• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Vijesti »

  RATKO ZJAČA – Light In The World (Priča o novom albumu)

  RATKO ZJAČA – Light In The World (Priča o novom albumu)

  RATKO ZJAČA – Light In The World (Priča o novom albumu)

  Ratko Zjača: Light In The World (Piše: Dinko Husadžić Sansky)

  Ratko Zjača, vrhunski hrvatski i svjetski jazz gitarist, govori o svom novom albumu:

  Light In The World je moj najnoviji autorski album sastavljen od 9 kompozicija koji je snimljen u talijanskom gradu Forli, isto kao i prethodni album, Life On Earth. Cijeli koncept moje nove grupe, Nocturnal Four (koja je grupa sa line upom – gitara / saksofon / Hammond orgulje i bubnjevi), potiče iz moje rane mladosti gdje su upravo albumi u tom formatu bili izuzetno utjecajni na moje odrastanje kao glazbenika. Nakon mnogo godina sviranja, snimanja u raznim kombinacijama sa mojim projektima gdje nisu bile zastupljene Hammond orgulje, često mi je ta kombinacija bila u glavi. Konačno, prije četiri godine, imao sam turneju sa Renatom Chiccom na Hammondu, a prije toga sam snimao album sa Bedettiem na saksofonu i shvatio da je to idealna konstelacija za moj budući projekt koji sam nazvao trilogija. Pitanje, tko će biti bubnjar, bilo je vrlo jednostavno, a odgovor je – trojca od mojih all time favorite bubnjara.

  Krenuo sam pisati glazbu za taj projekt i napisao 30 kompozicija za quartet Nocturnal Four u kojem ćemo Chicco Bedetti i ja biti stalni članovi, a u svakom novom dijelu trilogije će biti drugi bubnjar. Nakon uspješnog, prvog albuma, Life On Earth, koji je snimljen sa fenomenalnim i jednim od najboljih bubnjara današnjice, Antoniom Sanchezom, snimljen je drugi album, Light in the World, koji upravo izlazi ovih dana sa bubnjarskom legendom Johnom Rileyem, jednim od najboljih američkih bubnjara. Lista glazbenika s kojima je on svirao bila bi prevelika da ju spominjem. Ono što je specifično za Rileya je da je jedan od najvećih edukatora na svijetu. Njegove knjige se prodaju u velikom broju primjeraka, a njegovi đaci su danas jedni od vodećih bubnjara kao Bill Stewart, Ari Honing, Eric Harland itd.

  Znao sam da imam tri nevjerojatno iskusna glazbenika koji su potpuno otvoreni prema svim glazbenim frontmanima i da ono što najviše cijenim kod glazbenika je da znaju slušati i svirati ono što glazba traži od njih. Svako od njih ima svoj identitet u zvuku i pristupu glazbe, tako da sam imao potpunu slobodu kod pisanja. Raditi s takvim glazbenicima je velika sloboda. Meni kao kompozitoru i instrumentalistu je isto kao i kada slušam glazbu kod kuće na dobrim zvučnicima (čitaj ne Iphone i kompjuter, jer mi je to audio katastrofa) bitno da čujem glazbenu priču koja ima svoju autentičnost, kontraste i originalnost.

  Svih devet kompoziciija su potpuno raznolike i svaka ima svoju glazbenu priču koja se organski uklapa iz jedne u drugu na svim harmonskim, ritmičkim i linearnim segmentima, a ono što se čuje i što smo težili je nepredvidljivost koja nam daje posebnu kreativnu energiju i motivaciju za naše zajedničko sviranje i stvaranje.

  Cijeli album je pisan u motivima koji se prepliću i stvaraju izazov za sviranje i slušanje i raznolike forme gdje smo htjeli izbjeći pretenciozni i konvencionalni pristup, otvoriti mogućnosti kolektivne improvizacije, ali uvijek u funkciji grupne dinamike.

  Želio sam kao klinac biti bubnjar, ali mi roditelji nisu bili oduševljeni s tom idejom, tako da sam se odlučio za gitaru i uvjek sam fasciniran bubnjarima i većina od njih su moji favorit glazbenici, a kada sviram, volim da bubnjar ima slobodu i da reagira zajedno sa grupom, cijelo vrijeme, potpuno ravnopravno, a ne da samo drži ritam da bi ostali mogli koristiti svoje instrumente za ego tripove. Veliki bubnjari to znaju i zato je velika sloboda kada sviraš sa njima.Cijela glazbena gravitacija se vrti oko njih – sound, groove, dinamika i otvoreni vidici.

  Na kraju, kada sam davao ime ovom albumu, nisam znao da ćemo ovo socijalno izoliranje doživjeti sa coronom i ime je idealno za ovo vrijeme jer svijet ipak gledam pozitivno i vidim svijetlo na kraju ovog trenutačno tamnog tunela kao Light In The World.

  Foto – Dragan Tasić

  Ratko Zjača – www.ratkozjaca.com

  YT – Ratko Zjača – Promo video Light In The World

  ..

  Autor:
  Dinko  Husadzic Sansky
  Velika Luidina, Hrvatska