• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  TAVITJAN BROTHERS – Play Classics

  TAVITJAN BROTHERS – Play Classics

  TAVITJAN BROTHERS – Play Classics / Croatia Records, 2015 / CD, Dig / jazz / Sjeverna Makedonija

  Godine 2002. nastaje formacija pod imenom “Tavitjan Brothers”, a činili su je Diran Tavitjan (klavir), Garo Tavitjan (bubnjevi) i Dragan Trajkovski (bass). Muzika koju oni njeguju kombinacija je nekoliko modernih muzičkih stilova sa ekspresivnim elementima jazza sa naglaskom na virtuoznosti u improvizaciji i kreativnom izražavanju. Godine 2003., pobijedili su na međunarodnom takmičenju pod pokroviteljstvom Sony Jazz-a u Londonu. Iste godine snimaju live album sa jazz standardima i autorskim kompozicijama pod nazivom “The Tavitjan Brothers trio“. Godine 2008., Diran i Garo Tavitjan dobili su nagradu Jazz koncert godine za održani i rasprodati koncert u Univerzalnoj dvorani. Ovo je ujedno i prvi nagrađivani jazz & fusion koncert u istoriji Makedonije. Godine 2008., Diran odlazi u Njujork i snima solo album pod nazivom “Treasure” sa Garom Tavitjanom na bubnjevima i Aleksandrom Ikonomovim na basu, u studiju Mocart u Nju Džersiju. Braća Tavitjan su 2015. godine predstavili svoj novi album pod nazivom “Play Classics“, na kojem rade na kompozicijama velikih kompozitora klasične muzike u modernim aranžmanima, nepravilnim ritmovima i jazz improvizacijama. Ovim projektom održali su nastupe širom Evrope i Amerike, a osim što su formirali klavirski trio, objavili su isti materijal sa aranžmanima za simfonijski orkestar. Album “Tavitjan Brothers – Play Classics” snimila je postava – Diran Tavitjan (klavijature), Garo Tavitjan (bubnjevi) i Goran Gesovski (bass).

  Diran Tavitjan je rođen 18. februara 1977. godine u Skoplju. Međunarodni je muzički umjetnik i nagrađivani pijanista, kompozitor, aranžer i producent. Osnivač je postave Tavitjan Brothers i član je fusion benda Garo i Paramecium. Prvi je makedonsko/jermenski pijanista sa koncertima u Karnegie Hol i Blu Nout podržani od strane kompanija – Zildžan, Vikfirt, Sonor i Modern Dramer. Isto tako,  pionir je makedonskog ethno jazza i fusiona. Kreator je monumentalnog projekta “Makedonsko srce kuca u 7/8” sa legendarnim Balkanskim vokalima. Sarađivao je sa najznačajnijim imenima Balkana, kao i sa svjetskim umjetnicima – Majk Stern, Erik Meriental, Dejv Vekl, Frenk Gambale, Oz Noj, Rani Krija, Mo Pležr, Fernando Saunders, Rade Šerbedžija, Oliver Dragojević, Josipa Lisac, Oliver Mandić, Goran Bregović, Željko Bebek, Aki Rahimovski, Rozen Vitro i mnogi drugi… Spada u redu najkvalitetnijih i najznačajnijih makedonskih i balkanskih umjetnika sa međunarodnom karijerom.

  Garo Tavitjan je rođen 24. juna 1982. godine u Skoplju. On je internacionalni umjetnik i nagrađivani virtuozni bubnjar, kompozitor, pijanista, aranžer i producent. Osnivač je grupe Tavitjan Brothers i član benda Garo i Paramecium. Izabran je za jednog od 500 najboljih bubnjara na svijetu prema najvećoj i renomiranoj Drumervorld zajednici. Prvi je makedonski umjetnik i internacionalni ambasador najvećih kompanija za bubnjeve i činele na svijetu pod nazivima – Zildjian, Vic Firth, Roland, Sonor, Evans i Cympad. Prvi je makedonsko/jermenski bubnjar sa koncertima u Blu Nout, Karnegie Hol, Nublu, Dramers Kolektiv u Njujorku. On je i prvi bubnjar u regionu Balkana kojeg izdaju američki magazin “Modern Drummer” i “Drum Talk TV“. Sarađivao je sa Majk Sternom, Erik Mariental, Frank Gambale, Dejv Vekl, Rani Krija, Rosena Vitro, Džez Ambasadors, Moris Pležr, Džejms Ist, Din Braun, Fernando Saunders, Radetom Šerbedžijom, Josipa Lisac, Oliver Dragojević, Goran Bregović, Oliver Mandić (kao kompozitor), Željko Bebek, Tereza Kesovija, Garabet Tavitjan i mnogi drugi. Garo je kao kompozitor i izvođač snimio 87 albuma. Pojavio se na brojnim festivalima širom svijeta sa više od 500 koncerata uključujući i stadionske arene. Garo je sa bratom i ocem napravio najveći stadionski koncert u Makedoniji sa balkanskim legendama (70.000 posetioca). Smatra se jednim od najvećih bubnjara sa Balkana i Evrope.

