• Radio show

  MŠ Pučišća, Brač

  Davor Matošević - MySpace

  Kontakt

 • Davor Matošević - YouTube

  ex-YU-singles

  Mixcloud - Radio shows

  Reklamno mjesto 8

  Reklamno mjesto 9

 • Vijesti »

  OLIVERA DRAGIĆEVIĆ SKVO (SRB) – Biografija

  OLIVERA DRAGIĆEVIĆ SKVO (SRB) – Biografija

  OLIVERA DRAGIĆEVIĆ SKVO (SRB) – Biografija

  • Autor teksta: Branko Rogošić (Rock Express Records)

  Da kojim srećnim slučajem živimo u nekoj, iole normalnoj zemlji, Olivera Dragićević Skvo bila bi jedna od najvećih zvezda domaće rock scene. Međutim, u zemlji Srbiji – uprkos ogromnom deficitu pripadnica lepšeg pola u vodama rock muzike, njena dugogodišnja muzička aktivnost ostala je nedovoljno propraćena od strane medija, uprkos tome što se radi o jedinstvenoj pojavi na našoj rock sceni. Skvo svira bass, akustičnu i elektriËnu gitaru, komponuje, piše tekstove, peva, sarađuje sa najvećim domaćim rock zvezdama (Bora Čorba, Točak, braća Jelić, Bata Kostić…), i uz to, ima neobičan i medijski atraktivan “indijanski” imidž! Ali ni to, izgleda, nije dovoljno da bi se na ovim prostorima zagađenim turbo-folk, kvazi-etno, pop-folk i ostalim muzičkim šund Kvazimodima, ostvario uspeh dostojan uloženog truda, talenta i kvaliteta.

  Ali sve to nije smetalo ovoj nasmejanoj i vedroj Beograđanki da već deceniju i po strpljivo gradi karijeru i postane jedna od maskota beogradske klupske rock scene. Olja počinje da se bavi muzikom sredinom 80-ih i ubrzo sa gitare prelazi na četvorožični instrument. Sa svega 20-ak godina, 1994., počinje da nastupa i gradom se pronosi glas da se pojavila “jedna mala koja opasno svira bass, a pritom skače i divlja po bini“. Prvi ozbiljniji bend u kome Skvo nastupa bio je OLD SPICE u kome se kalila svirajući rock standarde (Black Sabbath, Santana, Deep Purple…). U jednoj od postava svirali su Sava Jojić (gitara), Vicko Milatović (bubnjevi) i Skvo (bass).

  Dobar glas se daleko čuo, pa Skvo ubrzo upoznaje svoje idole iz mladosti – najveće domaće rock zvezde 60-ih, 70-ih i 80-ih: Branka Marušića Čuturu, Zorana Miščevića, članove YU grupe, Riblje čorbe, Korni grupe… i sa većinom njih narednih godina nastupa i snima.

  Olivera Dragićević Skvo u drugoj polovini 90-ih postaje članica Bata Kostić YU benda u kome su svirali i Boka Bogdanović (bubnjevi) i Bane Kosar (klavijature). Kao gost, član ili sešn muzičar, Skvo tokom 90-ih nastupa sa Zoranom Miščevićem (SILUETE), Dušanom Prelevićem Preletom, Brankom Marušićem Čuturom (DŽENTLMENI), braćom Jelić (YU grupa), Bobanom Birtaševićem i mnogim drugim beogradskim rock muzičarima. Zato i ne čudi što joj je srpska rock elita priskočila u pomoć prilikom snimanja albuma prvenca “Neću da odustanem” koji je 2003. objavio PGP RTS. Ukupno 11 pesama u flower-power/hippie rock fazonu svojim muzičkim umećem uveličali su i Zoran Božinović (POP MAŠINA), Žika i Dragi Jelić (YU grupa), Zoran Lalović Lotke (KRALJEVSKI APARTMAN), Ljuba Ninković (S VREMENA NA VREME), Duda Bezuha i Dadi Stojanović (ZONA B). Pored jakog uticaja američke scene, veoma dobro se čuju i domaći uzori, pre svih YU grupa i u manjoj meri – Atomsko sklonište i Smak. Album otvara najkompletnija numera “Čarobni zvuci“, koja je uz malo više medijske pažnje, veoma lako mogla postati pravi hit. Ima tu i nekoliko obrada, a za pohvalu je što Olja nije odabrala “izlizane” hitove, već je skinula prašinu sa rock standarda na koje smo pomalo i zaboravili, npr. “Don’t Be Afraid Of The DarkRoberta Cray-a (“Ne plašim se što je mrak“), “Listen To The Music” (“Pesma počinje“) Doobie Brothersa, “Take It Easy” (“Pijani grad“) Eaglesa. Snimljeno je i nekoliko spotova, ali ni to nije bilo dovoljno da se najveći srpski izdavač pobrine da Skvo dobije medijski tretman makar kao trećerazredne narodne pevaljke, tako da se pesme nisu probile do najširih narodnih masa. To je jedan od razloga što je novi izdavač, Rock Express Records, odlučio da se 5 pesama sa ovog albuma (u formatu video spota) pojave kao bonus na Oljinom drugom CD-u.

