• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Raporti »

  Sestre Šišić – Solistički koncert klasične muzike, Međunarodna galerija portreta Tuzla, 30-06-2023 (Izvještaj)

  Sestre Šišić – Solistički koncert klasične muzike, Međunarodna galerija portreta Tuzla, 30-06-2023 (Izvještaj)

  Sestre Šišić – Solistički koncert klasične muzike, Međunarodna galerija portreta Tuzla, 30-06-2023 (Izvještaj)

  Međunarodna galerija portreta Tuzla, 30-06-2023 godine, bila je stjecište Solističkog koncerta Lamije Šišić (violina) i Meline Šišić (klavir). Kao gošća programa, nastupila je i Mia Ilić (balerina). Moderatorica te manifestacije bila je Sabina Mujezinović.

  Ne pamtim da je u Tuzli, u skorije vrijeme, održan tako uspio i visoko profesionalan nastup u domeni klasične muzike. Od prvog do zadnjeg takta, posjetitelji su svjedočili vrhunskim interpretacijama dviju majstorica svojih instrumenata, violine i klavira, kao u nadahnutom, doduđe i kratkotrajnom, baletskom plesu njihove gošće.

  Izvedena su djela svjetsko znanih kompozitora primjerena toj instrumentalnoj postavi – Wolfganga Amadeusa Mozarta, Roberta Schumanna, Petra Iljiča Čajkovskog, Igora Stravinskog i Pabla de Sarasate. Međunarodna galerija portreta Tuzla se kao, između ostalog, koncertni prostor, pokazala idealnim mjestom. Zvuk klavira kristalno jasno je odzvanjao cijelim tim prostorom pod prstima vrhunske umjetnice, Meline, a zvuci violinskih žica raznim emocijama i bojama, u rukama vrsne umjetnice, Lamije, osvojili su srca prisutnih.

  Tuzla sa punim pravom može biti ponosna na te dvije umjetnice. Srednju muzičku školu Tuzla su do sada krasili vrhunski gitaristi, klasičari. Lijepo je znati da iz te ustanove niču i umjetnici/e drugih instrumenata.

  Lamija Šišić, učenica je 5. razreda Osnovne muzičke škole Tuzla, na instrumentalnom solističkom odsjeku Violina. Također, super odlična učenica je 8. razreda Osnovne škole gdje je ostvarila zapažene rezultate na općinskim, kantonalnim i federalnim takmičenjima iz fizike, matematike, književnosti i sl. Nekoliko puta odlikovana je priznanjem za natprosječan uspjeh od strane Ministarstva obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona. Dobitnica je priznanja Asocijacije za kreiranje i razvoj pozitivnih vrijednosti Pro-Aktiva Tuzla. Bavi se humanitarnim radom, književnošću, likovnom i dramskom umjetnošću.

  Lamija violinu svira od svoje šeste godine, a uz klavirsku saradnju sestre, pijanistice, Meline Šišić, ostvaruje zapažene nastupe na festivalima (Vezeni most, Majski cvijet, FEDU Sarajevo, Festive Gala Academy Concerts W.A. Mozart, Viva la musica) i gostovanjima u radio-televizijskim kućama. Dobitnica je mnogih specijalnih nagrada i laureat je na domaćim i internacionalnim muzičkim takmičenjima (BiH, Slovenija, Makedonija, Hrvatska i Srbija). Aktivna je učesnica Muzičkog kampa za mlade virtuoze i Internacionalnih susreta violinista Bosne i Hercegovine.