  Goran Gešovski je rođen 07.03.1982. godine u Štipu, Makedoniji. Muzičko obrazovanje je stekao na muzičkoj akademiji Pančo Vladigerov u Bugarskoj gde je diplomirao jazz bass i kontrabas. Svoj prvi bend, nazvan Džampstart, osnovao je 2004. i ostvario je više nastupa u regionalnim jazz klubovima. U 2009. je postao član formacije Tavitjan Brothers sa kojima ostvaruje nekoliko audio izdanja i više stotina koncerta i saradnji širom Balkana, Evrope i Amerike. Aktivno radi kao studijski muzičar i sarađivao je sa istaknutim imenima makedonske i bugarske scene. Ubraja se u red najboljih regionalnih basista.

  Diskografija (kolaboracije)Tavitjan Brothers in Live (CD) ; The best of Garabet Tavitjan & Paramecium (CD) ; Garo Tavitjan – Urban Groove (CD) ; Garo Tavitjan – Personal View (CD) ; Eva Nedinkovska – Talisman (CD) ; Garo Tavitjan – Macedonian Rhytms (CD) ; Diran Tavitjan – Treasure (CD) ; Garo & Tavitjan Brothers – Makedonsko srce cuka vo 7/8 (CD) 1 ; Tavitjan Brothers – Play Classics (CD) ; Tavitjan Brothers – Live in New York (CD) ; Tavitjan Brothers – Live in London (CD) ; Tavitjan Brothers – Live in Switzerland (CD) ; Tavitjan Brothers – Live at the Universal Hall (CD) ; Tavitjan Brothers – Live in Sava centar Belgrade (CD) ; Tavitjan Brothers – Live in Blue Note ; Tavitjan Brothers – Live in Slovenia (Philharmonic) ; Tavitjan Brothers – Live in Kumanovo ; Tavitjan Brothers – Live at the Theatre (2 concerts) ; Tavitjan Brothers – DSG Trio

  Tavitjan Brothes su – Diran Tavitjan (piano) ; Garo Tavitjan (drums) ; Goran Gešovski (bass)

  Jedinstven projekat – djela klasične muzike “upakovana” u jazz aranžmane – potpisuju Tavitjan Brothers. Da su napravili pravu stvar, dokaz je da su, dopunjeni sa aranžmanima za simfonijski orkestar i uz njegovu pratnju, obišli neke od i najvažnijih i najznačajnijih svjetskih destinacija. Uspjesi, naravno, nisu izostali.

  Tavitjan Brothers su obradili i odsvirali bisere klasične muzike koje potpisuju velikani kao što su – Johan Sebastian Bach, Frederic Chopin, W.A. Mozart, Claude Debussy, Aram Khachaturian, M. Ravel, S. Rachmaninov, P.I. Tchaikovsky i F. Liszt. Svi ti biseri od ranije su dobro poznati svim ljubiteljima muzike, ali ovaj puta svi imaju priliku u ovim biserima uživati kako su predstavljeni na jedan drugačiji način.

  Jazz muzika je muzika bez vremenskog ograničenja, a još kada je bazirana na klasičnim djelima, onda… Muzika sa ovog albuma puna je neke smirene atmosfere. Uz osnovne muzičke linije idu dojmljive klavirske improvizacije, praćene adekvatnom ritam sekcijom koju nadahnuto nose bass i bubnjevi. Već i u formi trija, sve je savršeno. Obzirom da se isti program izvodi i uz simfonijski orkestar, možemo samo zamisliti koliko sve to moćno zvuči.

  Tavitjan Brothers – “Play Classics” – 1. Bolero (M. Ravel) ; 2. Badinerie from suite N0. 2 (J.S. Bach) ; 3. Etude Op. 10 No. 3 (Frederich Chopin) ; 4. Rhapsody on a theme of Paganini (S. Rachmaninov) ; 5. Rondo Alla Turca (W.A. Mozart) ; 6. Lake on the moonlight (P.I. Tchaikovsky) ; 7. Sabre Dance (A. Khachaturian) ; 8. Hungarian rhapsody No. 2 (F. Liszt) – bonus track – 9. Waltz Op. 64 No. 2 (F. Chopin)

  Klik na linkGaro Tavitjan – P r e s e n t a t i o n (Biography)

  https://www.facebook.com/p/Tavitjan-Brothers-100009688960918 / https://www.facebook.com/profile.php?id=100063859324417 / https://www.garotavitjan.com / https://www.dirantavitjan.com /

  YT – Tavitjan Brothers – “Play Classics” (Full Album)