Damira Imerija izvođeni su u nekim od najprestižnijih svjetskih dvorana – London, Seattle, Sao Paulo, Prague, Poznan, Skopje, Melbourne, Copenhagen, Sofia, Beograd… bivajući visoko nagrađeni i od publike i od kritike. Damir Imeri imao je veliki uspjeh sa svojim Concerto for Piano and Orchestra koji je izvođen širom svijeta pod dirigentskim palicama raznih dirigenata – Alan Buribayev, Susanna Malki, Marek Pijarowski, Marin Alsop, Ivan Repušić i Jakub Hrusa. Trenutno, Damir Imeri radi za makedonsku National Opera and Ballet kao trombonista.

  Odmah na početku, zahvalio bih se Vasji Ivanovskom, vrijednom i iskrenom muzičkom posleniku i promotoru makedonske muzičke scene, dugogodišnjem organizatoru nadaleko znanog Skopje Blues & Soul Festivala, koji mi je dostavio Split CD, “Dal Met Fu Sessions“, i time mi dao priliku da vas upoznam sa njegovim sadržajem – kako sa muzikom, tako i sa izvođačima.

  Neki muzičari misle da je najvažnije snimiti svoju muziku za CD i izdati ga. Koje li zablude!!! To je tek početak mukotrpnog, opširnog i studioznog procesa i ako on izostane – sve do tada je (najčešće) učinjeno uzalud. Ono što mu slijedi, a često je i najvažnije, spada u marketing tog proizvoda. Pretraživao sam Internet (latiničnim pismom) tražeći podatke o ovom albumu, ni spomena o njemu. Možda su sve informacije date na ćililičnom pismu, ali su meni bile nedostupne. U svakom slučaju, o ćemu ne postoji pisani zapis – to ne postoji, to se nije dogodilo. Uzelo mi je više vremena no obično kako bih došao do potrebnih informacija. Ne žalim. Svi posjetitelji web portala Barikada – World of Music zaslužuju da imaju najbolju uslugu.

  Album otvara Marija Trio, sa dvije kompozicije. Marija Dimitrijević je svestrana muzička ličnost – svira (violu) i pjeva. Njen glas je kvalitetan i upotrebljiv u raznim muzičkim pravcima. Dio svog bogatog vokalnog opusa pokazala je i u dvije kompozicije sa ovog albuma.

  Slijedi Toni Kitanovski Trio sa tri kompozicije. Kako je vidljivo iz njegove muzičke biografije, Toni je stalno slušao i upijao tradicionalnu muziku iz svih krajeva svijeta. Taj duh osjeti se i u tri kompozicije sa ovog CD-a. Muzička forma Tonijevog trija je nesputana i melodijskim linijama jedinstvena. Posebno me se dojmila njihova interpretacija kompozicije “Play Is the Work of Children“.

  Album, sa četiri kompozicije zatvara Damir Imeri Trio. Damir Imeri je ostao vjeran svom stilu – tradicionalna makedonska muzika donešena u jazz formi sa prizvukom klasike (izuzetak je kompozicija broj 6). I samo ove četiri kompozicije bile su mi dovoljne da ustanovim tko je od ovdje predstavljenih na čelu kolone. Neosporno, to su Damir Imeri i njegov Trio. Naravno, dužno poštovanje zaslužuju i ostali umjetnici sa ovog Split CD-a.

  U svakom slučaju, ovaj Split CD je lijep i vrijedan dokumenat jednog vremena. Nadam se da će imati i svoje nastavke.

  Various – “Dal Met Fu Sessions” – 1. Marija Trio – There Will Never Be Another You ; 2. Marija Trio – Body and Soul ; 3. Toni Kitanovski Trio – New Orleans ; 4. Toni Kitanovski Trio – Steps ; 5. Toni Kitanovski Trio – Play Is the Work of Children ; 6. Damir Imeri Trio – Dal Met Fu Blues ; 7. Damir Imeri Trio – So maki sum se rodil ; 8. Damir Imeri Trio – Akasha ; 9. Damir Imeri Trio – Makedonsko devojče

  U nedostatku audio / video zapisa vezanih za ovaj CD, ove tri prezentacije su uzete, nasumice, sa YouTube kanala. Uživajte!!!

  YouTube – Marija Dimitrijevic – I wanna be loved by you (2014, Cover)

  YouTube – Toni Kitanovski Trio – “Togo” (live)

  YouTube – Damir Imeri + Jan Akkerman and Vlatko Stefanovski Group (Live in Belgrade, 2008)

  . .
  . . .
  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  . . .
  . .