• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Jazz scena »

  ROBERT VRBANČIĆ – NY Side Story

  ROBERT VRBANČIĆ – NY Side Story

  ROBERT VRBANČIĆ – NY Side Story / Aquarius Records, 2021 / CD, Dig / classical, jazz, easy listening / Hrvatska

  Robert Vrbančić (rođen 1975. godine) jedan je od najpoznatijih hrvatskih basista s karijerom dugom više od dva desetljeća u kojoj je studijski i live svirao s nekim od najprominentnijih glazbenih imena. Od djetinjstva je glazba bila velik dio njegovog života te je slušao, učio i proučavao razne žanrove, od jazza i soula, do hip-hopa i funka. Iako živi u Europi, američke glazbene stilove oduvijek osjeća “u kostima” i srcu, a neki od njegovih omiljenih glazbenika su Robert Glasper, Chris Dave, Thundercat, Karriem Riggins, Derrick Hodge, Kamasi Washington i drugi.

  Robert Vrbančić je Srednju muzičku školu za kontrabas završio u Zagrebu, a sviranje bass gitare usavršavao je kod vrhunskog bass gitariste Line Devića. Svirao je sa najeminetnijim glazbenicima regije… Gabi Novak, Tereza Kesovija, Nina Badrić, Ivana Ranilović-Vrdoljak Vanna, Zlatan Stipišić Gibonni, Oliver Dragojević (s kojim je gostovao po mnogim svijetskim dvoranama)…

  Unazad 20 godina, snimio je više od 2,000 pjesama za najpoznatije izvođače u regiji i inozemstvu. Surađivao je sa svjetski znanim glazbenicima među kojima se ističu ova imena – Jason Lindner, Antonio Sánchez, Anna Oxa, Barbara Tucker itd.. Već 20 godina nastupa na raznim klupskim svirkama. Dobitnik je 3 nagrade Status za umijeće sviranja bass gitare…

  Od 1999. godine počinje se profesionalno baviti glazbom. Prvi profesionalni angažman bio mu je u bendu Davora Radolfija s kojim je svirao jednu godinu, a nakon toga dolazi u prateći sastav Nine Badrić s kojom je svirao trinaest godina. Paralelno, počinje radit kao studijski glazbenik i instrumentalist koji je angažiran u raznim televizijskim emisijama, tako da je, unazad nekoliko godina, snimio više od 2,000 pjesama za najpoznatije izvođače na ovim prostorima – Oliver Dragojević, Nina Badrić, Ivana Ranilović-Vrdoljak Vanna, Toni Cetinski, Zlatan Stipišić Gibonni, Massimo Savić, Toše Proeski, Gabi Novak, Tereza Kesovija, Radojka Šverko, Edo Maajka, Dino Dvornik, Maksim Mrvica, Matija Dedić i mnogi drugi…

  Svirao je sa većinom hrvatskih pjevača prateći ih na njihovim velikim turnejama. Izdvoja ih se nekoliko – nekoliko koncerata u Lisinskom Zagreb i Domu sportova Zagreb uz Ninu Badrić ; turneja Momenti u Lisinskom, velika turneja po Arenama (Spaladium Split i Arena Zagreb) uz Olivera Dragojevića ; velika turneja po Hrvatskoj uz Maksima Mrvicu ; velike turneje uz Tri dive – Radojku Šverko, Gabi Novak, Terezu Kesoviju, a posebno se ističe Veliki koncert Olivera Dragojevića u svjestski poznatoj dvorani u New Yorku, Carnegie Hall.

  U stalnoj postavi pratećeg sastava raznih pjevač bio je – 13 godina sa Ninom Badrić ; 9.godina sa Ivanom Ranilović-Vrdoljak Vanna ; 5 godina sa Massimom Savićem ; 9 godina sa Jacques Houdekom ; 3 godine sa Igorom Geržinom

  Stalni je član sastava koji sviraju duhovnu glazbu. Radio je, sa drugim izvođačima, u velikom projektu Progledaj srcem, s kojim je svirao velike koncerte – 3 puta o Ciboni Zagreb, 4 puta u Lisinskom Zagreb i 2 puta u Areni Zagreb.

  Robert Vrbančić je dobitnik nekoliko godišnjih nagrada Status za najboljeg basistu. Unazad 22 godine, koliko se muzikom bavi profesionalno, radio je muziku za mnogo televizijskih emisija od kojih se izdvajaju – 8 sezona Volim Hrvatsku, 2 sezone Kod nas doma, a kao gostujući instrumentalist radio je za TV show emisije Ples sa zvijezdama i Pjevajmo sa zvjezdama. Sudjelovao je i u svim većim humanitarnim koncertima od kojih su… – Dajmo da čuju, Zaklada Ana Rukavina, nekoliko velikih koncerat na glavnom zagrebačkom trgu i bezbroj drugih sličnih koncerata i manifestacija. Kao član orkestra sudjelovao je na manifestaciji Dora. Kao član orkestra, glazbenik instrumentalist, bio je u show programima – Divas i dive Dora show program, Nina Badrić Dora show program

  Tijekom godina surađuje i na hip-hop sceni, pa tako snima i nastupa s najpoznatijim izvođačima te scene među kojima su – Stoka, Connect, Edo Maajka, Reper iz sobe, Bolesna braća, Nered itd.