  Uporna i tvrdoglava, Skvo nastavlja da gura dalje i za naredni album okuplja još impresivniju ekipu muzičara! Pored skoro cele postave RIBLJE ČORBE (bez basiste Miše) i starog saradnika Dadija Stojanovića, ovaj put u snimanju albuma su učestvovali i legendarni gitarista Radomir Mihailović Točak (SMAK), Branko Mirić Babura (SILUETE), Bata Kostić (YU GRUPA), Miroslav Šen (ex-KRALJEVSKI APARTMAN, ALELUJA), Miki Bjedov (MINĐUŠARI), Milan Šćepović Šćepa, Dragan Prošić Proja (FUZZBOX) i najmlađi & najdraži “gost“, Oljin desetogodiönji sin Petar Pera Jojić. Olja je skoro godinu dana tražila izdavača, ali uprkos tome što na njenom albumu sviraju članovi 3 najbolje srpske rock grupe svih vremena (SMAK, RIBLJA ČORBA i YU GRUPA), nijedna od izdavačkih kuća nije bila zainteresovana da objavi njen materijal?!

  Tada u pomoć priskaču prijatelji i kolege iz Oljinih novinarskih dana i posle svega par razmenjenih rečenica pada dogovor da CDSamo pokušavam da živim” objavi kuća Rock Express Records koja je inače specijalizovana za tvrđi underground zvuk (metal, hard core, punk).

  I drugi Oljin album, uprkos doze gorčine iskazane već u naslovu, odiše entuzijazmom i pozitivnom energijom, koju ova nasmejana i dobroduöna devojka prosto isijava oko sebe. Za naslovnu numeru (inače, duet sa Borom Čorbom) snimljen je spot koji se vrti na mnogim televizijama i po jednodušnoj oceni rock poklonika – reč je o jednoj od najboljih domaćih rock pesama 2007. godine. I ostale pesme donose pregršt lepih harmonija i rima, uzbudljivih solaža i pitkih aranžmana. Pažnju publike sigurno će privući i “Ne brini druže moj“, “Dobra stara vremena“, “Kao kapi kiše“, “Šapat dana“, dok će klinci i klinceze uživati u obradi SILUETA (pesma “Banane“) koju je u dečijem disko fazonu otpevao Oljinmali Hijavata” – Petar Jojić dokazujući da iver ne pada daleko od klade.

  Album “Samo pokušavam da živim” predstavlja krunu Oljine karijere i sigurni smo da će se svideti svim ljubiteljima rocka 70-ih i hippie (“Peace Brother“) filozofije. Pored scenskog bavljenja muzikom, Skvo se uspešno oprobala i kao rock novinarka i radio/TV voditeljka. Pisala je za YU rock magazin, NIN, Rock Express i radila na I programu Radio Beograda i na TV Studiju B.

  Završila je Višu poslovnu školu, radi (još uvek) na određeno vreme. Zaljubljena je i od skora udata za Marka i kako ističe – i dalje je 100%-no “navučena” na Rock’n’Roll!!!

  Autor teksta: Branko Rogošić (Rock Express Records)

  DiskografijaNeću da odustanem (PGP RTS, 2003) ; Samo pokušavam da živim (Rock Express Records, 2007) ;

  https://www.facebook.com/olivera.dragicevic / https://www.serbian-metal.org/tag/rock-express-records /

  YT – OLIVERA DRAGIĆEVIĆ SKVO – “Da li da budemo ljudi ili roboti” (2022)