  Centar za muzičku edukaciju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu (CME), započeo je realizaciju projekta Muzički kamp za mlade virtuoze u okviru kojeg je Lamija Šišić položila audiciju za soliste i nastupila na dva koncerta u Sarajevu (Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine i Katedrala Srca Isusova) uz pratnju orkestra Muzičkog kampa kao solistica, svirajući jedan od violinskih koncerata iz ciklusa koncerata A. Vivaldija, Četiri godišnja dobaZima. Posebna radost su joj mnogobrojni solistički koncerti (BKC Tuzla, BKC Sarajevo, Međunarodna galerija portreta Tuzla, Centar za kulturu Lukavac). Pohađala je majstorske radionice kod uglednih pedagoga/violinista: Dušan Panajotović, Vladimir Marković, Arvida Kullolli-Vračo, Yeon Ju Jeong, Ray Chen, Orfej Simić, Miloš Čorlija, Klara Flieder Pantillon, Lorena Milina, Augustin Hadelichi dr..

  Svirala je kao solistica uz pratnju Simfonijskog orkestra Mostar na Koncertu mladih talenata 2021. i 2022. godine. Kao prva violina kamernog ansambla, svirala je na otvorenju Tonic’s Summer Community Concerta sa Ray Chenom kao solistom, praizvevši djelo Noaha WeissaLamija svira na majstorskoj violini garden like Biljane Popović (Umetnička radionica Puž, iz Beograda).

  Melina Šišić (2003., Tuzla), završila je redovnu osnovnu i osnovnu muzičku školu zahvaljujući svestranim interesovanjima kao Učenik generacije, a Srednju muzičku školu “Čestmir Mirko Dušek”, smjer Klavir, sa fantastičnim uspjehom završava za tri godine školovanja. Kao prvorangirana, upisuje Odsjek za klavir, udaraljke, harfu i srodne instrumente, smjer Klavir na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu gdje je trenutno studentica II godine u klasi gostujuće prof. mr. Lidije Stanković (FMU Beograd) i v. ass. prof. mr. Zlatana Božuta.

  Dobitnica je priznanja uglednih pijanista: Anna Ulaieva, Marina Horak, Mariam Batsashvili, Igor Gryshyn. Usavršava se na majstorskim kursevima predavača: Zoran Jančić, Konstantin Krasnitsky, Jokuthon Mihailović, Teresa Trevisan, Vladimir Milošević, Libor Novaček, Vesna Podrug Kossjanenko, Neven Šobajić, Severino Manuel Ortiz Rey, Ruben Dalibaltayan, Srđan Čaldarović, Zuzana Niederdorfer. Ostvarila je zapažene klavirske recitale (Italijanski kulturni centar Beograd, Belgrade Chopin Fest, BKC Sarajevo), koncerte i rezultate na pijanističkim takmičenjima u zemlji i inostranstvu (Slovenija, Poljska, Srbija, Makedonija).

  Melina nastupa kao solista, kamerni muzičar i klavirski saradnik (Koncertna sezona Muzičke akademije UNSA, Majske muzičke svečanosti, Students on Stage, Viva la Musica, Muzički trenutak, Dani umjetnosti Univerziteta u Sarajevu i dr.). Od 2023. godine, obnaša funkciju sekretara Asocijacije studenata Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

  Mia Ilić (2009., Tuzla), od ranog djetinjstva pokazuje sklonost ka muzici i u 6. godini postaje članica Gradskog dječjeg hora Slavuj, kao i Baletskog studija Pozorišta mladih Tuzla. Godine 2019., upisuje se u Osnovnu muzičku školu, Odsjek za klasični balet u klasi nastavnice Željke Marinić. Već je nastupala na mnogobrojnim koncertima i kulturnim manifestacijama, raznim promocijama. Po pozivu osnovnih i srednjih muzičkih škola iz Sarajeva, 2022. godine je plesala na Svečanom baletnom koncertu u Narodnom pozorištu Sarajevo. Dobitnica je nagrada na međunarodnim takmičenjima (Inter Dance Fest Sarajevo i Mo-Stars, Mostar. Godine 2022., osvojila je 1. mjesto na Inter Dance Fest, međunarodnom baletnom takmičenju u juniorskoj klasi. Ujedno, Mia svira i klavir u klasi prof. Nine Božić. Nastupala je i na koncertima klase.

  Izvještaj i fotografije – Dragutin Matošević

   


  Izvještač:
  Dragutin Matošević
  www.BARIKADA.com