  Unazad 15 godina je u stalnom sastavu Klinci s Ribnjaka, s kojima je obišao “pola Europe” i u mnogim velikim europskim grdovima (Wien, Brussels, Budapest, Roma itd) predstavljao Hrvatsku i njezine pjesme.

  Kao studijski glazbenik surađuje sa većinom značajnih producenata iz regije – Ante Gelo, Nikša Bratoš, Miro Buljan, Miro Vidović, Darko Jurković, Predrag Martinjak itd. Kao instrumentalist gostuje u vekikim orkestrima, kao i u simfonijskom orkestru i filharmoniji. Surađuje na snimanjima glazbe za razne hrvatske filmove, a radio je i sa najpoznatijim dirigentima Hrvatske – Alan Bjelinski, Zdravko Šljivac itd.

  Prvi dolazak u New York za mene je zaista bio šok jer cijeli život sanjam o tom gradu… Kultura, glazba, moji najveći glazbeni idoli stvarali su i živjeli u tom gradu. Za mene je u mojim maštanjima New York uvijek bio idealan grad za hiperaktivne ljude koji u gradu koji nikad ne spava i sami nemaju vremena za spavanje, nego su fokusirani na svoje stvaralaštvo. Već pri prvom posjetu New Yorku uvjerio sam se da je tako. Od devet dana, koliko je trajao moj posjet, spavao sam ukupno deset sati jer sam samo hodao i upijao tu silnu energiju te sam shvatio da je to grad za one koji žele živjeti punim plućima“, o prvom susretu s New Yorkom ispričao je Robert te nastavio: “Nakon povratka u Zagreb trebalo mi je neko vrijeme da se priviknem na tišinu, ali mi je ostao taj audio-vizualni osjećaj… Jednostavno, i dalje sam čuo i vidio i osjećao New York te sam taj osjećaj odlučio pretvoriti u glazbu. Jako sam sretan što sam taj osjećaj uspio pretočiti u note i nadam se da će uz pomoć ovog albuma uspjeti proživjeti moj ‘NY Side Story’.

  Album “NY Side Story” snimljen je manirom one man band. Hoću reći – Robert Vrbancčić je odsvirao (programirao) sve instrumente. Na albumu “NY Side Story” nalazi se 11 instrumentala snimljenih kombinacijom classical i jazz elemenata kojma je uspješno izgradio za slušanje veom prijatnu easy listening atmosferu. Sve pjesme sa albuma protkane su raznim zvučnim ili govornim podlogama koje korespondiraju sa osnovnim temama svake pjesme, ponaosob. Primjerice, prvu pjesmu albuma, “Good Morning“, tako, otvaraju tri takta američke himne koja se čuje u pozadini, a iz nje izranja sama, već pomenuta, kompozicija.

  Za svoje samostalno autorsko muzičko predstavljanje, Robert Vrbančić se upustio kombinirati dvije najzahtijevnije muzičke forme – classical i jazz – i iz tog čudnog kolopleta izašao je kao pobjednik. Album sam preslušao nekoliko puta, ali mi je svakim novim slušanjima otkrivao neke nove bisere Vrbančićeve muzičke priče koji su mi promakli u prethodnim slušanjima.

  Iako je muzika kompleksna, laka je za slušanje. Ta činjenica govori da je melodiojski, harmonski, ritmično… sve usklađeno i tu, na svom mjestu, uz potpuno opravdanje. U toj muzici nema podilaženja zahtijevima komercijalnog tržišta niti zadovoljavanja konzumenata koji nisu došli do statusa da razumiju i slušaju takvu muziku.

  Ono što se mora istači – konzistentnost je muzičkog izraza kojim je cijeli album snimljen. To jeste teži način proboja na tržište ili medije koji zanemaruju prave vrijednosti, ali je sa strane svakog iskrenog muzičara, jedini ispravan put i na njemu treba ustrajati, koliko god to “koštalo“. Prevariti samog sebe – to nitko ne želi.

  Robert Vrbančić – “NY Side Story” – 1. Good Morning ; 2. 0-24 City ; 3. NY 1955 ; 4. Central Station ; 5. NY Blues ; 6. China Town ; 7. Christmas Time ; 8. Manhattan ; 9. Wall Street ; 10. Astoria ; 11. Subway

  https://www.facebook.com/robert.vrbancic / https://www.deezer.com/en/album/213647452 /

  YT – Robert Vrančić – NY Side Storz (album preview)