• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Raporti »

  SWING AGAIN NA DANIMA JAZZA DAMIRA KUKURUZOVIĆA (Sisak, 04.07.2021.)

  SWING AGAIN NA DANIMA JAZZA DAMIRA KUKURUZOVIĆA (Sisak, 04.07.2021.)

  SWING AGAIN NA DANIMA JAZZA DAMIRA KUKURUZOVIĆA (Sisak, 04.07.2021.)

  Piše: Dinko Husadžić Sansky
  Fotografije: Damir Pahić

  Sisak je opet sjajna zvijezda hrvatskog jazz svemira. U nedjelju, 04.07.2021. godine, uzbudljivim je koncertom glasovitog okteta Swing Again otvoren jazz festival, kao počast preminulom Damiru Kukuruzoviću i kao nastavak petnaest godina tradicije sisačkih jazz događanja čiji je spiritus movens bio Damir Kukuruzović.

  Uz potporu Županije i Grada, Damirove obitelji i prijatelja koji su podržali težnju Damirove supruge, Marijane Barišić, jazz u Sisku i dalje živi. Festival je, s punim pravom i pijetetom nazvan, Dani jazza Damira Kukuruzovića.

  Marijana se zahvalila na potpori svima koji su na bilo koji način pomogli da se ovo događanje ostvari, a njen emotivni nastup bio je i najava divnih riječi koje je publicist i jazz kritičar Davor Hrvoj uputio sisačkoj publici. Njegove riječi prekidane su suzama, i njegovim, ali i suzama publike, prekidane su i pljeskom, prekidane su najiskrenijom emocijom poštovanja prema velikom majstoru gipsy swinga i prerano preminulom Damiru Kukuruzoviću.

  Istaknuo je Davor značenje Damirovo u kontekstu ne samo hrvatskog jazza, značenje kluba kojeg je vodio te samog Festivala. Izrazio je želju da Sisak ne zaboravi Damira (što se neće dogoditi, posthumna nagrada Grada Siska za životno djelo i ovaj Festival, dokaz su tomu!), jer, naglasio je, Zagreb je zaboravio na velikog jazzista Boška Petrovića. Govorio nam je o velikom prijateljstvu Boška i Damira, Damir ga je smatrao mentorom, u njemu je Boško vidio karizmu kakvu je i sam posjedovao.

  Na kraju svog obraćanja sisačkoj publici, Davor Hrvoj najavio je članove sastava Swing Again. Započeo je koncert, a jedna odlično odabrana fotografija Damira Kukuruzovića na velikom panou iza glazbenika bila je na pravom mjestu… onaj njegov osmijeh i pogled, kao da kaže, gledam ja vas i vidim da dobro radite… zacijelo će svi glazbenici koji će nastupiti tijekom sedam dana Festivala osjetiti taj fini zaštitnički plašt kojim nas Damir inspirira, taj fini osjećaj sviračkog nadahnuća u počast velikog glazbenika.

  Swing Again je jazz oktet kojeg čine četiri puhača i ritam sekcija, a postoji već gotovo 40 godina, uz kraće prekide aktivnosti. Posljednje tri godine vodi ga pijanist i aranžer dr. Ante Reljić (urolog – jedini amater u sastavu!) i to u organizacijskom i repertoarskom smislu, dok je u umjetničkom vodstvu dominantan trubač Zvonimir Bajević.

  Oktet Swing Again je, kroz protekle godine, ugostio mnoge poznate domaće jazz glazbenike i vokaliste te nastupao na mnogim jazz festivalima, i izvan Hrvatske, te studijskim snimanjima i klupskim svirkama. Dr. Reljić rekao mi je da njegujući swing upravo čuvaju i uspomenu na Damira, pa su svoj ovogodišnji nastup u Sisku otvorili jazz standardom “There will never be another you“. U nastavku, uz vokalne soliste Maju Sever Cuglin i Adalberta Turnera-Jucija, slijedile su poznate skladbe iz notnih bilježnica D. Ellingtona, C. Basiea, N. Simone, B.Holliday, F. Sinatre, R. Charlesa i drugih velikana popularnog jazza.

  Večer otvaranja Dana jazza Damira Kukuruzovića bila je dostojna, kako bi to Damir rekao, svake Božije i ljudske hvale. Glazbenici su opravdali dobar glas koji ih prati, bio je to vrhunski hommage swingu i Damiru.

  Swing Again su odličnim muziciranjem predstavili – Zvonimir Bajević (truba I), Kruno Zver (truba II), Zdenko Ivanušić (tenor sax), Mario Šincek (trombon), Ante Reljić (klavir i arr.), Alan Dović (el. gitara – na ovom koncertu zamjena M. Igrecu), Dinko Stipaničev (kontrabas i bass-gitara) te Karlo Kukovačec (bubnjevi).

  I nebo je bilo uz nas, izdržalo je bez kiše koja je uslijedila kasnije. Prostor Atrija Muzeja u Sisku pokazao se dostojnom zamjenom za, nažalost, potresom devastirani Siscia Jazz Club. Akustika je odlična, a razglas su ugodili majstori zvuka Dino, Tea i Goran Brebrić. Goran je, inače, bio višegodišnji bliski Damirov suradnik, bubnjar i tonski snimatelj, zaslužan za zvuk na Damirovim albumima “My Django Family” i “Smile” koji, uskoro, posthumno izlazi.

  Vezani link – DANI JAZZA DAMIRA KUKURUZOVIĆA – Najava festivala (Piše: Dinko Husadžić Sansky)

  Foto galerija Damira Pahića –

  * *
  * * *
  Autor priloga:
  Dinko Husadžić Sansky
  Velika Ludina, Hrvatska
  * * *
  * *