• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  UGLJEŠA NOVAKOVIĆ QUINTET – Tales From The Past

  UGLJEŠA NOVAKOVIĆ QUINTET – Tales From The Past

  UGLJEŠA NOVAKOVIĆ QUINTET – Tales From The Past / Metropolis Music, Sokoj, 2018 / CD, dig / jazz / Srbija

  Alt saksofonista i kompozitor, Uglješa Novaković, pojavio se na srpskoj džez sceni u drugoj polovini dvijehiljaditih. Prethodno je studirao na prestižnoj Džez akademiji u Gracu, u klasi prof. Karlhajnca Miklina, da bi se odmah po diplomiranju našao u saksofonskoj sekciji orkestra Soul Connection, Duška Gojkovića i ostavio svoj trag na albumu “Balkan Project“. Umjetničku karijeru je nastavio između Zagreba i Beograda, između džeza i pop muzike, aranžiranja za big bendove i snova o sopstvenom malom sastavu. Bio je član džez orkestara RTS-a, HRT-a i Jazzlstra, a usput je pekao zanat i na prekookeanskom kruzeru Holland America Line. U Gracu je 2010. godine stekao zvanje mastera džez saksofona. Predavao je saksofon u Muzičkoj školi “Zaglara” u Zagrebu i na Novoj akademiji umetnosti u Beogradu, a danas radi u MŠ “Josif Marinković”, u Vršcu, kao profesor saksofona, malih ansambala, aranžiranja i istorije džeza.

  Na dugom spisku značajnih imena džez i pop muzike sa kojima je dosad sarađivao su – Gregory Hutchinson, Tony Lakatos, Duško Gojković, Martin Gjakonovski, Mario Gonzi, Tamara Obrovac, Massimo Savić, Nina Badrić… Takođe, učestvovao je u snimanju albuma džez orkestara RTS-a i HRT-a, Volanda Le Mata, Ede Maajka i Lele Kaplowitz.

  Skrasivši se konačno na beogradskoj džez sceni, Novaković se odlučio za hrabar potez: u svoj sastav je okupio mlađe muzičare sa vjerom da od te generacije srpskih džez talenata može da izvuče dodatno nadahnuće i energiju. Debitantski album, “Tales from the Past” (2018), u izdanju Metropolis Music, podetikete Metropolis Jazz, sadrži osam Novakovićevih kompozicija u maniru postbopa, sa mogućim početnim nadahnućem u muzici Kenija Gereta, Majkla Brekera ili Krisa Potera. Snimljen je u formatu kvinteta koji, osim Uglješe, čine Andreja Stanković (1990), Andreja Hristić (1988), Miloš Čolović (1998) i Miloš Grbatinić (1994). Njujork na Balkanu je nesumnjiva asocijacija na muziku koju nudi mladi sastav, potvrđujući veliku snagu novog srpskog džez talasa. (web site izdavača)

  DiskografijaTales From The Past (Metropolis Music, Sokoj, 2018)

  Članovi sastava Uglješa Novaković Quintet su – Uglješa Novaković (alt saksofon) ; Andreja Stanković (gitara) ; Andreja Hristić (klavir) ; Miloš Čolović (kontrabas) ; Miloš Grbatinić (bubnjevi)

  Jedna stvar je definitivna i nepobitna – i srpskom, i hrvatskom, i makedonskom, i slovenačkom… jazz scenom dominiraju mladi jazz muzičari. Jazzeri starije generacije ili su se “zasitilijazza ili su se “manuli ćorava posla“. Bilo kako bilo – na mladima svijet ostaje. U taj ešalom mladih jazzera, ovim nosačem zvuka, uključio se i Uglješa Novaković Quintet.

  Pregledao sam Internet u potrazi za nekom recenzijom ovog albuma. Nisam našao ni jedne. Nemam ništa protiv toga da budem prvi recenzent nekog muzičkog djela. Bez obzira što drugi pišu, ja se oslanjam na svoj sud i uvijek iskažem istinu, golu istinu – bez imalo uljepšavanja, bez imalo nagrđivanja (nečijeg djela).

  Ovako. Album “Tales From The Past” sadrži osam kompozicija koje nose potpis Uglješe Novakovića. Uglješa potpisuje i aranžmane. Evidentan je znatan utjecaj američke škole jazza. Album je dijelom nastao kao dio Kickstarter projekta i mogu si misliti, sada kada je završen, koliko mnogo znači njegovim tvorcima, Uglješa Novaković Quintetu. Trud – i umjetnički, a i poslovni – nije im bio uzaludan.

  Bolji poznavatelji svjetskog jazza prepoznat će u njihovoj muzici utjecaje raznih svjetskih jazz velikana. Naravno, to su samo kratki momenti, neke male naznake već čutog, ali se u većem dijelu svojih kompozicija, quintet suvereno okreće svom stilu, stilu koji ih čini prepoznatljivim u masi drugih jazz sastava, a to i jeste poenta svakog muzičkog djelovanja. Muzika ovog quinteta, u globalu, raznovrsna je i po stilu i po dinamici. To joj daje prijeko potrebnu osebujnost.

  Da nije sve bajno, ima i ono, neizbježno, ali… U cijeloj ovoj priči nedostaju neki bitni elementi da bi se ovo djelo nametnulo većoj grupi poštovatelja (jazz) muzike – web stranica, video spot, primjerena Facebook prezentacija… Uglješa Novaković (Quintet) na tome mora(ju) što prije poraditi jer… gvožđe se kuje dok je vruće.

  Uglješa Novaković Quintet – “Tales From The Past” – 1. Something About Her ; 2. Moment Is Gone ; 3. Nerve Blast ; 4. I Still Dream ’bout You ; 5. First To The Left ; 6. Finner Blurge ; 7. My Bundle Of You (Her Cosmic Eyes) ; 8. Something About Her (Alt. Take)

  https://www.facebook.com/profile.php?id=743275751 / https://www.metropolismusic.rs /

  YT – Uglješa Novaković Quartet – First To The Left

  YT – Uglješa Novakovic – Smells Like Teen Spirit (Nirvana, cover, @ Metropolis Jazz Fest @ 2018.02.09 DOB, Beograd)

  Recenzent:
  Dragutin Matošević
  Tuzla, Bosna i Hercegovina
  dragutin.matosevic@gmail.com